Filialele PSD din ţară îşi exprimă la unison sprijinul pentru premierul Ponta, urmărit penal

Filialele teritoriale ale PSD îşi exprimă la unison sprijinul pentru premierul Victor Ponta, urmărit penal pentru mai multe infracţiuni, cerându-i ferm să reziste presiunilor şi să nu demisioneze, criticându-l, totodată, pe şeful statului că i-a solicitat demisia, "în afara cadrului constituţional".

816 afișări
Imaginea articolului Filialele PSD din ţară îşi exprimă la unison sprijinul pentru premierul Ponta, urmărit penal

Filialele PSD din ţară îşi exprimă la unison sprijinul pentru premierul Ponta, urmărit penal (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Social-democraţii din teritoriu nu uită nici să menţioneze "pura coincidenţă" între acest demers juridic împotriva premierului şi depunerea de către PNL a moţiunii de cenzură, şi nici să scoată în evidenţă "rezultatele economice şi sociale foarte bune" ale premierului, şef de partid, din timpul gvernării sale: "cea mai mare creştere economică din UE, cea mai mică inflaţie din ultimii ani, reducerea TVA la alimente la 9%, creşterea pensiilor şi salariilor, dublarea aocaţiilor pentru copii şi sprijinirea tinerilor care aleg să înceapă o afacere".

 

PSD Hunedoara anunţă că îl susţine pe Victor Ponta în funcţia de premier, deoarece "prezumţia de nevinovăţie primează, iar demisia nu poate veni în mod forţat în urma citării de către DNA pentru audieri" şi "respinge în totalitate" ideea demisiei acestuia.

Totodată, PSD Hunedoara consideră că solicitarea preşedintelui de demisie a premierului, abordare politicianistă, în afara cadrului constituţional

"(...) Prezumţia de nevinovăţie primează, iar demisia nu poate veni în mod forţat în urma citării de către DNA pentru audieri în ziua în care Partidul Naţional Liberal depune o moţiune de cenzură. Mandatul de premier a fost atribuit lui Victor Ponta în mod democratic de către Parlamentul României, iar demersul preşedintelui Klaus Iohannis, privind solicitarea de demisie a premierului, nu este decât o abordare politicianistă, în afara cadrului constituţional şi nu are decât rolul de a sprijini PNL în demersurile sale. Klaus Iohannis, ca preşedinte al tuturor românilor, trebuie să dea dovadă de imparţialitate, iar până când justiţia îşi spune cuvântul era firesc să fie reţinut în declaraţii", se arată în comunicatul de presă semnat de preşedintele organizaţiei judeţene, deputatul Laurenţiu Nistor

Potrivit sursei citate, Victor Ponta are un mandat dat de Parlament "şi o datorie faţă de cetăţenii României".

"Organizaţia judeţeană Hunedoara a Partidului Social Democrat cere în mod public premierului să îşi continue activitatea desfăşurată ca prim-ministru şi să ducă mai departe proiectele pe care Guvernul şi partidul şi le-au asumat. Un procuror DNA nu poate fi mai presus de Parlament, Guvern şi de cetăţenii acestei ţări! Acest fapt nu ar însemna altceva decât dictatură, iar România nu se poate întoarce în haos şi la vremuri pe care nu şi le mai doreşte!", se mai arată în comunicat.

 

Organizatia Judeţeană Bihor a PSD îşi exprimă solidaritatea cu Victor Ponta, prim-ministru şi preşedinte al partidului, şi consideră că acesta trebuie să rămână premier, rezultatele guvernării reprezentând argumentul determinant.

"Creşterea economică din ultimii trei ani este una sănătoasă şi durabilă, cu impact pozitiv asupra nivelului de trai al românilor. Aceste rezultate economice nu sunt doar pe hârtie, ci ele încep deja să fie simţite şi în buzunarele românilor, exemplele în acest sens fiind din ce în ce mai numeroase: reîntregirea salariilor şi indexarea anuală a tuturor pensiilor; cresterea cu peste 50% a salariului minim; reducerea CAS la angajator; crearea a peste 200.000 de noi locuri de muncă şi reducerea somajului; scăderea TVA la alimente etc", se arată în comunicatul PSD Bihor.

Organizaţia consideră suspect că premierul a fost citat şi i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect tocmai în ziua în care PNL depune "o moţiune fără consistenţă, fiind evident în imposibilitatea de a o trece prin Parlament". PSD Bihor condamnă în mod ferm orice acţiune de a utiliza justiţia ca mijloc de presiune asupra politicului.

"Demersul domnului Klaus Johannis privind solicitarea de demisie a premierului nu este decât o abordare politicianistă menită a destabiliza situaţia politică şi a sprijini PNL în demersurile sale. Mai mult decât atât, preşedintele României a abandonat poziţia de neutralitate politică şi încalcă prevederile Constituţiei. Atâta timp cât are susţinerea Parlamentului, Victor Ponta trebuie să rămână premier. Pe această cale, îi solicităm primului-ministru, Victor Ponta, să-şi continue mandatul cu care a fost învestit de cetăţenii României, prin votul Parlamentului, şi să continue punerea în aplicare a programului de guvernare", se precizează în comunicat.

 

De asemenea, reprezentanţii organizaţiei PSD Bistriţa-Năsăud susţin că nu cred că "în ziua depunerii moţiunii de cenzură, chemarea premierului Victor Ponta la DNA este doar o întâmplare".

"Nu înţelegem coincidenţe forţate şi nu credem că, în ziua depunerii unei moţiuni de cenzură, chemarea premierului Victor Ponta la DNA este doar o întâmplare. Credem că premierul Victor Ponta trebuie să-şi continue mandatul atâta timp cât are susţinerea Parlamentului, calitatea acestuia de suspect într-un dosar şi apariţia acestor acuze tocmai în ziua depunerii unei moţiuni de cenzură fiind elemente pe care le considerăm parte a unei bătălii politice netransparente, care de această dată a mers prea departe. Suntem alături de premierul Victor Ponta. Credem că măsurile pe care acesta le-a luat de când este în fruntea Executivului au îndreptat nedreptăţile ultimei guvernări, performanţa economică din ultimii doi ani şi jumătate fiind un element mult mai important decât zbaterile unei opoziţii incapabile să convingă", se arată într-un comunicat de sâmbătă.

 

Şi preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a anunţat că filiala judeţeană a partidului îl susţine pe premierul Victor Ponta şi consideră că acesta nu trebuie să renunţe la funcţia de prim-ministru, apreciind, totodată, că audierea lui Victor Ponta în ziua depunerii unei moţiuni de cenzură nu este o simplă coincidenţă, "ci o întoarcere în timp în epoca proceselor politice".

"PSD Cluj îl susţine pe preşedintele Victor Ponta şi consideră că audierea acestuia în ziua depunerii unei moţiuni de cenzură nu este o simplă coincidenţă, ci o întoarcere în timp din punct de vedere democratic, într-o epocă regretabilă din istoria României, epoca proceselor politice. Victor Ponta nu trebuie să-şi dea demisia, această situaţie trebuie analizată de Parlament. Fiecare cetăţean este egal în faţa legii, legea trebuie respectată, dar justiţia televizată şi imixtiunea politicului în actul de justiţie nu trebuie tolerate", a arătat, în comunicat, liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan.

 

Şi PSD Harghita, condus de ministrul Apărării, Mircea Duşă, consideră că prim-ministrul Victor Ponta nu are de ce să îşi dea demisia, în condiţiie în care a fost ales prin vot popular şi, potrivit Constituţiei, numai Parlamentul poate demite premierul.

"Organizaţia PSD Harghita consideră că domnul Victor Ponta nu are de ce să-şi dea demisia. El a ajuns prim-ministru pe un vot popular, este un premier care a reparat toate nedreptăţile făcute de Guvernul Boc, este prim-ministrul care a adus România într-o situaţie economică deosebită. Sigur că trebuie respectată Constituţia, dar numai Parlamentul poate demite primul-ministru", a declarat presei Mircea Duşa, care a precizat că afirmaţiile sale sunt făcute în calitate de şef al PSD Harghita.

Totodată, Mircea Duşa şi-a manifestat convingerea că votul Parlamentului va fi unul de susţinere a Guvernului.

"De altfel, s-a şi depus o moţiune de cenzură şi trebuie să aşteptăm votul Parlamentului, aşa cum sunt prevederile constituţionale şi sunt convins că votul va fi unul de susţinere a Guvernului", a conchis Mircea Duşa.

 

Liderul PSD Maramureş, Gabriel Zetea, consideră că premierul Victor Ponta are obligaţia de a continua în fruntea Guvernului, nu pentru că are susţinerea PSD, ci pentru că are susţinerea unui vot legim popular în 2012.

"Victor Ponta are obligaţia de a continua în fruntea Guvernului, acesta fiind instalat în urma unui vot popular masiv, acordat în 2012 de români. Trebuie să continue munca începută acum trei ani în fruntea Guvernului, nu pentru că are susţinerea PSD, ci pentru că are susţinerea unui vot legim popular în 2012, un vot masiv, aşa cum niciun alt premier nu a avut după 1989. Măsurile de reparaţii sociale, de creştere economică, de redresare a României după ani de criză îi conferă legitimitate şi îi asigură suportul românilor", a arătat Gabriel Zetea în documentul citat.

Liderul PSD Maramureş consideră că Parlamentul reprezintă instituţia publică din România care stă la baza democraţiei, "iar învinuirile care i se aduc lui Victor Ponta în această perioadă trebuie validate de Parlament, şi nu de preşedinte sau de o altă instituţie publică".

 

PSD Iaşi îşi exprimă sprijinul pentru premierul Victor Ponta şi susţine că singura instituţie care se poate pronunţa în acest caz este Parlamentul.

"PSD Iaşi este alături de premierul Victor Ponta, preşedintele Partidului Social Democrat, şi consideră că singura instituţie în măsură să se pronunţe în acest caz este Parlamentul României, aşa cum prevăd Constituţia şi legile ţării", se arată într-un comunicat transmis, vineri seară, de Biroul de presă al PSD Iaşi.

 

Şi PSD Galaţi îşi exprimă, într-un comunicat de presă, transmis vineri, susţinerea pentru Victor Ponta pe care îl încurajează să nu cedeze presiunilor şi să nu ia în calcul niciun moment varianta demisiei, considerând că "acţiunea declanşată împotriva premierului este o acţiune premeditată, pentru a contracara creşterea popularităţii acestuia".

"Premierul Victor Ponta se bucură în continuare de susţinerea social-democraţilor din Organizaţia Judeţeană a PSD Galaţi. Îl încurajăm pe domnul Victor Ponta să nu cedeze în niciun fel presiunilor politice de orice natură şi să nu ia în calcul niciun moment varianta demisiei. Îi solicităm primului-ministru să-şi ducă mandatul la bun sfârşit şi să continue măsurile cuprinse în planul de guvernare al coaliţiei", se arată în comunicatul de presă al organizaţiei PSD Galaţi.

Social-democraţii gălăţeni consideră, potrivit sursei citate, că "acţiunea declanşată împotriva premierului este o acţiune premeditată, pentru a contracara creşterea popularităţii acestuia", după ce "Guvernul condus de Victor Ponta a luat săptămâna trecută două măsuri de mare impact economic şi social: reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% şi dublarea alocaţiilor pentru copii”.

În comunicatul citat se mai spune că este vorba despre o "ciudată coincidenţă" momentul ales pentru acţiunile DNA în privinţa lui Victor Ponta în ziua în care s-a depus moţiunea de cenzură.

"În ce priveşte momentul ales de către procurorii DNA de a demara acţiunea împotriva domnului Victor Ponta, nu putem afirma decât că este o ciudată coincidenţă cu depunerea moţiunii de cenzură. În politică, nu credem în coincidenţe!", se spune în finalul comunicatului organizaţiei PSD Galaţi condusă de Dan Nica.

 

Reprezentanţii PSD Constanţa consideră că Victor Ponta trebuie să îşi ducă la capăt mandatul de premier şi preşedinte al partidului, deoarece România a înregistrat "rezultate economice şi sociale foarte bune" în timpul guvernării sale.

"Organizaţia Judeţeană PSD Constanţa consideră că Victor Ponta trebuie să îşi ducă la capăt mandatul de prim-ministru şi preşedinte PSD, mai ales că, sub guvernarea sa, România a obţinut rezultate economice şi sociale foarte bune", se arată într-un comunicat al PSD Constanţa, semnat de preşedintele organizaţiei, senatorul Nicolae Moga.

PSD Constanţa susţine că Victor Ponta a luat mai multe măsuri care au dus la creştere economică şi la reducerea inflaţiei.

"Victor Ponta guvernează România bine. Astăzi avem cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, cea mai mică inflaţie din ultimii ani, iar Guvernul a luat măsuri ambiţioase de reducere a TVA la alimente la 9%. De la preluarea guvernării au fost crescute pensiile şi salariile, după dezastrul economic din 2010, şi au fost sprijiniţi tinerii care aleg să înceapă o afacere", mai scrie în comunicatul de presă.

 

Social-democraţii argeşeni îşi exprimă solidaritatea cu preşedintele PSD, Victor Ponta, în demersurile sale de a-şi demonstra nevinovăţia şi consideră că acesta trebuie să rămână premier în conformitate cu mandatul acordat de Parlamentul României în baza procedurilor constituţionale, precum şi datorită rezultatelor pozitive ale guvernării.

"Măsurile sociale reparatorii, creşterea economică recunoscută de instituţiile române şi străine de specialitate, precum şi redresarea economică a României după îndelungi ani de criză îi conferă legitimitatea continuării actului de Guvernare. Depunerea unei moţiuni de cenzură este o acţiune constituţională a opoziţiei. Dar dacă PNL a depus astăzi (n.r. - vineri) acea moţiune de cenzură anunţată „cu surle şi trâmbiţe” încă din luna ianuarie, momentul înregistrării moţiunii ridică un mare semn de întrebare asupra sincronizării acţiunii PNL", se arată în comunicatul PSD Argeş.

Organizaţia consideră că moţiunea nu va trece de Parlament, iar actualul Executiv îşi va îndeplini în continuare atribuţiile, evitându-se astfel "o criză politică ce poate conduce la derapaje economice nedorite".

 

PSD Dâmboviţa este "solidar" cu premierul Victor Ponta şi îi cere acestuia să nu demisioneze din funcţia de şef al Executivului, acuzând că demersul preşedintelui Klaus Iohannis de a cere demisia premierului este unul "politicianist" şi că şeful statului a "abandonat poziţia de neutralitate".

"Demersul domnului Klaus Johannis privind solicitarea de demisie a Premierului nu este decât o abordare politicianistă, în afara cadrului constituţional, şi nu are decât rolul de a sprijini Partidul Naţional Liberal în demersurile sale, Preşedintele României abandonând poziţia de neutralitate politică la care îl obligă Constituţia", se arată în comunicatul semnat de preşedintele acestei organizaţii judeţene, Adrian Ţuţuianu.

Social-democraţii din Dâmboviţa consideră "suspect" faptul că Ponta a fost citat şi i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în dosarul instrumentat de DNA, în ziua în care Partidul National Liberal depune o moţiune de cenzură.

 

PSD Olt anunţă, sâmbătă, într-un comunicat, că îl susţine pe Victor Ponta, deoarece într-un stat democratic "nimeni nu poate schimba voinţa populaţiei doar pentru a prelua puterea cu orice preţ".

"Într-un stat democratic, nimeni nu poate schimba voinţa populaţiei doar pentru a prelua puterea cu orice preţ, pentru că acea putere nu mai este legitimă. Considerăm că ceea ce s-a întâmplat azi (vineri - n.r.), când opoziţia a depus o moţiune de cenzură, nu este o simplă coincidenţă şi a avut loc o imixtiune a justiţiei în politic, o adevărată lovitură de stat. Politica se face în Parlament, pentru că el reprezintă voinţa poporului şi nimeni nu are dreptul să fure voinţa cetăţenilor, făcând şi desfăcând guverne, după bunul plac", se arată în comunicatul PSD Olt.

 

La rândul său, preşedintele interimar al PSD Vâlcea, Constantin Rădulescu, consideră că Victor Ponta este unul din cei mai buni premieri pe care i-a avut România şi trebuie să-şi ducă mandatul până la capăt.

"Poate că unii ar cataloga această săptămână ca o săptămână nebună şi spun asta uitându-mă la ce s-a întâmplat de luni şi până astăzi. De luni, urmare a deciziei Guvernului condus de Victor Ponta, la alimentele de bază TVA-ul a scăzut de la 24% la 9%, ceea ce înseamnă că românul de rând poate cumpăra mâncare mai ieftină. Acelaşi Guvern Ponta, dublează alocaţiile copiilor români pentru ca, la finalul săptămânii, primul-ministru să fie invitat în faţa justiţiei pentru unele presupuse încălcări ale legii în urmă cu mai mulţi ani şi exact astăzi (vineri - n.r.), PNL tocmai depusese o moţiune de cenzură. (...) Nu sunt de acord ca premierul să-şi dea demisia tocmai acum, când România înregistrează un trend pozitiv din punct de vedere economic şi social", a declarat Rădulescu, citat într-un comunicat, de sâmbătă, al PSD Vâlcea.

 

Şi organizaţia PSD Sector 4 al Capitalei îl susţine pe Victor Ponta, considerând că nu trebuie să plece din fruntea Guvernului "deoarece are un mandat dat prin votul cetăţenilor României".

"Organizaţia PSD Sector 4 consideră că Guvernul trebuie să îşi ducă activitatea mai departe şi să finalizeze aceste proiecte importante la care lucrează pentru toţi cetăţenii României, de la economie la sănătate şi educaţie. Dorim pe această cale să atragem atenţia asupra importanţei respectării principiului separaţiei puterilor în stat, apărat de Constituţia României, care asigură cadrul necesar împotriva oricăror abuzuri a puterii judecătoreşti asupra celorlalte puteri în stat şi invers, în beneficiul stabilităţii economice şi sociale a României", susţin reprezentanţii organizaţiei PSD Sector 4.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că, în condiţiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o "situaţie imposibilă" pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui Klaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.

Membrii PSD au fost convocaţi pentru luni, la ora 15.00, la Parlament, la o şedinţă a Comitetului Executiv al partidului, la care este aşteptată să fie discutată situaţia liderului PSD, premierul Victor Ponta.

Victor Ponta a fost învestit în funcţia de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moţiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici