Cum arată Legea carantinei şi izolării? Ce se întâmplă dacă te îmbolnăveşti de COVID-19?

  • Legea carantinării şi izolării a fost adoptată, după ce a fost modificată în proporţie de 90%
  • Pacientul confirmat cu agent patogen va fi examinat medical până la 48 de ore
  • Dacă eşti infectat, dar nu eşti de acord cu internarea, poţi contesta în instanţă
  • Au fost şi 8 senatori care au votat contra, printre care Tăriceanu şi Teodorovici
  • Călin Popescu Tăriceanu spune că şi cu toate modificările, spitalele devin penitenciare, iar medicii gardieni
7086 afișări

După zile întregi în care te-ai gândit de ce politicienii tot plimbă legea carantinei şi izolării prin comisii, aceasta a fost adoptată, cu 90% modificări faţă de proiectul Guvernului. Au fost şi 8 voturi contra, printre care Călin Popescu Tăriceanu, Titus Corlăţean şi Eugen Teodorovici. S-a decis că şi asimptomaticii pot fi izolaţi şi carantinaţi, însă nu doar pe bază de suspiciuni.

Trebuie să ştii că, în cazul în care ai fost depistat pozitiv cu COVID-19 şi nu îţi dai acordul pentru izolarea voluntară, medicul care recomandă izolarea informează DSP. Dacă DSP e de acord cu poziţia lui, tu poţi contesta, în 24 de ore, decizia în instanţă. 

„Am eliminat acea posibilitate ca statul să confişte bunuri sub motiv de pandemie. Tratamentul se administrează întotdeauna cu acordul pacientului. Prin consimţământul dat, persoana infectată îşi asumă să respecte anumite reguli de distanţare socială”, a  explicat Robert Cazanciuc, vicepreşedintele Senatului. 

Premierul Ludovic Orban consideră că, din noua formă a legii au fost eliminate „orice posibile chichiţe care ar fi putut fi speculate pentru atacarea la CCR”. 

„Important este ca atunci când pacientul ia o decizie, să o ia după o evaluare din partea medicului specialist. Eu cred că marea majoritate a cetăţenilor nu va apela la instanţe. Cred că au fost eliminate orice posibile chichiţe care ar fi putut fi speculate pentru atacarea la CCR”, a spus Orban. 

Tăriceanu este însă de păerere că, în ciuda tuturor modificărilor, legea transformă spitalele în penitenciare şi medicii în gardieni.

„Internarea forţată chiar şi pentru 5 minute este lipsire de libertate. Este arest! Care poate fi dispus doar de un judecător şi nu de un politruc cu carnet PNL ajuns şef la DSP după ce a fost chelner o viaţă întreagă şi a lipit afişe pentru partid”, a declarat acesta. 

CINE A VOTAT CONTRA

EUGEN TEODOROVICI (PSD)

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU (ALDE)

ADRIAN ŢUŢUIANU (PRO ROMÂNIA)

TITUS CORLĂŢEAN (PSD)

NICOLAE MOGA (PSD)

SAVIN EMANOIL (PSD)

LEŞ GABRIEL BENIAMIN (PSD)

ARCAN EMILIA (PSD)

ABŢINERE

TEODOR MELEŞCANU 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici