Geoană: Ameninţările se înmulţesc. De la terorism la atacuri cibernetice / Concurenţa globală este în creştere, iar regimurile autoritare ne contestă valorile, interesele şi securitatea

Sercetarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a ţinut un discurs în deschiderea Adunării Parlamentare a Alianţei Nord- Atlantice de la Luxemburg, în care a spus că Summitul de la Vilnius va viza consolidarea în continuare a propriei forţe de descurajare şi apărare a NATO.

249 afișări
Imaginea articolului Geoană: Ameninţările se înmulţesc. De la terorism la atacuri cibernetice / Concurenţa globală este în creştere, iar regimurile autoritare ne contestă valorile, interesele şi securitatea

Geoană: Ameninţările se înmulţesc. De la terorism la atacuri cibernetice

„Summitul de la Vilnius va viza consolidarea în continuare a propriei forţe de descurajare şi apărare a NATO (...) Vom plasa mai multe forţe la un nivel de pregătire mai ridicat şi ne vom consolida structura de comandă şi control. Mă aştept ca aliaţii să sprijine planurile, forţele şi structurile stabilite de comandantul nostru suprem aliat, generalul Cavoli”, a afirmat, luni, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într- un discurs susţinut în deschiderea lucrărilor Adunării Parlamentare a NATO, care se desfăşoară la Luxemburg.

Următorul Summit NATO se va desfăşura la Vilnius, în capitala Lituaniei, între 11- 12 iulie.

„Din 2014, când Putin a anexat ilegal Crimeea, Alianţa noastră a pus în aplicare cea mai mare consolidare a apărării noastre colective din ultimele generaţii. Am sporit gradul de pregătire a tuturor forţelor, am desfăşurat trupe pregătite de luptă în estul Alianţei. Pentru prima dată, am activat planificarea apărării noastre, iar aliaţii europeni şi Canada au cheltuit 350 de miliarde de dolari în plus pentru apărare. Acest lucru a însemnat că, atunci când domnul Putin şi-a lansat invazia în toată regula anul trecut, noi eram pregătiţi. În câteva ore ne-am activat planurile de apărare, am pus 40.000 de soldaţi sub comanda NATO, susţinuţi de o putere aeriană şi maritimă semnificativă. Ne-am consolidat apărarea avansată de la Marea Baltică până la Marea Neagră.(...) Mediul nostru de securitate s-a schimbat în mod fundamental. Războiul de mare intensitate s-a întors în Europa”, a spus înaltul oficial al Alianţei.

Mircea Geoană a subliniat că, în prezent, „concurenţa globală este în creştere”, iar „regimurile autoritare ne contestă valorile, interesele şi securitatea”.

„Ameninţările se înmulţesc. De la terorism la atacuri cibernetice, de la proliferarea nucleară la schimbările climatice. Am intrat, dragi prieteni, în noua eră a competiţiei strategice. NATO este la înălţimea provocării. Ne vom antrena şi vom face mai multe exerciţii împreună. Vom plasa mai multe forţe la un nivel de pregătire mai ridicat şi ne vom consolida structura de comandă şi control. Mă aştept ca aliaţii să sprijine planurile, forţele şi structurile stabilite de comandantul nostru suprem aliat, generalul Cavoli, la summitul de la Vilnius din iulie”, a punctat secretarul general adjunct al NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici