Discuţie tensionată Geoană - Băsescu pe tema dosarelor lui Năstase şi eventuala lor publicare

Şeful statului l-ar fi ameninţat pe Mircea Geoană că "dă drumul în public" dosarelor lui Adrian Năstase, pentru a-i demonstra că plângerile penale împotriva fostului premier sunt de la membri PSD, conform unei relatări a şefului ANI, Cătălin Macovei, preluată de diplomaţii americani la Bucureşti.

28 afișări
Imaginea articolului Discuţie tensionată Geoană - Băsescu pe tema dosarelor lui Năstase şi eventuala lor publicare

Discuţie tensionată Geoană - Băsescu pe tema dosarelor lui Năstase şi eventuala lor publicare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Informaţia apare într-o relatare publicată de Hotnews, care citează o telegramă "wikileaks" transmisă de misiunea diplomatică de la Bucureşti către Departamentul de Stat de la Washington.

"Geoană şi alţi PSD-işti s-au plâns că dosarul Năstase este politic. Băsescu ar fi replicat tăios: «Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public - fiecare dintre plângerile penale împotriaă lui Năstase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu»", se arată într-o telegramă a misiunii diplomatice a SUA în România din 2009, clasificată drept "Confidenţial". Subiectul telegramei: "O furtună perfectă: corupţia, statul de drept şi reforma justiţiei se află în prim-plan în România".

Conform Hotnews, autorul telegramei îi atribuie această informaţie preşedintelui ANI, Cătălin Macovei, cu care ar fi avut o discuţie după o şedinţă pe tema Justiţiei între preşedinte şi şefii mai multor instituţii cu atribuţii în acest domeniu.

"Pe 17 februarie, preşedintele Băsescu a convocat de urgenţă «a Justice Summit» la Palatul Cotroceni, pentru a aproba un plan de acţiuni care să trateze reformele din sectorul justiţiei. Întâlnirea i-a adus împreună pe ministrul Justiţiei Predoiu, procurorul general Kovesi, şeful DNA Morar, şeful ANI Macovei, preşedintele Senatului Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase, preşedintele comisiei juridice Daniel Buda, preşedintele CSM Virgil Andreieş şi vicepreşedintele CSM Bogdan Licu", explică autorul telegramei citate de Hotnews.

Autorul povesteşte apoi că oficialii Ambasadei americane de la Bucureşti s-au întâlnit separat cu trei dintre participanţii la şedinţa de la Cotroceni. Cei trei sunt "Buda, Licu şi Macovei". Autorul notează că toţi trei "au fost de acord că întâlnirea convocată de Băsescu a dat un impuls necesar unui plan comun de acţiune pentru a îndeplini condiţiile UE în ce priveşte reforma Justiţiei".

Dacă Licu "a descris şedinţa în mod diplomat ca «relativ sinceră», Macovei a spus că dezbaterea a fost «încinsă», cu o tensiune vizibilă între Băsescu şi Geoană.

"Un exemplu a fost atunci când Geoană şi alţi PSD-işti s-au plâns că dosarul Năstase este politic. Băsescu ar fi replicat tăios: «Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public - fiecare dintre plângerile penale împotriva lui Năstase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu». În ciuda dezbaterii încinse, participanţii la întâlnire ar fi căzut de acord asupra a două puncte principale de acţiune: aprobarea în procedura de urgenţă a unor noi coduri juridice şi acordul de a trimite dosarul de corupţie Năstase în instanţa", continuă autorul telegramei, conform Hotnews.

Într-o altă telegramă din 2009, oficialii americani relatează o întâlnire cu şeful DNA, Daniel Morar:

"Morar a sugerat că lucrurile «merg bine» în ce priveşte «cazurile interesante care implică oameni importanţi». El a explicat că ar trebui să ne aşteptăm curând la inculpări ale unor persoane din DGIPI şi DGA care au fost implicate într-o serie de activităţi de «poliţie politică» ("political policing"), inclusiv activităţi de interceptări telefonice şi de supraveghere. Aceste încălcări ale dreptului la viaţă privată au avut loc în ciuda faptului că nu se desfăşurau adevărate urmăriri penale. Mai degrabă, oamenii au făcut acest lucru cu scopul de a obţine avantaje personale sau pentru a obţine informaţie pentru a-i şantaja pe alţii. A fost «şocant» că, chiar şi la două decenii după dispariţia regimului comunist, multe practici vechi continau încă. «Putem dovedi asta», a adăugat el", susţine autorul documentului citat de Hotnews.

Conform Hotnews, telegrama ar fi fost redactată şi transmisă la Washington în 2009.

Hotnews susţine că documentul face parte din telegramele obţinute de Wikileaks, organizaţia condusă de Julian Assange.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici