Editorial Cristian Tudor Popescu: Nu suntem în Siria, domnule locotenent!

Am reacţionat spunând „Dar ce, suntem în Siria?”, când dl. Ungureanu, şef în exerciţiu al unui serviciu secret militarizat, a fost nominalizat pentru funcţia de prim-ministru al României. Reacţionez şi acum, când dl locotenent al Armatei Române, Alexandru Gheorghe, a apărut la televizor în uniformă, după ce s-a alăturat demonstranţilor din Piaţa Universităţii, purtând aceeaşi uniformă: Nu suntem în Siria, domnule locotenent!

2161 afișări
Imaginea articolului Editorial Cristian Tudor Popescu: Nu suntem în Siria, domnule locotenent!

Editorial Cristian Tudor Popescu: Nu suntem în Siria, domnule locotenent! (Imagine: Simona Dumitriu/Mediafax Foto)

În dictatura crâncenă a lui Bashar al-Assad, militari sirieni au trecut de partea demonstranţilor antiregim şi luptă acum cu forţele loiale lui Assad. Asta se întâmplă într-o ţară aflată foarte departe de democraţie. Aşa s-a întâmplat şi în România în decembrie 1989- mai întâi Armata a tras în demonstranţi, după care a fraternizat cu ei. Ce am încercat să explic d-lui locotenent, intervenind aseară în emisiunea Sinteza Zilei a postului Antena 3, este că ambele situaţii, reprimarea civililor de către Armata în uniformă sau fraternizarea cu ei, descriu o ţară aflată în stare de haos.

Prin urmare, nu consider nicidecum că Armata trebuie să fie formată din „decerebraţi”, din „manechine”, cum mă acuza retoric dl avocat Andon, spun doar că, într-un stat democratic stabil, un militar nu are ce căuta în uniformă la un protest civil şi, mai ales, la unul politic. Ceea ce nu înseamnă că în spatele manifestanţilor din Piaţa Universităţii şi din alte oraşe s-ar afla partide politice, dar când lozincile strigate majoritar sunt Jos Băsescu! şi Jos guvernul!, să fim serioşi, e vorba de politică.

Uniforma nu este proprietatea privată a militarului, cum greşit crede, spre consternarea mea, lt Gheorghe. Cei patru ani pe care i-a făcut la Academia Militară îi dau dreptul de proprietate asupra soldei pe care o primeşte potrivit funcţiei şi gradului, nu asupra uniformei pe care o poartă. Uniforma militarului este proprietatea statului, care i-o poate retrage în cazul încălcării legilor şi regulamentelor în vigoare. Părăsindu-şi garnizoana fără ordin de misiune, alăturându-se în uniformă unor manifestări politice civile, dl Gheorghe le-a încălcat flagrant.

Citeşte continuarea materialului pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici