Dinel Staicu va fi prezentat joi instanţei ungare în vederea extrădării

Dinel Nuţu (Staicu) va fi prezentat, joi, instanţei ungare în vederea luării unei decizii privind extrădarea în România, potrivit unui anunţ făcut, miercuri, de directorul general de comunicare al MAE Doris Mircea şi remis MEDIAFAX.

47 afișări
Imaginea articolului Dinel Staicu va fi prezentat joi instanţei ungare în vederea extrădării

Dinel Staicu va fi prezentat joi instanţei ungare în vederea extrădării (Imagine: Darius Mitrach/Mediafax Foto)

"De asemenea, în cursul zilei de astăzi (miercuri - n.r.), autorităţile maghiare au informat ambasada României la Budapesta că mâine (joi - n.r.), cetăţeanul român va fi prezentat în faţa instanţei în vederea luării unei decizii privind extrădarea în România. Ambasada României va îndeplini procedurile necesare în asemenea circumstanţe", potrivit precizărilor făcute de Doris Mircea.

Potrivit sursei citate, "misiunile României la Budapesta şi Szeget au fost contactate de membrii familiei acestuia în vederea obţinerii de informaţii şi pentru realizarea unei comunicări directe cu persoana reţinută". "Solicitările nu pot fi însă soluţionate până când instanţa competentă nu se va pronunţa", a adăugat oficialul MAE.

Ministerul Justiţiei arată că mandatul european de arestare în cazul lui Dinel Nuţu este emis doar de instanţa de executare sau de cea care are pe rol judecarea cauzei în primă instanţă, MJ fiind doar informat cu privire la act şi eventuala traducere şi transmiterii acestuia autorităţilor judiciare.

"Referitor la arestarea în Republica Ungară a cetăţeanului român Nuţu (fost Staicu) Dinel, Ministerul Justiţiei face următoarele precizări: Din informaţiile pe care le deţinem, Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti a emis, la data de 6 aprilie 2011, un mandat european de arestare pentru executarea pedepsei de şapte ani închisoare, dispusă prin sentinţa penală 1240/15 iunie 2010 a Judecătoriei Sectorului 4, definitivă prin decizia penală 741/4.04.2011 a Curţii de Apel Bucureşti", informează, miercuri, Biroul de presă al MJ.

De asemenea, arată sursa citată, pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti se află un dosar, în care Nuţu (fost Staicu) Dinel este judecat pentru asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni.

"Potrivit legislaţiei în vigoare, mandatul european de arestare este emis doar de instanţa de executare sau cea care are pe rol judecarea cauzei în primă instanţă. Instanţa emitentă a mandatului european de arestare poate proceda la traducerea şi transmiterea mandatului direct autorităţii judiciare de executare", explică MJ.

MJ precizează că în materia mandatului european de arestare, Ministerul Justiţiei este doar informat de instanţa română cu privire la emiterea mandatului şi eventuala traducere şi transmitere a acestuia ca urmare a localizării/arestării persoanei solicitate.

"Subliniem faptul că regula în aceasta materie o constituie contactul direct între autorităţile emitente şi cele de executare, Ministerul Justiţiei intervenind, în sprijin, în cazul în care contactul direct nu este posibil", arată MJ.

Poliţia Română a solicitat Ministerului Justiţiei iniţierea procedurilor de preluare a lui Dinel Staicu, căutat pentru a fi încarcerat ca urmare a unei condamnări de şapte ani de detenţie, el fiind capturat de poliţişti, marţi, în Ungaria, în urma unei informări a Serviciului Român de Informaţii.

"În perioada 4 aprilie-19 aprilie 2011 procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au supravegheat activitatea desfăşurată de lucrătorii de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, activitate ce a avut ca obiect identificarea, localizarea şi prinderea persoanei condamnate Dinel Nuţu (fost Staicu)", informează Biroul de presă al Parchetului.

"Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au beneficiat în activitatea de supraveghere şi de aportul important al Serviciul Român de Informaţii, astfel încât, în data de 19 aprilie 2011, persoana condamnată a fost identificată şi reţinută de autorităţile ungare", precizează sursa citată.

Poliţia Română informa că în noaptea de 19 spre 20 aprilie, Biroul SIRENE România din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din Inspectoratul general al Poliţiei Române (IGPR) a fost anunţat de Biroul SIRENE Ungaria că a fost depistat urmăritul internaţional Dinel Nuţu".

În urma schimbului de date şi informaţii suplimentare prin intermediul Birourilor SIRENE, dintre autorităţile de aplicare a legii din România şi Ungaria, cât şi a cooperării directe, poliţiştii maghiari l-au depistat, în seara de 19 aprilie, pe raza localităţii Mako, din Ungaria, pe Dinel Nuţu, de 54 de ani, precizează într-un comunicat de miercuri IGPR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici