Cristian Preda: Salut numirea lui Lăzăroiu la Muncă, experienţa de sociolog îl va ajuta

Europarlamentarul PDL Cristian Preda salută numirea lui Sebastian Lăzăroiu în funcţia de ministru al Muncii, declarându-se convins că experienţa de sociolog îl va ajuta pe acesta să gestioneze un domeniu sensibil.

207 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda: Salut numirea lui Lăzăroiu la Muncă, experienţa de sociolog îl va ajuta

Cristian Preda: Salut numirea lui Lăzăroiu la Muncă, experienţa de sociolog îl va ajuta (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Salut numirea lui Sebastian Lăzăroiu ca ministru al Muncii. Sunt convins că experienţa sa de sociolog îl va ajuta să gestioneze un domeniu sensibil. Îi urez succes!", scrie Preda pe blogul său.

În 29 aprilie, Cristian Preda scria, pe blogul său, că regretă plecarea lui Sebastian Lăzăroiu de la Cotroceni, deşi înţelege motivele care au determinat "separarea" şi susţinea că analiza sociologică a acestuia rămâne "una dintre cele mai solide din România".

În 10 martie 2010, Preda scria, tot pe blog, că Sebastian Lăzăroiu vorbeşte despre nave cosmice şi eroi după ce a delectat publicul cu personaje din basme, europarlamentarul apreciind însă că eroii sunt tot mai rari, iar atunci când apar recunoaşterea lor e făcută de oamenii simpli, nu de "sociologi sofisticaţi".

"Ca oricare alt cetăţean, şi dl Lăzăroiu este, de bună seamă, liber să folosească orice mijloace pentru a justifica alegeri politice sau, dimpotrivă, pentru a ascunde asemenea alegeri. Opţiunea mea este diferită: eu cred că trebuie să clarificăm anumite chestiuni, nu să le facem atât de obscure încât fiecare să poată pricepe atât un lucru, cât şi contrariul său, iar la sfârşit să poată apăra astfel orice repoziţionare (inclusiv una de ultim moment)", arăta Cristian Preda.

"Experienţa politică recentă vădeşte, de fapt, că eroii sunt din ce în ce mai rari şi că, dacă totuşi apar, recunoaşterea lor e făcută de oamenii simpli, niciodată de sociologi sofisticaţi. Cei din urmă vin eventual şi măsoară, cu mai multă sau mai puţină precizie, ce vor vocile anonime să spună atunci când politicienii se bâlbâie şi ezită atât de tare să aleagă, încât ai crede că au fost trimişi pe orbită, în nave spaţiale reale sau imaginare", mai susţinea europarlamentarul.

Sebastian Lăzăroiu susţinuse, într-o postare pe un blog, că o soluţie pentru lansarea pe orbită a "navetei spaţiale" PDL este a înjumătăţi greutatea acesteia, adică "aruncarea peste bord a celor grei". Lăzăroiu afirma că PDL se afla în repaus, undeva la 15% şi ar trebui să se ridice undeva la 30%, de unde a coborât. "Pentru asta e nevoie de o energie care să îl propulseze. E nevoie de o accelerare care să învingă inerţia şi masa mare acumulată. Timpul necesar pentru a atinge 30% este de un an, adică până la alegerile locale. Acceleraţia necesară fiind foarte mare pentru a dubla scorul, înseamnă că vom avea o forţă G foarte puternică ce va acţiona asupra organizaţiei în ansamblu şi asupra membrilor săi. Şi nu toţi vor supravieţui. Dar e important ca naveta să reziste acţiunii forţei G", scria Lăzăroiu, în articolul "PDL. May the (G)-Force be with you!", pe care l-a ilustrat cu o fotografie din filmul "Star Wars".

În 28 decembrie 2010, consilierul prezidenţial scria, într-un editorial publicat de Q-magazine, că partidele "vor fi foarte prudente să promită marea cu sarea" în 2012, an electoral în care conceptul-cheie va fi "Albă-ca-zăpada" - o schimbare fundamentală în ordinea socială şi instituţională. "Albă-ca-Zăpada va fi conceptul-cheie al anului 2012. Unii îl înţeleg ca pe o nouă formaţiune politică, alţii ca pe un vechi partid, radical transformat. Eu l-aş înţelege mai degrabă ca pe o schimbare fundamentală în ordinea socială şi instituţională. Eşecul marilor agregate, fie că vorbim despre state, bănci sau corpo­raţii, are consecinţe dramatice asupra democraţiei elective. Sobrietatea, cumpătarea şi competiţia onestă vor domina populismul, clientelismul leneş şi risipa veselă din administraţie. Societatea a intrat deja în alertă. Şi îşi va găsi propriile forme de veghe", susţinea Lăzăroiu.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul de numire a lui Sebastian Lăzăroiu în funcţia de ministru al Muncii, acesta urmând să depună jurământul la Palatul Cotroceni, la ora 18.00, a anunţat Administraţia prezidenţială.

Agenţia de presă MEDIAFAX a anunţat în premieră că Sebastian Lăzăroiu este cel mai recent nume luat în calcul pentru acest portofoliu, după întâlnirea de vineri dimineaţă dintre premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu.

Surse din PDL declarau dimineaţă că premierul Emil Boc a mers la Cotroceni cu propunerea ca Sulfina Barbu să preia portofoliul Muncii, liderii PDL aşteptând la acel moment concluzia întâlnirii primului-ministru cu preşedintele Traian Băsescu, precum şi anunţul oficial al premierului, în jurul orei 13.00.

Această oră a fost depăşită, însă, cu mai mult de trei ore, timp în care Emil Boc a avut noi discuţii cu colegii de partid, pentru ca în final presa să fie informată asupra nominalizării printr-un scurt comunicat de presă, şi nu printr-o declaraţie oficială la Palatul Victoria.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, în 28 aprilie, decretul de eliberare din funcţia de consilier prezidenţial a lui Sebastian Lăzăroiu, raporturile de muncă ale acestuia cu Administraţia Prezidenţială încetând de la 1 mai, prin acordul părţilor. Lăzăroiu preciza, atunci, că doreşte să se dedice analizei politice şi că nu vrea ca analizele sale politice să fie asociate instituţiei prezidenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici