Cristian David i-a transmis ambasadorului Ucrainei aşteptările privind drepturile minorităţii româneşti

Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, s-a întâlnit marţi cu ambasadorul Ucrainei, Teofil Bauer, transmiţându-i acestuia aşteptarea ca minoritatea românească din ţara vecină să se bucure de drepturi conform standardelor europene.

145 afișări
Imaginea articolului Cristian David i-a transmis ambasadorului Ucrainei aşteptările privind drepturile minorităţii româneşti

Cristian David (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat MAE transmis MEDIAFAX, oficialul român "a exprimat aşteptarea ca minoritatea românească să se bucure de drepturi conforme standardelor europene şi a semnalat importanţa utilizării mecanismelor existente precum Comisia Mixtă Interguvernamentală pe problematica minorităţilor naţionale".

De asemenea, David "a arătat interes pentru modificarea legislaţiei din Ucraina care nu permite acordarea dublei cetăţenii".

În contextul discuţiei despre "stadiul evoluţiei pregătirilor Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană", David a arătat că România susţine o relaţie cât mai consistent între Ucraina şi Bruxelles, pe baza respectării reperelor stabilite de UE.

"Ministrul delegat Cristian David a subliniat importanţa realizării de progrese pentru implementarea standardelor europene în materie de respectare a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale', evidenţiază comunicatul MAE.

David a ţinut şi "să sublinieze importanţa ca Legea adoptată anul trecut privind politica limbii de stat să respecte standardele europene".

Ambasadorul ucrainean a dat asigurări cu privire la atenţia acordată problematicii minorităţilor.

În cazul Legii privind politica limbii de stat preşedintele Ucrainei intenţionează să creeze o comisie de reevaluare şi modificare a acesteia, în conformitate cu solicitările societăţii civile, relatează comunicatul MAE.

De asemenea, ambasadorul Teofil Bauer a arătat că executivul de la Kiev intenţionează să folosească oportunitatea oferită de preluarea de ţara vecină a Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE pentru relansarea mecanismelor de monitorizare a respectării drepturilor minorităţilor în cazul Ucrainei.

După cum a susţinut ambasadorul Teofil Bauer, acest element adiţional de raportare va ajuta la confirmarea informaţiilor reale şi a bunei credinţe a părţii ucrainene, menţionează comunicatul MAE.

Cei doi oficiali au mai convenit şi asupra susţinerii proiectelor culturale care vizează menţinerea identităţii minorităţii româneşti în Ucraina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici