Cristian Preda: Invocarea unei Ordonanţe de Urgenţă cu acelaşi conţinut care ar anula decizia Curtea Constituţională este o sursă de anarhie

Prim-vicepreşedinte PDL Cristian Preda declară că decizia Curţii Constituţionale referitoare la condiţiile în care este validat referendumul, respectiv o participare de 50 la sută plus 1 din votanţii de pe liste, trebuie pusă în aplicare "fără întârziere".

426 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda: Invocarea unei Ordonanţe de Urgenţă cu acelaşi conţinut care ar anula decizia Curtea Constituţională este o sursă de anarhie

Cristian Preda: Invocarea unei Ordonanţe de Urgenţă cu acelaşi conţinut care ar anula decizia Curtea Constituţională este o sursă de anarhie (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Decizia CCR referitoare la condiţiile în care e validat referendumul (participare de 50%+1 din votanţii de pe liste) trebuie pusă în aplicare fără întârziere. Invocarea unei ordonanţe de urgenţă cu acelaşi conţinut care ar anula decizia CCR este în acest moment o sursă de anarhie", apreciază Preda, într-un comunicat de presă transmis marţi de PDL.

Potrivit lui Cristian Preda, Guvernul "trebuie să redevină un actor care generează protecţie legală şi previzibilitate, nu haos politic şi incertitudine juridică".

"Situaţia e cu atât mai gravă în cazul reglementării referitoare la referendum, de vreme ce ordonanţa de urgenţă a fost emisă între momentul citirii acuzării la adresa preşedintelui şi votul din Parlament prin care preşedintele a fost suspendat", mai spune Cristian Preda.

Curtea Constituţională a comunicat că, marţi, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşă, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că referendumul din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura în baza Ordonanţei de Guvern şi nu a iniţiativei legislative asupra căreia s-a pronunţat CCR.

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) spune că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului potrivit căreia preşedintele este demis cu majoritatea celor care se prezintă la urne se aplică la referendumul din 29 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici