Discurs al premierului chinez în Parlament: Li Keqiang propune aprofundarea relaţiilor politice bilaterale

Premierul chinez, Li Keqiang, a declarat, miercuri, în discursul rostit la Parlament, că propune aprofundarea relaţiilor politice bilaterale, valorificarea potenţialului de afaceri şi cooperarea pentru realizarea unor "proiecte mari".

869 afișări
Imaginea articolului Discurs al premierului chinez în Parlament: Li Keqiang propune aprofundarea relaţiilor politice bilaterale

Şedinţă la Parlament: Premierul chinez rosteşte un discurs (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Li Keqiang a prezentat patru propuneri în vederea dezvoltării relaţiilor bilaterale, la 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi China şi la 10 ani de la semnarea Parteneriatului amplu de prietenie.

Li Keqiang a propus, în primul rând, "aprofundarea încrederii politice dintre cele două state". "China şi România au o viziune strategică şi consideră cooperarea reciprocă drept o prioritate naţională de politică externă. Ambele ţări au din ce în ce în ce mai mare nevoie de trasarea unor interese pe termen lung", a spus premierul chinez, adăugând că există "o convergenţă de interese" între Bucureşti şi Beijing. În acest sens, Keqiang a subliniat că este nevoie de "promovarea schimburilor la nivel înalt" şi în toate sectoarele: guvernamental, parlamentar, non-guvernamental şi altele.

Cea de-a doua propunere vizează "valorificarea potenţialului cooperării pragmatice". Premierul chinez a spus că ţara sa doreşte "să dezvolte comerţul cu România pe baza principiului egalităţii". "Dorim să importăm mai multe produse româneşti de calitate pentru a micşora dezechilibrul comercial dintre cele două părţi", a precizat Keqiang, amintind de cele două protocoale semnate cu ocazia vizitei în România, care vor facilita "exportul de carne şi alte produse agricole româneşti în China". În acest context, el a amintit că Bejingul va importa în anii următori 500.000 de vaci.

Totodată, cele două ţări pot construi parcuri industriale comune, mai ales că există "condiţii favorabile" create de facilitarea regimului de vize pentru cetăţenii chinezi şi de memorandul de cooperare economică, semnat luni, la Bucureşti.

Premierul chinez a mai precizat că România şi China trebuie să traseze o serie de "repere pentru proiecte mari". "În România există multe proiecte de infrastructură, este nevoie de modernizare, iar China are puterea de a construi infrastructură. Avem instalaţii avansate, iar tehnologia noastră este nu numai sigură, dar are şi o calitate foarte mare şi preţuri mici", a spus premierul.

Cel de-al patrulea punct al propunerii sale se referă la schimburile culturale şi interumane. Keqiang a spus că în acest domeniu între România şi China există "un potenţial uriaş de cooperare", pentru că cele două popoare sunt "foarte apropiate", chiar dacă se află la o distanţă mare.

Premierul chinez s-a declarat încântat că susţine un discurs în "cea mai mare clădire din lume în care funcţionează un parlament".

"De cum am păşit înăuntru, am simţit solemnitatea şi înţelepciunea, forţa şi aspiraţia poporului român. Toate acestea se simt aici în Palatul Parlamentului", a spus, la începutul discursului său, premierul Li Keqiang, după ce a spus "bună ziua" în limba română".

El a vorbit şi despre prietenia tradiţională dintre poporul român şi poporul chinez.

Li Keqiang a spus că există două proverbe, unul românesc, "Apa trece, pietrele rămân", şi unul chinezesc, "Prietenia e înrădăcinată şi va înflori", care reflectă relaţiile dintre cele două ţări.

"China vede România ca un pilon important pentru cooperarea cu Europa de est şi UE", a spus premierul chinez.

Potrivit premierului chinez, există un potenţial uriaş de cooperare între două ţări.

"Avem responsabilitatea ca prietenia chino-română să continue din generaţie în generaţie", a mai spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici