Duşa: De la intrarea în NATO, militarii noştri au fost printre cei mai buni ambasadori ai României

Militarii români au fost, de la intrarea în NATO, "unii dintre cei mai buni ambasadori ai României în lume" şi merită, "cu prisosinţă", felicitări şi recunoştinţă, susţine ministrul Apărării, Mircea Duşa, într-un mesaj prilejuit de aniversarea a 10 ani de la intrarea României în Alianţă.

276 afișări
Imaginea articolului Duşa: De la intrarea în NATO, militarii noştri au fost printre cei mai buni ambasadori ai României

Mircea Dusa (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Astăzi, 29 martie, se împlinesc zece ani de la aderarea cu drepturi depline a României la NATO, una dintre cele mai importante realizări ale naţiunii noastre după revenirea ţării la democraţie. Statul român a reuşit, în aceşti zece ani, să consolideze o armată modernă, suplă, eficientă, cu experienţă operaţională, adaptată la standardele şi exigenţele NATO, urmărind cu hotărâre şi consecvenţă planurile şi strategiile de transformare. Astfel, România şi-a întărit statutul de ţară contributoare la efortul de realizare a securităţii spaţiului euro-atlantic", afirmă Duşa în mesaj, citat într-un comunicat MApN.

Potrivit ministrului, integrarea în Alianţă a fost un proces îndelungat, care a beneficiat de larga şi constanta susţinere a poporului român, pentru care statutul de membru NATO semnifică garanţia deplină de securitate pentru România.

"Anul aderării a găsit militarii Armatei României în teatrele de operaţii, îndeplinind angajamentele pe care ţara noastră şi le-a asumat în plan militar. Misiunile Armatei României în cadrul Alianţei au reprezentat o continuare firească a celor la care am luat parte ca membri ai Parteneriatului pentru Pace, iar beneficiile au devenit evidente prin realizarea unei interoperabilităţi crescute, pe măsura acumulării experienţei şi derulării programelor de modernizare", afirmă Duşa.

El aminteşte că în aceşti primi zece ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică, România a participat la operaţii în Balcanii de Vest, în Afganistan, în Irak şi în nordul Africii.

"În cadrul acestor misiuni, Armata României a avut o prezenţă consistentă materializată într-un număr total de 40.000 de militari rotiţi în aceste teatre. Preţul acestor participări se măsoară nu doar în resursele materiale alocate, cât mai ales în sacrificiile militarilor români: 25 de eroi căzuţi la datorie sub drapelul patriei şi peste 140 eroi răniţi şi invalizi. În această zi specială, mulţumirile mele se îndreaptă către aliaţii noştri internaţionali dar mai ales către militarii care au participat şi participă activ la îndeplinirea misiunilor în teatrele de operaţii. Aceştia din urmă sunt cei care poartă numele şi drapelul României şi care fac ca numele ţării noastre să fie auzit tot mai puternic în structurile internaţionale. Profesionalismul lor, standardele impecabile de performanţă atinse în executarea acţiunilor complexe, în cele mai dificile şi mai periculoase locuri din lume, au fost remarcate constant de către partenerii şi aliaţii noştri. Militarii români au fost, în toată această perioadă de profunde transformări, unii dintre cei mai buni ambasadori ai României în lume. Ei merită, cu prisosinţă, felicitările şi recunoştinţa noastră!", mai declară ministrul Apărării, Mircea Duşă.

România a fost primul stat ex-comunist care s-a alăturat programului Parteneriatului pentru Pace (PfP), cel mai complex format de cooperare al NATO cu state partenere. La 26 ianuarie 2014, s-au împlinit 20 de ani de la aderarea ţării noastre la PfP. Anul 2004 a marcat integrarea în NATO a 7 state: România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia. Depunerea instrumentului de ratificare la Washington, la 29 martie 2004, a fost urmată de ceremonia arborării drapelului României în faţa Cartierului General al NATO din Bruxelles, organizată la 2 aprilie 2004, în marja reuniunii miniştrilor Aliaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici