Drăghici: 10% din normele de aplicare a legii finanţării partidelor contravin spiritului legii

Deputatul PSD Mircea Drăghici, iniţiatorul legii privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, a criticat joi mai multe prevederi din normele de aplicare a legii, invocând faptul că acestea îngreunează decontarea banilor de la buget pentru campaniile electorale.

131 afișări
Imaginea articolului Drăghici: 10% din normele de aplicare a legii finanţării partidelor contravin spiritului legii

Drăghici: 10% din normele de aplicare a legii finanţării partidelor contravin spiritului legii (Imagine: Shutterstock)

"În opinia mea, spiritul legii este construit în principiul egalităţii, să vină în ajutorul candidaţilor independenţi şi a partidelor mici, chiar dacă reprezint un partid mare, dar aşa am gândit legea atunci când am iniţiat-o şi am respectat recomandările GRECO şi de aceea am insistat şi pe această temă. În ansamblul normelor - 90% mi s-au părut în regulă şi în spiritul
legii, însă 10% contravin spiritului legii, aşa cum a fost construită", a declarat Mircea Drăghici, în cadrul unei dezbateri organizate joi de Autoritatea Electorală Permanentă, pe tema normelor metodologice de aplicare a legii finanţării partidelor şi campaniilor electorale.

Deputatul PSD a afirmat că, potrivit normelor de aplicare puse în dezbatere de AEP, de la bugetul de stat se va rambursa doar suma încasată până la momentul campaniei şi cheltuită efectiv, ceea ce îi defavorizează pe candidaţii independenţi sau susţinuţi de partide mici, care nu au timpul necesar pentru a strânge întreaga sumă pe care o vor cheltui până la termenul prevăzut.

"De ce (contravin – n.r.)? Pentru că urmează planul de rambursare, banii se recuperează de la stat, de la buget, urmând ca şi candidaţii să ramburseze la rândul lor creditorilor aceste sume. AEP spune nu. Tot ce ai reuşit să încasezi până la momentul campaniei şi ai cheltuit efectiv aceea este suma care ţi se va rambursa, ceea ce creează un deficit de confort pentru candidaţii noi aruncaţi în piaţă, pentru cei independenţi, pentru partidele politice mici, care nu au timpul necesar de a-şi construi tot volumul financiar lichid pe care să-l cheltuie. De aceea noi spunem: dacă legea
arată procentual cât poţi să cheltuieşti pe articole şi îţi dă voie un anumit plafon, dă-i voie candidatului să facă angajamente de plată pe baza instrumentelor financiare, după care, după ce primeşte banii de la stat să poată rambursa aceste credite", a afirmat Mircea Drăghici.

Mircea Drăghici a mai contestat şi faptul că potrivit normelor de aplicare a legii, dacă un partid depăşeşte plafoanele de cheltuieli stabilite, acesta nu va mai beneficia de decontarea campaniei de la bugetul de stat.

"Dacă la depunerea documentelor contabile se constată inadvertenţe din punct de vedere al încadrării pe lege a plafoanelor, atunci candidaţii, respectiv partidul politic să nu mai primească de la stat niciun ban. Ceea ce mi se pare absolut absurd. Trebuie eliminată, aşa cum se face de exemplu la fonduri europene - se depun cronologic facturi de lucrări cele care sunt considerate neeligibile sunt eliminate şi acele sume sancţionate prin neplata lor", a susţinut deputatul.

Cât priveşte faptul că reglementările stabilite de lege nu permit donaţiile prin SMS şi PayPal, nemulţumire exprimată de participanţii la dezbatere, Drăghici a subliniat că este important ca partidul către care se face donaţia să îşi exprime, în prealabil, acceptul pentru primirea banilor, lucru care nu este posibil în cazul canalelor moderne, precum SMS şi PayPal.

"Mi se pare important ca cel care primeşte donaţia să fie de acord să o primească (...).Eu, ca trezorier al PSD, m-am lovit de situaţii în care firme din străinătate au intenţionat să transfere în conturile partidului sume importante de bani fără acceptul nostru, creând premisele deschiderii uşii către partid după ce am fi câştigat sau nu alegerile parlamentare. Au încercat acest sistem şi site-uri electronice nu tocmai cuminţi, site-uri care doreau o expunere în spaţiul public şi o notorietate suplimentară, doar prin faptul că transferau fără voia candidatului sume de bani în contul acestuia. Ori acest lucru nu poate fi acceptabil", a mai afirmat Mircea Drăghici.

Legea privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale introduce, în premieră, finanţarea din bani publici, în sensul în care formaţiunile care au atins pragul electoral de 3% îşi vor putea deconta cheltuielile de campanie de la bugetul de stat. În acelaşi timp, legea prevede că partidele pot să contracteze împrumuturi de la persoanele fizice şi juridice. Decontarea de la bugetul de stat se va face după ce AEP verifică documentele depuse de partide pentru justificarea cheltuielilor.

Legea, iniţiată de Mircea Drăghici, a fost adoptată de Parlament după modificarea proiectului de către Comisia de Cod Electoral şi a trecut şi prin procedura de reexaminare, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis a cerut clarificarea prevederilor legate de contractarea împrumuturilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici