Fostul consilier prezidenţial Gabriel Berca şi fostul deputat Mihai Banu, trimişi în judecată

Gabriel Berca, fost consilier prezidenţial şi fost ministru al Internelor, a fost trimis în judecată în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi primit 185.000 de euro de la un om de afaceri, pentru a interveni la membri ai Guvernului să atribuie bani unei primării.

883 afișări
Imaginea articolului Fostul consilier prezidenţial Gabriel Berca şi fostul deputat Mihai Banu, trimişi în judecată

Fostul consilier prezidenţial Gabriel Berca (Imagine: Mihai Dascalescu/Medifax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău l-au trimis în judecată, alături de fostul senator Gabriel Berca, şi pe fostul deputat Mihai Banu, tot pentru trafic de influenţă.

În acelaşi dosar va fi judecat şi fiul fostului deputat, Lucian Banu, pentru complicitate la trafic de influenţă, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Anchetatorii au trimis dosarul la Curtea de Apel Bacău, cerând instanţei să menţină măsurile preventive dispuse, respectiv arestul preventiv în cazul foştilor parlamentari Berca şi Banu şi controlul judiciar în cazul lui Lucian Banu.

Potrivit anchetatorilor, Gabriel Berca, la data faptelor senator şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a Partidului Democrat Liberal, ar fi primit 185.000 de euro de la omul de afaceri Viorel Rusu, care avea un contract cu Primăria comunei Ardeoani, judeţul Bacău, iar instituţia trebuia să achite lucrările de construcţie, în valoare de aproximativ 5,6 milioane de lei, executate de firma omului de afaceri.

Faptele ar fi fost comise în perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, iar fostul senator Gabriel Berca, prin intermediul fostului deputat Mihai Banu, ar fi pretins şi primit banii atât pentru sine cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la omul de afaceri, pentru a-şi folosi influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului, în vederea alocării unei sume de bani către Primăria Ardeoani.

"Suma de bani respectivă era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcţie, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri, în beneficiul unităţii administrativ-teritoriale", au scris procurorii în rechizitoriu.

Mihai Banu este acuzat că a pretins şi primit, în mai multe tranşe, de la acelaşi om de afaceri, 220.000 de euro, pentru el şi pentru Berca. În schimbul banilor, Banu a promis că va interveni la membri ai Guvernului în vederea alocării unor sume de bani către primăria din judeţul Bacău.

"Din cei 220.000 euro, la solicitarea inculpatului Banu Mihai, beneficiind de complicitatea fiului său, Banu Lucian, suma de 150.000 lei a fost remisă de către omul de afaceri, sub pretextul achiziţionării unui teren de la o persoană indicată de Banu Mihai. Astfel, la data de 11 august 2010, între persoana respectivă, în calitate de promitent-vânzător şi firma omului de afaceri, în calitate de promitent-cumpărător, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un teren arabil în suprafaţă de 10.000 mp., situat în extravilanul unei comune, preţul vânzării fiind stabilit la suma de 150.000 lei", au mai arătat procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Potrivit anchetatorilor, suma de bani cerută a fost virată de firma omului de afaceri în trei tranşe, în perioada 12 august 2010 - 22 iulie 2011, în conturile indicate de Mihai şi Lucian Banu.

Procurorii au instituit sechestru asigurător pe bunuri imobile ale inculpaţilor Gabriel Berca şi Mihai Banu.

Curtea de Apel Bacău a decis, în 24 iulie, arestarea preventivă a lui Gabriel Berca. Decizia a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care în 6 august i-a respins cererea de cercetare în libertate.

Fostul consilier prezidenţial a susţinut atunci, la instanţa supremă, că nu a primit bani pentru PDL de la omul de afaceri Viorel Rusu. De asemenea, Berca le-a spus judecătorilor că toate sumele din campania electorală erau plătite prin bancă şi puteau fi uşor de urmărit.

Judecătorul care a decis arestarea fostului senator Gabriel Berca arăta, în motivare, că faptele comise de politicieni au o puternică rezonanţă socială şi că înşelarea încrederii acordate duce la "erodarea democraţiei".

Potrivit judecătorului, faptul că un senator săvârşeşte fapte de corupţie are o puternică rezonanţă socială, în contextul în care onestitatea persoanelor care exercita funcţii de demnitate publică este o condiţie esenţială pentru înfăptuirea actului de autoritate publică de la nivel central sau teritorial.

Instanţa a mai arătat că "probatoriul de la dosar relevă împrejurarea cum, sub pretextul finanţării partidelor politice, anumiţi politicieni îşi însuşesc sume de bani în schimbul intervenţiei în interesul unor agenţi economici privaţi care utilizează fonduri publice, folosindu-se de influenţa dată de funcţiile pe care le ocupă, impresionant fiind sumele astfel vehiculate - sute de mii de euro".

Gabriel Berca a fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu şi ministru al Internelor în Guvernul Ungureanu. El a fost şi secretar general al Guvernului, în perioada în care Executivul era condus de Călin Popescu Tăriceanu. Berca a fost prefectul judeţului Bacău, în perioada 2005 - 2008, senator de Bacău, în legislatura 2008 - 2012 şi ministru al Administraţiei şi Internelor în anul 2012.

La începutul lunii iunie, UNPR anunţa că Gabriel Berca s-a înscris în formaţiune. Berca a fost membru PMP, vicepreşedinte pentru regiunea Nord-Est, iar anterior a fost în PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici