Cristian Preda: Explicaţia lui Ponta pentru creşterea numărului de miniştri este o farsă

Liderul PDL Cristian Preda afirmă că este o farsă explicaţia premierului potrivit căreia creşterea numărului de miniştri este justificată de faptul că până şi Comisia Europeană are 27 de membri, europarlamentarul precizând că numarul comisarilor depinde de câte ţări fac parte din UE, nu de domenii.

567 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda: Explicaţia lui Ponta pentru creşterea numărului de miniştri este o farsă

Cristian Preda (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"În 2008, atunci când s-a format primul guvern Boc, care avea două treimi din mandatele parlamentare, PSD a refuzat intrarea UDMR în guvern, după ce formaţiunea maghiarilor guvernase cu PNL vreme de un an şi jumătate în guvernul Tăriceanu 2. În 2012, când se negociază al doilea guvern Ponta, cei care nu vor să primească UDMR alături de o altă super-majoritate sunt peneliştii.
Naţionalismul să fie de vină?", scrie Preda, pe blog.

Europarlamentarul afirmă că naţionalismul nu trebuie neglijat, mai ales că iese la suprafaţă foarte uşor.

"Explicaţia refuzului UDMR e însă mai simplă şi era valabilă în 2008, nu doar azi. E vorba despre posturile în guvern. De ce să le împarţi la cinci, când poţi să le împarţi la patru? Sigur, se discută despre sporirea numărului de portofolii, ceea ce ar da o şansă în plus cooptării unui alt partener. Dar întrebarea rămâne: nu-i mai uşor să împarţi 22 la PSD, PNL, PC, UNPR decât să pui ceva de-o parte şi pentru UDMR? În privinţa explicaţiei date de către premier cu privire la sporirea numărului de miniştri, justificată, vezi Doamne!, de faptul că până şi Comisia Europeană ar avea 27 de membri, e evident că la mijloc e o farsă: Comisia are atâtea portofolii câte state-membre. Deocamdată, fiindcă e în discuţie reducerea numărului. România nu are nevoie de un guvern obez", afirmă Preda.

Viitorul Guvern va avea 22 posturi de miniştri, incluzând miniştrii-delegaţi, structura urmând să fie astfel organizată încât cei mai mulţi miniştri să aibă un corespondent direct în portofoliile din Comisia Europeană (CE), a anunţat, luni seara, premierul Victor Ponta.

El a precizat că această structură guvernamentală reprezintă viziunea sa, care trebuie discutată în interiorul USL.

"Garantez că, în orice structură voi veni cu mai mulţi sau mai puţini miniştri, nu va creşte nici măcar cu un singur om structura aparatului central", a spus Ponta la RTV.

El a precizat că este pregătit ca, în jurul datei de 21 decembrie, să prezinte programul de guvernare, structura şi membrii viitorului Cabinet, pentru a cere votul de învestitură din partea Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici