Dragnea şi Tăriceanu, discuţii la Parlament pe OUG privind politicile fiscale, după schimbul de replici dintre Teodorovici şi Anton

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a discutat, miercuri la Parlament, cu liderul PSD Liviu Dragnea despre modificările aduse OUG 114 pe politicile fiscale din domeniul energiei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse politice.

873 afișări
Imaginea articolului Dragnea şi Tăriceanu, discuţii la Parlament pe OUG privind politicile fiscale, după schimbul de replici dintre Teodorovici şi Anton

Dragnea şi Tăriceanu, discuţii la Parlament pe modificările la OUG 114 legate de politicile fiscale din energiei, după schimbul de replici dintre Teodorovici şi Anton

Liviu Dragnea anunţa, luni, că urmează să stea de vorbă zilele acestea cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu asupra subiectului.

"Am vorbit în week-end cu domnul Tăriceanu şi cred că mâine sau poimâine o să avem ultimele discuţii. Pe partea de sistem bancar discuţiile sunt finalizate, pe cea de energie la fel. O să ieşim foarte curând", a spus Dragnea, după şedinţa CEx al PSD.

Eliminarea contribuţiei de 2% 

Singura schimbare pentru companiile din energie pe care o aduce proiectul de modificare a OUG 114 este eliminarea contribuţiei de 2% din cifra de afaceri către ANRE pe care ar fi trebuit să o plătească producătorii de energie pe cărbune, a anunţat marţi ministrul energiei Anton Anton.

Celelalte prevederi ale ordonanţei, privind plafonarea preţurilor la electricitate şi la gaze naturale, precum şi prevederea privind virarea, de către companiile cu capital majoritar de stat, în termen de 60 de zile de la aprobarea situaţiilor financiare, sub formă de dividende, a 35% din sumele repartizate la alte rezerve, sunt păstrate.

Prezenţi, marţi, la o conferinţă pe teme de energie, ministrul Energiei, Anton Anton, şi cel al Finanţelor, Eugen Teodorovici, au avut viziuni diferite asupra modificărilor OUG 114 pe partea de energie, Teodorovici susţinând că a primit din partea Ministerului Energiei propuneri de schimbări, în timp ce ministrul Anton a declarat iniţial că nu se aşteaptă la modificări.

Taxa drept „exagerat de mare” 

Contribuţia de 2% din cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească companiile din sectorul energetic către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), conform OUG 114 ar putea fi folosită în proiecte de eficienţă energetică, a declarat marţi Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE.

Vicepreşedintele ANRE a caracterizat taxa drept „exagerat de mare”, precizănd că înainte de aprobarea OUG 114 instituţia a aprobat contribuţiile pe care trebuie să le plătească companiile în 2019, de 0,1% din cifra de afaceri. ANRE va propune modificarea legislaţiei, astfel încât banii să poată fi folosiţi pentru a finanţa proiecte de eficienţă energetică.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat, marţi seara, spre dezbatere publică, proiectul de modificare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018, prin care modifică taxa pentru bănci, taxele pentru firmele din telecom şi energie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici