Geoană: Autorităţile trebuie să găsească o măsură de reducere temporară a preţului energiei

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a afirmat, miercuri, că autorităţile trebuie să regândească ideea de înfiinţare a celor două societăţi energetice naţionale şi să găsească o măsură temporară, acceptată de CE, prin care să ofere populaţiei preţuri mai mici la energie şi gaze naturale.

14 afișări
Imaginea articolului Geoană: Autorităţile trebuie să găsească o măsură de reducere temporară a preţului energiei

Geoană: Autorităţile trebuie să găsească o măsură de reducere temporară a preţului energiei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Trebuie să regândim cele două companii, înainte să ne gândim la profituri pe termen scurt, dar să nu uităm că milioane de români au trecut sub pragul sărăciei. Să găsim o măsură temporară, cu acordul CE (Comisiei Europene - n.r.), să facem coşul de energie şi gaze un pic mai suportabil, măcar pe şase luni", a afirmat Geoană prezent într-o conferinţă pe teme de energie.

Guvernul intenţionează, de la începutul anului 2009, să comaseze în două entităţi cele mai importante companii energetice.

El a adăugat că acesta este un mesaj "raţional", însă ulterior s-a scuzat că introduce un "diapazon mai social".

"Este un mesaj raţional, nu social. Mă scuzaţi dacă introduc un diapazon mai social, şi nu economic", a adăugat Geoană, spunând că se referă la sprijinirea românilor care întâmpină dificultăţi financiare.

El a afirmat că România se îndreaptă spre "îndatorare fără dezvoltare", iar într-un model economic îmbunătăţit energia trebuie să ocupe un loc central.

"Ne îndreptăm spre îndatorare fără dezvoltare, şi mă refer la actualii guvernanţi. Am fost şi noi (PSD - n.r.) la guvernare, chiar dacă nouă luni, şi-mi asum asta", a spus Geoană.

Pe de altă parte, Geoană a spus că se împotriveşte ideii privatizării companiilor energetice strategice, precum Romgaz Mediaş şi Transelectrica (TEL), dar că agreează ideea listării unor pachete de acţiuni la aceste companii pe piaţa de capital.

"Sunt împotriva privatizării de acţiuni la Romgaz şi Transelectrica, dacă vrem să jucăm un rol energetic în regiune. A, putem lista o parte din acţiunile lor la bursă, dar uitaţi-vă la Cehia sau alte ţări, care îşi protejează interesele", a mai spus Geoană.

Ministerul Economiei are în vedere plasarea pe piaţa de capital a unor pachete minoritare de acţiuni la mai multe companii energetice, precum Transelectrica, Romgaz, Hidroelectrica şi Transgaz Mediaş (TGN).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici