Diaconescu: Preşedinţia UE doreşte ca lista viitorilor comisari să fie aprobată până la 30 octombrie

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, şi şeful DAE, ministrul Vasile Puşcaş, au declarat, luni, în Parlament că preşedinţia suedeză doreşte aprobarea listei viitorului Colegiu al Comisarilor cu ocazia summitului din 29-30 octombrie, până atunci fiind necesară parcurgerea etapelor premergătoare.

29 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: Preşedinţia UE doreşte ca lista viitorilor comisari să fie aprobată până la 30 octombrie

Diaconescu: Preşedinţia UE doreşte ca lista viitorilor comisari să fie aprobată până la 30 octombrie

Diaconescu a declarat că printre factorii care vor influenţa desemnarea viitorilor comisari figurează numirea viitorului preşedinte CE, intrarea sau nu în vigoare a Tratatului de la Lisabona dar şi Parlamentul European. Diaconescu a prezentat pe larg procedura de desemnare a comisarului european, inclusiv în perspectiva posibilei intrări în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Diaconescu a mai spus că a fost informat de preşedinţia suedeză a UE că intenţia este de a aproba lista viitorului Colegiu al comisarilor în consiliul din 29-30 octombrie, până atunci fiind necesară parcurgerea procedurile premergătoare.

La rândul său, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat a apreciat că este vorba despre un moment important, deoarece este prima oară când România va avea un comisar cu mandat complet de cinci ani. "Noi considerăm că este bine ca România să promoveze mai multe opţiuni pe portofolii importante care să poată fi promovate în negocierile de la Bruxelles", a spus Corlăţean în deschiderea audierilor.

Vasile PuscasLa rândul său, Puşcaş, şeful DAE, a promovat ideea unei dezbateri în societatea românească pe această temă. El a spus că, pe scurt, există trei etape majore în procedura de desemnare a unui comisar: identificarea domeniului ; nominalizarea unei persoane potrivite şi promovarea candidatului, care se face inclusiv diplomatic.

Ministrul de Interne, viceprim-ministrul Dan Nica, a declarat, luni, după BPCC, că ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a fost mandatat de liderii coaliţiei să "exploreze" cele mai bune variante pentru postul de comisar european ce va fi desemnat de România.

Nica a spus că liderii PSD şi cei ai PDL nu au discutat despre posibile nume de candidaţi pentru postul de comisar european, el precizând doar că "portofoliul agriculturii a fost cel menţinut ca fiind opţiunea" pe care o are România în acest moment.

Vicepremierul a spus că ministrul de Externe a fost mandatat să "procedeze conform uzanţelor" pentru identificarea celor mai bune modalităţi prin care România poate avea acces la un portofoliu semnificativ, care să asigure o exprimare pe măsura poziţiei de al şaptelea stat membru UE.

Înaintea şedinţei coaliţiei, liderul PSD Mircea Geoană a spus că l-a invitat pe ministrul de Externe pentru ca acesta să îi informeze pe liderii PDL şi PSD cu privire la stadiul lobby-ului făcut pentru obţinerea unui portofoliu "cât mai consistent" pentru viitorul comisar european din partea României.

Liderii celor două partide au evitat să pronunţe nume de posibili candidaţi pentru postul de comisar european.

Prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, a declarat, înaintea BPCC, că România ar trebui să aibă două-trei opţiuni pentru comisarul european, persoane care să fie cunoscute deja la Comisia Europeană.Prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan

"Ne interesează portofolii precum agricultura, transporturile, dezvoltarea regională. Important este să nu mergem pe un singur portofoliu, pentru că acolo este o negociere între toate cele 27 de state membre", a menţionat el.

Întrebat dacă PDL are câteva nume de candidaţi, Stolojan a răspuns: "Avem oameni care sunt pregătiţi, oameni care au condus negocierile pentru aderare, oameni care au condus Ministerul Integrării", a spus Stolojan.

România doreşte să obţină, în viitoarea configuraţie a Comisiei Europene, un portofoliu important, lucru menţionat, în câteva rânduri, chiar de preşedintele Traian Băsescu, care a precizat că se are în vedere domeniul agriculturii.

În mod normal, România ar trebui să propună mai multe variante pentru comisarul european şi, având guvern de coaliţie, fiecare partid se crede îndreptăţit să vină cu propria opţiune. PSD a anunţat că are oameni pregătiţi, fie că e vorba de Adrian Severin, Vasile Puşcaş sau fostul ministru de Finante, Mihai Tănăsescu. La PDL, nu au existat anunţuri oficiale, chiar dacă din unele surse s-a vehiculat la un moment dat numele Monicăi Macovei şi apoi al Ancăi Boagiu, fost ministru al Integrării Europene.

Vasile Puşcaş şi Cristian Disconescu sunt aşteptaţi, luni după-amiază, la Comisiile parlamentare de politică externă, pentru discuţii pe tema comisarului european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici