Dan Radu Ruşanu: Pentru o cooptare a UDMR la guvernare condiţia e recunoaşterea articolului 1 din Constituţie

Vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, a declarat, pentru "Gândul", că pentru o eventuală cooptare a UDMR la guvernare condiţia sine-qua-non este recunoaşterea de către maghiari a articolului 1 din Constituţie.

1344 afișări
Imaginea articolului Dan Radu Ruşanu: Pentru o cooptare a UDMR la guvernare condiţia e recunoaşterea articolului 1 din Constituţie

Dan Radu Ruşanu (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

În articolul 1 din Legea fundamentală se prevede că "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil".

Liberalul susţine că orice negociere asupra acestui articol din Constituţie este considerată inacceptabilă de PNL.

"Celelalte negocieri urmează să fie purtate după acceptarea acestei condiţii", a precizat, pentru "Gândul", Dan-Radu Ruşanu.

În 22 noiembrie, preşedintele Crin Antonescu afirma că poziţia USL privind articolul 1 din Legea Fundamentală este "ireconciliabilă" cu cea a UDMR.

"Noi am spus că articolul 1 din Constituţia României nu corespunde cu realitatea şi nu suntem de acord cu această definiţie, dar atunci când se va propune amendarea Constituţiei, vom propune din nou o regândire a articolului 1", afirma în 2011 preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

În 2009, când era candidat la preşedinţie din partea UDMR, Kelemen Hunor susţinea: "Noi de fiecare dată am spus: în legatură cu Articolul 1 avem o singură problemă - sintagma de stat naţional. Sintagma de stat unitar e ok, indivizibil, nu avem nimic, dar nu suntem de acord cu stat naţional. Noi spunem că într-o ţară în care cam 10% din populaţie reprezintă o altă etnie decât cea românească, nu poţi să spui că statul este naţional".

Cu cinci zile înainte de alegerile parlamentare din 9 decembrie, preşedintele UDMR a declarat că trebuie modificat articolul 1 din Constituţie.

În luna septembrie, liderul UDMR susţinea că în Constituţie sunt multe probleme, iar prima dintre ele se referă la articolul 1 din Legea Fundamentală privind sintagma stat naţional.

"Prima dată trebuie modificat articolul care interzice modificarea primului articol, care este un nonsens. Până la urmă, Constituţia României a fost făcută şi a fost votată de oameni, deci nu e dată de Dumnezeu. Eu înţeleg că în Biblie nu se poate modifica Apocalipsa de om, dar să interzici în Constituţie să modifici un anumit articol şi să nu ţii cont de realităţi, evoluţia societăţii, de evoluţia UE, cred că este o gândire cam îngustă şi dintr-un alt secol", a spus recent preşedintele UDMR.

Liderii USL şi cei ai UDMR s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni pentru a discuta despre posibilitatea colaborării în plan guvernamental. Discuţia urmează să fie reluată în următoarele zile.

Kelemen Hunor consideră că o eventuală participare a Uniunii la guvernare alături de USL ar trebui să se facă la nivel de miniştri, nu la nivel de secretari de stat sau şefi de agenţii, şi a făcut apel la CRU să decidă cu "înţelepciune" asupra rămânerii sau nu în opoziţie.

Participanţii la şedinţa CRU al UDMR desfăşurată, sâmbătă, la Târgu-Mureş, au aprobat, cu unanimitate de voturi, o hotărâre privind mandatarea preşedintelui Kelemen Hunor de a negocia cu USL participarea Uniunii la guvernare şi a împuternicit Consiliul Permanent al UDMR să decidă, în baza Statutului Uniunii, intrarea la guvernare, în urma acestor negocieri care vor fi purtate la începutul săptămânii viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici