Geoană ar fi spus în 2007 că s-a întâlnit în secret cu Băsescu şi că PSD l-ar "omorî" dacă s-ar afla

Mircea Geoană le-ar fi spus în 2007 oficialilor americani că şi-a dat toată silinţa să găsească o soluţie amiabilă prin care să nu se ajungă la suspendarea preşedintelui Băsescu şi că s-ar fi întâlnit în secret cu şeful statului de două ori, arătând că oamenii din partid l-ar "omorî" dacă ar afla.

23 afișări
Imaginea articolului Geoană ar fi spus în 2007 că s-a întâlnit în secret cu Băsescu şi că PSD l-ar "omorî" dacă s-ar afla

Geoană ar fi spus în 2007 că s-a întâlnit în secret cu Băsescu şi că PSD l-ar "omorî" dacă s-ar afla (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Ambasadorul, însoţit de Polcouns, s-a întâlnit, pe data de 20 aprilie, cu liderul PSD Mircea Geoană. Întâlnirea a fost la cererea lui Geoană. El a început prin a declara că şi-a dat toată silinţa să găsească o soluţie amiabila prin care să nu se ajungă la suspendarea preşedintelui Băsescu", se arată într-o telegramă din 2007 clasificată confidenţial, prezentată de Hotnews şi atribuită WikiLeaks.

Potrivit sursei citate, Geoană le-ar fi spus americanilor că s-a întâlnit în secret cu Băsescu de două ori, pe propriul risc, şi că oamenii din partid l-ar "omorî" dacă ar afla de întâlniri. Subiectul telegramei era "Liderul PSD Mircea Geoană despre suspendarea preşedintelui: Sunt number one astăzi în România!".

Potrivit telegramei, Geoană a menţionat că negocierile s-au concentrat pe trei teme majore, "inclusiv o înţelegere ca PSD să renunţe la acţiunea de suspendare a preşedintelui în schimbul unor scuze publice din partea preşedintelui, în care să spună că - fiind bine intenţionat - acţiunile sale au întrecut, poate, măsura; preşedintele ar mai fi trebuit de asemenea "să garanteze" că a auzit mesajul Parlamentului şi să promită să implice Parlamentul într-un mod pozitiv".

Potrivit Hotnews, reprezentantii ambasadei SUA la Bucureşti notează: "Ultima parte a înţelegerii, potrivit lui Geoană, ar fi fost acceptarea unui «Mare Proiect Naţional»", care să includă un efort de revizuire a Constituţiei, introducerea votului uninominal, descentralizarea funcţiei publice, un plan accelerat de investiţii in autostrăzi, infrastructura şi de creştere a capacităţii de absorbţie a fondurilor UE. Conform sursei citate, telegrama îl citează pe Geoană, care ar fi spus că "scopul înţelegerii ar fi depolitizarea administraţiei publice şi transformarea «energiei negative» a suspendării în ceva pozitiv".

În document se mai arată că "ambasadorul i-a mulţumit lui Geoană pentru informaţii şi a precizat, despre vizita la Washington planificată de Geoană, că percepţia este esenţială: nu doream să dăm impresia că Washingtonul a avut un rol în ceea ce tocmai s-a petrecut, că optăm între două părţi şi că intervenim pentru victoria cuiva. Geoană a răspuns că înţelege bine sensibilităţile legate de vizită, că nu se grăbeşte să meargă la Washington şi că a dorit ca prietenii şi aliaţii săi să-i asculte mesajul în mod direct.(…) Geoană a încheiat - deşi în mod evident dezamăgit - "Renunţ la vizită. Pot să pun mâna pe telefon oricând şi să-i sun pe JD şi pe Dan Fried".

"Geoană a remarcat că n-ar mai trebui tratat ca «băiatul rău» al României, adăugând: «Sunt numărul unu în România astăzi şi sunt îndreptăţit să-mi folosesc puterea", ar mai fi spus Geoană, conform telegramei citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici