Deputat PNL: Guvernul oferă 2 lei pe zi pentru hrana unui elev, dar taie 1 miliard de lei de la Educaţie

Deputatul PNL Antoneta Ioniţă critică decizia Guvernului de a tăia 1 miliard de lei de la Educaţie, afirmând că banii putea fi folosiţi pentru hrana elevilor din învăţământul primar şi gimnazial. Aceasta mai spune că suma de 2 lei/zi pentru un elev este ”o sumă demnă de ţările aflate în disoluţie”.

121 afișări
Imaginea articolului Deputat PNL: Guvernul oferă 2 lei pe zi pentru hrana unui elev, dar taie 1 miliard de lei de la Educaţie

Deputat PNL: Guvernul oferă 2 lei pe zi pentru hrana unui elev, dar taie 1 miliard de lei de la Educaţie

”Recenta rectificare bugetară arată dimensiunea modului arbitrar în care PSD şi ALDE înţeleg să ia decizii defavorabile pentru români. Victimă, şi de această dată, este Ministerul Educaţiei, acolo unde rectificarea înseamnă o diminuare cu un miliard de lei a bugetului. Viorica Dăncilă a înţeles să taie bugetul Educaţiei în loc să se gândească cum să foloseasă aceşti bani pentru alte cheltuieli ale ministerului. De exemplu, ar fi putut să suplimenteze programele pentru hrana elevilor din învăţământul primar şi gimnazial. România, ţară a Uniunii Europene, oferă elevilor români prin programul “Cornul şi Laptele” şi programul „Fructe şi Legume în şcoli” doar 2 lei/zi pentru un elev. Este o sumă demnă de ţările aflate în disoluţie”, transmite deputatul PNL Antoneta Ioniţă, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Antoneta Ioniţă afirmă că ”România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la capitolul finanţare, procentul în PIB al Educaţiei a scăzut de la 3,02% la 2,9%, iar bugetul cercetării a scăzut la 0,15% de la 0,18%. Cele două domenii au pierdut, în total, 1,4 miliarde de lei!”.

Liberalul a adăugat că România riscă să ajungă la coada Europei civilizate în domenii precum sănptatea şi educaţia.

”PSD, putem observa, guvernează cinic. PSD continuă să spere că o şcoală aflată în derivă înseamnă oameni mai puţin siguri pe ei, dependenţi de stat şi de ajutoare, uşor de manipulat şi de păcălit cu tot felul de promisiuni găunoase. Guvernările PSD şi-au demonstrat dispreţul pe care acest partid l-a avut şi îl are faţă de şcoală, faţă de elevi şi de familiile lor, faţă de cadrele didactice şi, mai ales, faţă de cum va arăta România peste 15 sau 20 de ani. În realitate, şi aşa cum ne-a obişnuit, PSD clamează o rectificare bugetară pozitivă, dar specialiştii vorbesc despre cifre mincinoase şi o realitate catastrofală. Stoparea investiţiilor publice îşi arată efectele asupra economiei reale şi, implicit, asupra veniturilor bugetare, astfel că guvernul taie de unde apucă şi de unde speră că vor avea de înfruntat mai puţine revolte. Cu astfel de guvernare iresponsabilă şi ineficientă, rămânem la coada Europei civilizate la sănătate, la educaţie şi vom continua să asistăm neputincioşi la exodul tinerilor şi la scufundarea României”, a conchis deputatul PNL potrivit sursei citate.

Afirmaţiile vin în contextul în care premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că reducerea cu un miliard de lei a venitului ministerului Educaţiei se referă la programul „Merg la şcoală”, care nu era prevăzut în programele finanţate până la finalul acestui an.

Ministerul Finanţelor Publice a elaborat proiectul rectificãrii bugetare cu respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. Produsul intern brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, faţã de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an. Diminuãri au fost operate de la Ministerul Transporturilor (–128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (–681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (–243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale (–310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetãrii şi Inovãrii (–369,1 milioane lei), Ministerul Educaţiei Naţionale (–1,03miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (–143,6 milioane lei).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici