Csibi Barna, care "l-a spânzurat" simbolic pe Avram Iancu, va candida la Consiliul Local Miercurea Ciuc

Csibi Barna, harghiteanul care în luna martie a anului trecut l-a "spânzurat" în mod simbolic pe Avram Iancu, şi-a depus candidatura, ca independent, pentru Consiliul Local Miercurea Ciuc.

271 afișări
Imaginea articolului Csibi Barna, care "l-a spânzurat" simbolic pe Avram Iancu, va candida la Consiliul Local Miercurea Ciuc

Csibi Barna, care "l-a spânzurat" simbolic pe Avram Iancu, va candida la Consiliul Local Miercurea Ciuc (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Csibi Barna a fost primul candidat care şi-a înregistrat dosarul la Biroul Electoral Municipal din Miercurea Ciuc şi a declarat, vineri, că, după ce şi-a evaluat şansele, s-a răzgândit în privinţa candidaturii sale la funcţia de primar al municipiului, pe care o anunţase la începutul acestui an.

"Când am început să strâng semnăturile, la Şumuleu, la Jigodin şi la Cioboteni am evaluat şansele ca fiind mai bune, peste 50 la sută dintre cei pe care i-am întrebat au semnat lista mea, însă situaţia s-a schimbat în oraş, oamenii n-au mai vrut să semneze. Aşa am evaluat că n-are rost să fac un efort atât de mare. Puteam strânge semnăturile, dar nu merita”, a declarat Csibi Barna.

El a adăugat că decizia de a nu mai candida pentru funcţia de primar i-a fost sugerată şi de avocatul său, din cauza unui proces pe care îl are pe rol.

"Am eu un proces de concepţie comunistă, ca prin anii '60, am fost acuzat de fals în declaraţii şi în instanţa de fond, la Miercurea Ciuc, am fost achitat, însă Parchetul a făcut recurs şi s-a ajuns la Curtea de Apel şi acolo se zice că sunt foarte răi, acolo nu e vorba despre dreptate, ei nu mă vor achita şi avocatul mi-a zis că e mai bine să mă las de funcţia de primar”, a afirmat Csibi Barna.

Acesta a strâns 513 semnături, majoritatea din satele arondate municipiului Miercurea Ciuc, însă foarte puţine din oraş şi acelea, potrivit afirmaţiilor sale, de la cei de etnie română.

"Când am intrat în oraş, pe bulevardul Timişoarei, în blocurile cu zece etaje, din câte o scară cu 40 de apartamente am ieşit cu trei-patru semnături şi acelea de la români. Ei spuneau «până şi tu eşti mai bun decât Raduly (actualul primar şi candidatul UDMR pentru încă un mandat - n.r.), aşa au zis”, a afirmat Csibi Barna.

În cazul în care va fi obţine un mandat în Consiliul Local Miercurea Ciuc, acesta suţine că va vota după cum îi dictează conştiinţa, chiar dacă votul lui nu va coincide cu părerea majorităţii UDMR care va forma forul cu putere de decizie în problemele de interes local.

În schimb, Csibi a spus că va colabora cu reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania, care au o orientare de dreapta, ca şi el.

Până anul trecut, harghiteanul a fost angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Harghita, de unde a fost detaşat la Abrud, după ce, în 14 martie, el a luat un manechin purtând pe figură o poză a lui Avram Iancu, pe care "l-a condamnat" şi apoi l-a "spânzurat".

În urma protestelor locuitorilor din Abrud, care au cerut ca acesta să nu fie mutat în localitate, Csibi Barna a fost transferat la DGFP a sectorului 2 al Capitalei, unde nu s-a prezentat, rămânând fără loc de muncă.

Csibi Barna are câteva procese procese pe rol, printre altele fiind cercetat penal, alături de alţi doi tineri din Miercurea Ciuc, Szocs Tibor şi Puskas Andras Miklos, pentru instigare la discriminare şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob, după ce, în 6 aprilie 2010, aceştia au amplasat, în faţa unui supermarket din localitate, o pancartă pe care era scris, în limba maghiară, "Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei“.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici