Geoană: NATO, Europa, SUA nu au interesul să intre într-o formă de nou război rece cu Federaţia Rusă

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a declarat, marţi, că NATO, Europa, SUA şi Canada nu au interesul de a intra într-o formă de nou război rece cu Federaţia Rusă, el admiţând, însă, că Federaţia Rusă poate crea dificulăţi la nivel global în dosarele sirian, iranian şi nord-corean.

141 afișări
Imaginea articolului Geoană: NATO, Europa, SUA nu au interesul să intre într-o formă de nou război rece cu Federaţia Rusă

Geoană: NATO, Europa, SUA nu au interesul să intre într-o formă de nou război rece cu Federaţia Rusă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"E adevărat că Federaţia Rusă, dacă se pune cu picioarele pe îndărăt, cum se spune mai popular în România, poate să creeze dificultăţi la nivel global şi pe dosarul sirian, şi pe dosarul iranian, şi pe dosarul nord-corean. E o ţară inportantă, e o ţară de mare calibru la nivel internaţional. Nu este interesul Europei, nu este interesul Alianţei Atlantice, nu este interesul SUA şi al Canadei să intrăm într-o formă de nou război rece cu Federaţia Rusă", a spus Geoană.

El a arătat, pe de altă parte, că la nivel european trebuie luată o decizie cu privire la care este limita între mercantilism şi valori, între profit şi respectarea normelor internaţionale.

"Şi pentru Europa este un moment la fel de dificil şi sper, cu înţelepciune de ambele părţi, să putem depăşi acest moment şi să reintrăm într-o fază de dialog, de soluţie diplomatică, care să ne aducă la un nivel acceptabil de dialog între Federaţia Rusă şi noi toţi", a spus Geoană.

El a arătat că în acest moment România şi Polonia au o cotă de piaţă din punct de vedere geopolitic care a crescut exponenţial.

"Pentru România, care este un stat frontieră, ca şi pentru Polonia, cota noastră de piaţă din punct de vedere geopolitic a crescut în mod dramatic. Suntem mai relevanţi şi mai importanţi decât oricând", a spus Geoană.

Senatorul PSD a precizat, însă, că România a mai avut relevanţă geopolitică de-a lungul anilor, inclusiv în ultimii ani, şi nu a ştiut să transforme locaţia şi importanţa sa geopolitică în dividende economice şi de prosperitate, el pledând pentru asumarea noţiunii de "patriotism economic", care să aducă prosperitate la nivel naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici