Doi parlamentari ai UDMR cer MTS tratament nediscriminatoriu pentru sportivii paralimpici

Doi parlamentari ai UDMR propun eliminarea tratamentului discriminatoriu care îi afectează pe sportivii paralimpici în privinţa pregătirii, infrastructurii şi beneficiilor financiare, printr-o iniţiativă legislativă de modificare a Legii educaţiei fizice şi sportului.

112 afișări
Imaginea articolului Doi parlamentari ai UDMR cer MTS tratament nediscriminatoriu pentru sportivii paralimpici

Doi parlamentari ai UDMR cer MTS tratament nediscriminatoriu pentru sportivii paralimpici (Imagine: Tiberiu Crisan/Mediafax Foto)

"Sportivul de performanţă care a obţinut o medalie de aur de argint sau de bronz în probele individuale sau pe echipe din cadrul jocurilor olimpice respectiv paralimpice sau o medalie de aur la campionatele mondiale şi europene de seniori – probe olimpice sau paralimpice are dreptul, la cerere şi cu confirmarea Ministerului Tineretului şi Sportului, la o rentă viageră", se arată în iniţiativa legislativă de modificare a Legii educaţiei fizice şi sportului, promovată de senatorul Tánczos Barna şi deputatul Korodi Attila (UDMR).

Potrivit proiectului, programul naţional "Sportul pentru toţi" va trebui să cuprindă un subprogram dedicat sportului pentru persoanele cu handicap, iar acestea vor fi consideraţi sportivi de performanţă dacă practică sportul sistematic şi organizat cu scopul participării la competiţii şi obţinerii victoriei.

Iniţiatorii arată, în expunerea de motive, că, în forma actuală, legislaţia naţională aplică sportivilor paralimpici un tratament discriminatoriu, deoarece nu le garantează aceleaşi programe de pregătire, infrastructură sportivă şi beneficii financiare ca acelora care nu suferă de vreo afecţiune.

Iniţiatorii critică, de asemenea, lipsa unor dotări speciale pentru persoanele cu handicap la bazele sportive , ceea ce le îngrădeşte atât accesul cât şi posibilitatea de a se antrena şi implicit de a obţine performanţe.

Iniţiativa legislativă urmează să fie dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici