Dragnea: Vor fi stabilite prevederi privind vot prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, că le-a cerut tuturor parlamentarilor social-democraţi să fie prezenţi la votarea legii votului prin corespondenţă, care urmează să fie aplicat la parlamentare, el menţionând totodată că vor fi stabilite prevederi şi pentru alegerile prezidenţiale.

351 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Vor fi stabilite prevederi privind vot prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale

Dragnea: Vor fi stabilite prevederi privind vot prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale (Imagine: Victor Ciupuliga / Mediafax Foto)

"Asta le-am cerut tuturor, pentru că votul prin corespondenţă este o lege extrem de importantă, pe care noi ne-am asumat să o grăbim şi să o finalizăm astăzi, e o zi importantă şi cred că toţi colegii mei vor fi aici", a spus Dragnea, la Camera Deputaţilor, unde proiectul de lege urmează să fie supus votului final.

Întrebat dacă este mulţumit de forma finală a proiectului legii votului prin corespondenţă, liderul PSD a răspuns afirmativ, menţionând totuşi că "s-ar putea să rămână probleme legate siguranţa votului, de secretul votului".

"Nu ştiu dacă rezolvă toate problemele, s-ar putea să rămână probleme legate de siguranţa votului, de secretul votului, dar, până la urmă, obiectivul principal a fost atins, şi anume cetăţenii români care trăiesc în străinătate să aibă, cel puţin, aceleaşi condiţii de vot ca şi cetăţenii români care trăiesc la noi în ţară", a spus Dragnea.

El a precizat că vor fi stabilite prevederi şi pentru alegerile prezidenţiale pentru a se exercita votul prin corespondenţă, dar, neavând alegeri "mâine pentru preşedinte, e nevoie de o perioadă mult mai lungă pentru a găsi cele mai bune forme de procedură" pentru că sunt două scrutine.

"Sub nicio formă nu este adevărat zvonul lansat că nu se va vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale. Imediat, nu ştiu dacă în sesiunea asta sau în sesiunea următoare, va fi elaborat şi adoptat şi acest proiect de lege", a arătat Dragnea.

Totodată, preşedintele PSD a declarat că toţi parlamentarii care au fost interesaţi ştiu proiectul de lege al votului prin corespondenţă care a fost "foarte bine dezbătut şi mediatizat", afirmaţia fiind făcută în contextul în care unii reprezentanţi ai UDMR spuneau că "nu este timp să fie citit acest raport şi ar trebui lăsat pentru săptămâna viitoare".

"S-a discutat pe marginea acestui proiect de lege luni de zile. Nu vreau să-i acuz pe colegii din opoziţie, dar au avut preşedinţia Comisiei, au renunţat la ea până când noi ne-am asumat această preşedinţie şi în trei săptămâni de zile am spus că vom avea votul final şi astăzi se întâmplă. Eu nu vreau să mai amânăm că nu e cazul", a declarat Dragnea.

Votul prin corepondenţă va fi aplicat doar pentru alegerile parlamentare, a decis, marţi, Comisia de cod electoral, la propunerea PSD, stabilind şi eliminarea posibilităţii înscrierii online în Registrul electoral pentru exercitarea votului prin corespondenţă.

Comisia de cod electoral a finalizat, marţi, raportul la proiectul legii votului prin corespondenţă, acesta urmând să intre miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. Raportul a fost adoptat de comisie cu 14 voturi "pentru" şi unul împotrivă, care a aparţinut reprezentantului UDMR Marton Arpad.

Proiectul de lege adoptat de Senat stabilea că votul prin corespondenţă se aplica şi pentru alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, dar reprezetanţii PSD au propus ca acest vot să fie doar pentru alegerile parlamentare, în timp ce UDMR dorea ca acest tip de vot să fie vlabil doar pentru scrutinul prezidenţial.

Preşedintele Comisiei Gabriel Vlase (PSD) a propus ca votul prin corepondenţă să fie aplicat doar pentru parlamentare, pe motiv că până la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare mai este timp.

"Pentru prezindenţiale sunt nişte particularităţi şi mai avem până în 2019, este un proiect pilot, până atunci vedem ce se întâmplă. Nu este că nu vrem să facem, dar am considerat că vrem să vedem ce se întâmplă în toamna lui 2016, când votul prin corespondenţă va fi aplicat la parlamentare", a explicat Vlase, eliminarea din proiectul votului prin corespondenţă a aplicării lui în alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, rămânând doar pentru alegerile parlamentare.

Comisia de cod electoral a decis, la propunerea PSD, şi eliminarea din proiect a posibilităţii înscrierii online în registrul electoral pentru votul prin corespondenţă, deputatul PNL Mihai Voicu criticând eliminarea şi arătând că „înregistrarea online este marele hatâr, este esenţa proiectului”.

Membrii comisiei de cod electoral au mai stabilit, tot la propunerea PSD, că va fi interzisă divulgarea secretului votului sub sancţiunea legii penale şi că exercitarea votului prin corespodenţă este personală, iar exercitarea votului prin corespondenţă în numele altei persoane va fi interzisă sub sancţiunea legii penale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici