Diaconescu despre arestarea procurorilor şi judecătorilor turci: Abuzul de drept venit din zona politicului poate avea un efect devastator

Amestecarea sistemului judiciar în "coşmarul post-lovitură de stat" din Turcia este "contraproductivă", iar abuzul de drept venit din zona politicului poate avea un "efect devastator", a declarat joi, pentru MEDIAFAX, fostul ministru al Justiţiei Cristian Diaconescu.

792 afișări
Imaginea articolului Diaconescu despre arestarea procurorilor şi judecătorilor turci: Abuzul de drept venit din zona politicului poate avea un efect devastator

Diaconescu despre arestarea procurorilor şi judecătorilor turci: Abuzul de drept venit din zona politicului poate avea un efect devastator

"Amestecarea sistemului judiciar în coşmarul «post lovitura de stat» prin care trece Turcia este contra-productiva pentru că, în momentul în care situaţia se va calma, singurul argument care va putea fi folosit de statul turc, atât în dialogul intern cât şi internaţional, va fi actul de justiţie, realizat în parametrii corecţi. Un semnal privind o atitudine moderată şi aplicarea standardelor statului de drept în Turcia ar putea veni ţi din zona sistemului judiciar românesc, deoarece independenţa justiţiei este un principiu general, iar abuzul de drept, mai ales din zona politicului, poate avea un efect devastator la nivelul societăţii", a spus, pentru MEDIAFAX, Diaconescu, fost judecător.

Fostul ministru al Justiţiei a spus, în context, că o lovitură de stat este o infracţiune foarte gravă, cu atât mai mult cu cât a generat victime, dar că urmărirea penală desfăşurată de structuri judiciare "independente şi responsabile" este singurul argument care legitimează "corecta identificare şi sancţionare a vinovaţilor", pentru că "politicul nu adună probe şi nu poate pronunţa hotărâri de condamnare, definitive şi irevocabile".

Fostul ministru al Justiţiei a mai declarat, pentru MEDIAFAX, că "viteza şi magnitudinea demersului împotriva sistemului judiciar turc", într-un stat membru al NATO, OSCE, Consiliului Europei sunt "preocupante", mai ales că participarea la aceste organizaţii multilaterale "presupune asigurarea unui sistem judiciar funcţional, bazat pe principiile statului de drept si a depolitizării justiţiei".

Situaţia generată prin arestările făcute în rândul magistraţilor turci este complicată şi mai mult de suspendarea aplicării Convenţiei europene privind protecţia drepturilor omului, a spus Diaconescu.

"Această decizie semnalează faptul că Turcia nu se mai consideră legată de obligaţiiile privind desfăşurarea procedurilor penale, drepturile procesuale ale persoanelor urmărite sau cele privind libertatea de exprimare sau de conştiinţă", a mai spus, pentru MEDIAFAX, fostul ministru al Justiţiei Cristian Diaconescu.

Circa 50.000 de militari, poliţişti, judecători, alţi funcţionari publici şi profesori turci au fost suspendaţi din funcţii ori arestaţi preventiv după tentativa de lovitură de stat din noaptea de 15 spre 16 iulie, conform Reuters. Dintre aceştia aproape 2750 sunt magistraţi- judecători şi procurori.

De asemenea, miercuri, au fost arestaţi doi judecători ai Curţii Constituţionale, conform televiziunii turce NTV.

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici