Corlăţean despre Republica Moldova: Un obiectiv poate fi atins sau ratat din lipsă de inteligenţă politică

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, spune că Guvernul de la Bucureşti face "tot ce poate" pentru a sprijini integrarea europeană a Republicii Moldova, adăugând că un obiectiv poate fi atins sau ratat din "lipsă de inteligenţă politică" şi printr-o "retorică" ce riscă să creeze probleme externe.

328 afișări
Imaginea articolului Corlăţean despre Republica Moldova: Un obiectiv poate fi atins sau ratat din lipsă de inteligenţă politică

Corlăţean despre Republica Moldova: Un obiectiv poate fi atins sau ratat din lipsă de inteligenţă politică

"Lucrăm de atâta vreme împreună şi facem tot ce putem pentru a sprijini obiectivele europene, integrarea europeană a Republicii Moldova. Momentul din toamna acestui an, din noiembrie, de la Vilnius, Summitul parteneriatului estic al Uniunii Europene (UE), poate însemna o pagină nouă de istorie pentru Basarabia. Şi nu ne jucăm cu aceaste cuvinte. Pentru că parafarea şi apoi semnarea acordului de asociere la UE, de liber schimb, racordarea economică prin fluxurile umane şi, sper eu, rezolvarea problemei vizelor şi libera circulaţie pentru cetăţenii europeni vor însemna o pagină nouă de istorie pentru Basarabia", a declarat, miercuri, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, Titus Corlăţean.

Ministrul de Externe a spus că Guvernul României, sensibil faţă de soarta românilor din Republica Moldova, sprijină "cu toată forţa" decizia acesteia de integrare în UE.

"Nu avem cum să fim insensibili faţă de soarta fraţilor noştri din Republica Moldova. Suntem la fel, vorbim aceeaşi limbă, limba română. Şi-au stabilit un obiectiv suveran, legitim, integrarea în UE, îl sprijinim cu toată forţa şi această decizie a Republicii Moldova suverană trebuie respectată de toţi actorii politici", a precizat Corlăţean.

El i-a rugat pe cei prezenţi, în special pe românii din Republica Moldova, să înţeleagă "corect" că integrarea europeană a Moldovei este un obiectiv care poate fi atins sau poate fi ratat din "lipsă de inteligenţă politică" şi din cauza unei retorici ce riscă să creeze probleme externe.

"Aştept şi muncim, şi munceşte Guvernul de la Chişinău pentru acest obiectiv, îi ajutăm cu tot ce putem, dar mai vreau să spun un lucru. Şi aici e un subiect pe care vreau să-l înţelegeţi corect, foarte sensibil, pe care mi-l asum. Un obiectiv poate fi atins sau poate fi ratat din lipsă de inteligenţă politică, lipsă de înţelepciune. Poate fi atins dacă munca e serioasă şi poate că, uneori, se vorbeşte mai puţin şi se lucrează mai mult. Pentru că procesul de reformare, de modernizare, de europenizare în Republica Moldova va genera în viitor oportunităţi şi trebuie să lăsăm viitorul pentru această oportunitate", a explicat ministrul de Externe.

În opinia acestuia, afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la solicitarea unirii Basarabiei cu România au creat probleme atât în Republica Moldova, cât şi Guvernului României.

"Când te joci, retoric, cu o temă faţă de care românii rezonează, tema unirii, şi cu toţii am auzit aplauzele, dar vreau să înţeleg dacă sunteţi sau nu de acord cu mine: că viitorul european şi românesc al Republicii Moldova trebuie sprijinit cu inteligenţă politică, într-o lume a relaţiilor internaţionale complicate. Şi muncim la racordarea economică, la rezolvarea problemelor legate de independenţa energetică a Republicii Moldova. Mulţi au vorbit şi au avut retorică anterior şi nu au făcut nimic. Toţi anii ăştia s-au pierdut", a afirmat Corlăţean.

El a spus că se lucrează la racordarea reţelei electrice, la poduri, la investiţii, la acţiuni "care pot genera realităţi viitoare" şi nu o "retorică" ce "riscă creeze probleme externe mult mai complicate".

"Şi discursul de acum două zile, vă spun de pe acum, că a generat complicaţii suplimentare fraţilor noştri moldoveni şi Guvernului şi nouă. Şi va trebui să lucrăm ca să ieşim din nou din acest gen de situaţie şi nu e prima oară când se întâmplă. Lucrăm strâns împreună, dar această relaţie însă nu trebuie tulburată şi nu trebuie încurajate sau nu trebuie dat oxigen unor forţe de opoziţie din Republica Moldova - comuniştilor - care s-au opus şi se opun în continuare. Dar trebuie să ştii să o faci, să eviţi acest lucru, cu inteligenţă politică", a conchis ministrul de Externe.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că majoritatea populaţiei Republicii Moldova nu vrea unirea cu România, însă moldovenii pot cere unirea şi o vor avea, şeful statului făcând o declaraţie similară şi la Chişinău, în urmă cu circa trei săptămâni.

"Este şi o problemă în ceea ce priveşte Constituţia Republicii Moldova, în ea se vorbeşte doar despre moldoveni şi limba moldovenească", a afirmat Băsescu.

Şeful statului român şi-a manifestat speranţa că "o corectare" în acest sens va porni din partea Republicii Moldova.

"Eu sper şi cred că de la cetăţenii Republicii Moldova trebuie să pornească corectarea. Vorbim de unirea Republicii Moldova cu România. Oameni buni, există în populaţia Republicii Moldova un filon sănătos de români, dar marea majoritatea a populaţiei nu doreşte unirea cu România. Cereţi unirea şi o veţi avea, dar cereţi-o", a declarat Băsescu.

Acesta a adăugat că în România nu există niciun partid care să nu dorească unirea, dar în Republica Moldova cel mai mare partid este antieuropean şi anti-NATO.

"România vrea unirea, dar nu o vrea Republica Moldova. Nu aveţi încă o majoritate critică, dar dacă o veţi avea, atunci vă spun nu va fi nicio piedică de aici, din România", a conchis Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici