Geoană despre Iliescu: Suntem din alte culturi. El este educat acum 60 de ani într-o altă lume

Senatorul independent Mircea Geoană a declarat, duminică, la ProTV, că nu îi datorează cariera politică lui Ion Iliescu, despre care a spus că a fost educat acum 60 de ani într-o altă lume, construită în vremea comunismului, în timp ce el este educat în vremea capitalismului.

231 afișări
Imaginea articolului Geoană despre Iliescu: Suntem din alte culturi. El este educat acum 60 de ani într-o altă lume

Geoană despre Iliescu: Suntem din alte culturi. El este educat acum 60 de ani într-o altă lume (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Sunt două lucruri diferite. Este relaţia mea cu fostul preşedinte Ion Iliescu, care a fost o relaţie corectă şi constructivă. Am fost ministru de Externe în guvernul PSD, când domnul Iliescu era preşedintele României. (...) Dar, ce se întâmplă cu domnul Iliescu din punct de vedere politic după plecarea de la Cotroceni este un alt subiect. Acolo facem parte din două lumi diferite. De asta şi relaţia noastră este una care e destul de contondentă, din momentul în care am decis să candidez împotriva domniei sale în 2005. Nu uită acel moment, îl consideră un afront şi un act de lezmajestate", a spus, în emisunea "După 20 de ani", fostul preşedinte al PSD.

El a apreciat că între el şi Ion Iliescu există o diferenţă de viziune, de filosofie.

"Este o diferenţă de educaţie. Nu e o jignire, e o constatare. Este educat acum 70 sau 60 de ani într-o altă lume, care era construită în vremea comunismului şi în vremea Uniunii Sovietice. Eu sunt construit ca om, educaţia mea e făcută pe vremea capitalismului şi a apartenenţei la Occident, cu şcoală în Franţa, cu şcoală în Amrica. Suntem din alte culturi. Eu văd altfel România şi văd altfel democraţia românească decât o vede domnia sa. Nu înseamnă că nu îi respect convingerile. Nu am o problemă personală cu domnia sa, dar noi suntem în conflict de viziune pentru partid şi în viziune de sociertate pentru România. Suntem diferiţi", a comentat Geoană.

Întrebat de către unul dintre moderatori dacă îi datorează cariera politică lui Ion Iliescu, Mircea Geoană a negat.

"Se poate vorbi despre plecarea mea ca ambasador în America, dar trebuie să spunem că domnul Iliescu nu este cel care a făcut propunerea. A fost mai degrabă o circumstanţă în care am avut câştig de cauză. Au fost foarte multe nume vehiculate. În mod evident, domnul Iliescu, deşi a avut semnătura pe acea desemnare la Washington, nu a avut rolul decisiv în acea desemnare. În rest, venirea mea ca ministru de Externe a fost făcută la invitaţia domnului Năstase, care era preşedintele partidului şi viitorul prim-ministru", a spus fostul preşedinte al PSD.

Geoană a mai spus că, deşi a lansat atacuri publice la adresa lui Adrian Năstase, aceastea au fost cauzate de prelungirea în justiţie a cazului "mătuşa Tamara", care a fost o problemă severă de imagine a fostului premier, dar, chiar în aceste condiţii, el că nu l-a exclus din partid pe Năstase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici