Corlăţean transmite Franţei că Parteneriatul strategic, inclusiv sprijinul pentru Schengen, se susţine "prin reciprocitate"

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, l-a informat pe premierul Victor Ponta că va transmite autorităţilor franceze, prin canale diplomatice, că obiectivele din Parteneriatul strategic dintre cele două ţări, inclusiv sprijinul Franţei în aderarea României la Schengen, se susţin "prin reciprocitate"

205 afișări
Imaginea articolului Corlăţean transmite Franţei că Parteneriatul strategic, inclusiv sprijinul pentru Schengen, se susţine "prin reciprocitate"

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Am transmis deja şi voi transmite colegilor francezi pe canale diplomatice faptul că ceea ce am stabilit în Parteneriatul strategic şi foaia de parcurs pe care aţi semnat-o cu premierul francez la Paris, în urmă cu câteva luni, unde este inclus un obiectiv comun asumat de ambele părţi, sprijinirea de către Franţa a demersurilor României pentru aderarea la spaţiul Schengen, şi unde sunt şi alte obiective politice, strategice, economice, culturale extrem de importante, un astfel de Parteneriat strategic se susţine prin reciprocitate. Dacă nu există reciprocitate, atunci este bine să primim pe canale oficiale, şi nu prin intermediul mass-media, din partea Guvernului francez această concluzie", i-a spus Corlăţean lui Ponta, în şedinţa de guvern.

Atât ministrul, cât şi premierul au susţinut că România a îndeplinit condiţiile pentru aderarea la Schengen.

"Ne-am făcut toate lecţiile, şi pe siguranţa frontierelor, şi pe MCV - probabil că va fi bine şi de aia trebuie amânat, dacă era ceva rău, venea mai repede. Noile poveşti care apar acum cu romii nu au nicio legătură, romii sunt acolo şi dacă nu intrăm în Schengen. Avem o obligaţie, care nu are legătură cu Schengen, legată de strategia de integrare a romilor, dar nu doar a romilor, nu vreau să vorbim doar despre ei, ci despre românii care comit diverse fapte, fie penale, fie administrative, în Uniunea Europeană şi faţă de care sunt foarte hotărât în perioada următoare să luăm nişte măsuri drastice. Dar una-i una şi alta-i alta. În rest, că toată lumea îşi face campanie pe seama României e vina noastră că acceptăm chestia asta. Au probleme în politica lor internă, să şi le rezolve nu pe spinarea noastră", a spus Ponta.

El a cerut ca aceste mesaj să fie transmis la toate întâlnirile oficiale.

Franţa şi-a reafirmat ostilitatea faţă de intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen în actualele condiţii de control la frontierele externe ale celor două ţări, a declarat, luni, ministrul francez de Externe Laurent Fabius, conform postului France Inter în pagina electronică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici