Geoană: În Franţa e tentaţia folosirii electoraliste a temei imigraţiei, pentru alegerile municipale

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru aderarea la Schengen, Mircea Geoană, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că alegerile municipale care se apropie în Franţa vor constitui pentru unii politicieni francezi o tentaţie de a folosi electoralist tema imigraţiei.

140 afișări
Imaginea articolului Geoană: În Franţa e tentaţia folosirii electoraliste a temei imigraţiei, pentru alegerile municipale

Mircea Geoană (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

"Alegerile municipale care se apropie în Franţa vor fi o tenţaţie pentru politicienii de la putere sau de la opoziţie să folosească subeictul imigraţiei şi parţial şi subiectul imigraţiei româneşti într-un joc electoral. Este un element de sensibilitate în opinia publică din Franţa şi în alte opinii publice pe care noi trebuie să îl luăm în calcul", a spus Geoană.

El a făcut această declaraţie răspunzând unei întrebări referitoare la faptul că preşedintele UMP (opoziţie) Jean-François Copé i-a cerut marţi preşedintelui francez François Hollande să nu mai menţină "ambiguitatea" asupra aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, căreia i se opune atât timp cât nu va fi soluţionat dosarul romilor.

"Poziţia Franţei este poziţia oficială exprimată de premierul francez cu ocazia vizitei la Buucureşti şi este singura poziţie oficială pe care eu o cunosc şi ambasadorul francez mi-a confirmat-o într-o discuţie directă acest lucru. Franţa susţine, sunt convins că o va face în continuare, o intrare etapizată a României începând probabil cu aeroporturile, ceea ce ar reprezenta un compromis rezonabil, deşi ne-am dori cu toţii să avem un răspuns global la problema aderării noastre la spaţiul Schengen", a spus Geoană.

El a spus că îl cunoaşte foarte bine pe Jean-François Copé, arătând că acesta are rădăcini româneşti, ca şi ministrul Economiei şi Finanţelor, Pierre Moscovici.

"Trebuie să înţelegem că această tentaţie electoralistă există, dar trebuie să ne facem şi noi datoria în a comunica mai credibil şi a avea o adevărată ofensivă pentru recâştigarea credibilităţii şi reputaţiei României în Occident. Pentu că în spatele Schengen-ului se ascunde de fapt o prejudecată şi o deterioare a percepţiei despre România care este foarte periculoasă pentru noi pentru că o ţară cu reputaţie proastă nu e o destinaţie de investiţii şi de afaceri, nu este destinaţie de turism, nu are cum să fie influentă", a adăugta Geoană.

El a îndemnat la un efort conjugat împreună cu mediile profesionale, mediile de afaceri, mediile non-guvernamentale, presa românească şi străină într-un efort îndreptat spre recâştigarea reputaţiei României.

"Într-un fel, sub pălăria Schengen se ascund multe alte teme, o parte dintre ele totalmente nedrepte pentru România, altele parţial adevărate, altele cu adevărat reale. Trebuie să fim conştienţi că avem de urcat un deal destul de abrupt pentru a ajunge să avem reputaţia pe care România o merită şi pe care trebuie să o aibă", a spus Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici