EXCLUSIV: Geoană către membrii PSD: Există tentaţia de a da liber la pusul botniţei în partid

Fostul preşedinte PSD Mircea Geoană acuză, într-un mesaj pe care l-a transmis, vineri, membrilor de partid, inconsecvenţa actualei conduceri a PSD în ceea ce priveşte strategia politică şi avertizează asupra "tentaţiei de a da liber la pusul botniţei în PSD".

25 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Geoană către membrii PSD: Există tentaţia de a da liber la pusul botniţei în partid

EXCLUSIV: Geoană către membrii PSD: Există tentaţia de a da liber la pusul botniţei în partid (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În documentul obţinut de MEDIAFAX, Geoană le spune membrilor de partid că obiectivul fundamental al PSD trebuie să fie coagularea unei majorităţi parlamentare transparente care să ducă la căderea actualului guvern, la alegeri anticipate şi obţinerea unui rezultat care să permită PSD să guverneze şi să dea premierul.

"Lecţia tactică pe care o arată episodul Legea pensiilor este că în acest moment preşedintele Traian Băsescu, dar mai ales PDL, se tem în mod real de orice fel de alegeri, fie referendum, fie alegeri anticipate. În aceste condiţii, PSD trebuie să utilizeze toate resursele pentru provocarea alegerilor anticipate. E de datoria acestui Congres să accelereze eforturile pentru a fi pregătiţi de astfel de alegeri", afirmă Geoană.

El îi avertizează pe membrii de partid că "orice fel de calcule politicianiste de natură a amâna soluţia radicală, schimbarea guvernării şi alegerile anticipate" vor fi taxate de electorat.

Geoană afirmă că s-a creat un orizont de aşteptare imens din partea opoziţiei, iar PSD trebuie să îşi asume rolul de a coagula o majoritate pentru adoptarea moţiunii de cenzură şi pentru instalarea unui nou guvern şi, dacă va fi cazul, pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Fostul preşedinte al PSD critică decizia conducerii partidului de a renunţa la intenţia suspendării preşedintelui Băsescu.

"Renunţarea cu multă uşurinţă la iniţiativa suspendării în urma unor justificări necredibile ale preşedintelui, cum s-a întâmplat în cazul Legii pensiilor, ridică semne de întrebare atât în legătură cu temeiul suspendării, cât şi cu seriozitatea demersului", afirmă Geoană.

De asemenea, el acuză inconsecvenţa actualei conduceri a PSD în ceea ce priveşte strategia politică.

"Faptul că, în 2010, PSD a avut patru strategii diferite în doar 7 luni este un semnal de inconsecvenţă pentru alegători: iniţial am decis să aşteptăm alegerile parlamentare din 2012 şi erodarea naturală a PDL; apoi, am vorbit despre alegeri anticipate, dar despre intrarea la guvernare doar după ce acestea vor avea loc; ulterior, am fost de acord să fim parte a unui guvern de serviciu care să organizeze alegerile anticipate; în final, am adăugat planului guvernării perspectiva alegerilor prezidenţiale anticipate, în urma suspendării şi demiterii lui Traian Băsescu", arată Geoană în mesajul transmis membrilor PSD.

El apreciază că este fundamentală păstrarea unei relaţii privilegiate între PSD, PNL şi PC, care ar putea forma bazele unui nou guvern.

"Coordonarea acţiunilor opoziţiei în vederea adoptării moţiunii de cenzură şi asigurării unei noi guvernări este una din priorităţile PSD", spune Geoană.

Fostul preşedinte PSD avertizează asupra pericolului cultivării oricărei tensiuni în relaţia cu PNL, afirmând că în acest fel PSD contribuie la o posibilă reunificare a dreptei.

"PDL dă tot mai multe semnale către PNL pentru reînceperea colaborării politice. De altfel, Traian Băsescu şi PDL fac toate eforturile pentru a minimiza posibilitatea ascensiunii electorale a PSD şi a ajungerii sale la guvernare. Putem anticipa deja sprijinul pe care tabăra portocalie îl va acorda unor formaţiuni pentru intrarea în Parlament la viitoarele alegeri, UNPR şi aşa-zisul Partid al Poporului fiind vizate, eventual prin impunerea unui prag electoral de 3%", spune Geoană.

El menţionează că strategia PDL de a se menţine la guvernare în urma alegerilor parlamentare la termen, din 2012, se bazează pe opt paşi: inducerea ideii reformei interne a PDL, prin schimbarea garniturii de lideri, refacerea unităţii dreptei, prin apropierea de PNL, sprijinirea prin mijloace specifice a măririi numărului de partide parlamentare, perfecţionarea în ceea ce priveşte controlarea şi fraudarea alegerilor, inclusiv prin introducerea votului prin corespondenţă în străinătate, impunerea unui sistem electoral util obiectivelor prezidenţiale, revenirea pentru categoriile bugetare la veniturile anterioare reducerii cu 25%, prin valorificarea unei reveniri economice în 2011 şi 2012 şi stimularea tensiunilor interne în PSD şi a tensiunilor între PSD, PNL şi PC.

"Planului prezidenţial trebuie să îi fie opusă o majoritate parlamentară transparentă. De aceea, în constituirea acesteia, dialogul cu UDMR poate constitui şansa reuşitei. Raţionalitatea şi simţul electoral îi pot face pe conducătorii şi parlamentarii UDMR să fie mult mai atenţi la semnalele care vin din partea opoziţiei, dacă ele sunt clare şi arată determinare. O nouă majoritate parlamentară este singura soluţie de a readuce România pe drumul corect, de a elimina măsurile antisociale ale actualului Executiv şi de a reda românilor şansa ieşirii din criză, prin declanşarea alegerilor anticipate", afirmă Geoană.

El avertizează, totodată, că PSD nu şi-a ales calea către o Românie învingătoare, iar în ultimele 200 de zile partidul nu a reuşit să dea siguranţa românilor că el este alternativa.

"Românii încă nu sunt siguri că noi suntem alternativa. Ei exprimă o opţiune de vot pentru PSD, din silă de PDL. Ei nu au încă certitudinea că noi putem face mai bine, că suntem în stare să fim altceva decât PDL. Până acum nu am fost pregătiţi pentru guvernare. De aceea, am ezitat în a ne-o asuma public", spune Geoană.

El afirmă că PSD trebuie să răspundă, la congresul de sâmbătă, la întrebarea esenţială dacă partidul are un plan politic bine pus la punct.

"Trebuie să spunem adevărul despre partid: PSD nu este pregătit în acest moment de alegeri anticipate, în urma cărora să obţinem peste 45% pentru a fi siguri că viitorul prim-ministru va fi un social-democrat. Pentru a fi siguri de guvernare, avem nevoie de 45% din voturi, ceea ce implică un mesaj social-democrat orientat către categorii noi, până acum inaccesibile, de electorat", spune Geoană.

El avertizează că PSD are încă de lucrat la selecţia celor mai buni candidaţi pentru funcţiile de demnitate publică şi la promovarea acelor purtători de mesaj care să fie convingători în relaţia cu electoratul.

Totodată, Geoană atrage atenţia asupra faptului că PDL continuă să câştige alegeri parţiale, ceea ce constituie "un mare semnal de alarmă pentru ce se poate întâmpla în 2012" şi avertizează că PSD nu este principalul colector al nemulţumirii cetăţenilor faţă de PDL, în condiţiile în care din 20% pierdute de democrat-liberali, doar un sfert au ajuns la PSD.

În aceeaşi scrisoare trimisă membrilor PSD, Geoană avertizează că PSD are în acest moment şi o serie de duşmani interni, mai puţin persoane, cât mai mult mentalităţi şi practici.

"Există percepţia, total greşită, că s-a ajuns prea departe cu democratizarea în partid, că e prea mult să ai alegeri interne în cadrul cărora fiecare membru să voteze pentru fiecare funcţie. Există tentaţia de a da liber la pusul botniţei în PSD, potrivit principiului că mai multă disciplină înseamnă mai puţină democraţie. La fel de greşită este opinia că parlamentarii şi aleşii locali nu trebuie implicaţi mai mult în deciziile strategice din PSD. Dacă PSD va deveni un partid deschis şi îşi va reafirma identitatea ideologică, atunci va deveni alternativa. Va putea asigura guvernarea care i se cere", mai scrie Geoană.

În 16 august, BPN al PSD a decis, prin vot unanim, să instituie pentru şase luni o interdicţie pentru Mircea Geoană privind declaraţiile despre partid, sub riscul excluderii din PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici