Geoană: Premierul să negocieze cu FMI numai după un mandat al Parlamentului

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, luni, că îi va scrie premierului Emil Boc să vină în faţa Parlamentului pentru a obţine un mandat înainte de a negocia cu FMI, BM şi Comisia Europeană.

134 afișări
Imaginea articolului Geoană: Premierul să negocieze cu FMI numai după un mandat al Parlamentului

Mircea Geoană (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Geoană a afirmat că este nefiresc ca Guvernul să se angajeze în negocierile cu organismele internaţionale fără un mandat din partea Parlamentului, el invocând amânarea Consiliului European după ce cancelarul german, Angela Merkel, a invocat nevoia obţinerii unui mandat al Budenstag-ului pentru continuarea discuţiilor.

Preşedintele Senatului a spus că nu este normal ca Parlamentul să fie doar informat, ulterior şi tardiv, despre negocieri, în loc să fie instituţie fundamentală în mecanismul de decizie.

Geoană a afirmat că acest mandat al Parlamentului ar da mai multă forţă Guvernului în negocierile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană în contextul scăderii dramatice a prognozei de creştere economică pentru 2012.

El a opinat că, în aceste condiţii, ar trebui renegociată şi ţinta de deficit bugetar pentru 2012.

Geoană a mai menţionat că Senatul îi va scrie şi guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pentru a-l invita să informeze Parlamentul în privinţa situaţiei bancare.

El a apreciat că ar fi utilă semnarea unui nou acord "Viena", pentru ca băncile comerciale să îşi reînnoiască garanţiile că nu vor retrage rezerve, lichidităţi şi profit de la sucursalele din România.

Delegaţia celor trei organisme financiare va veni la Senat, pe 7 noiembrie, Geoană afirmând că îi va informa pe reprezentanţii FMI, ai BM şi ai CE despre "risipa discreţionară" a banilor publici şi despre deficienţele la numirea unor manageri privaţi ai companiilor de stat.

Potrivit preşedintelui Senatului, în Biroul Permanent de luni au existat "discuţii" cu privire la vizita reprezentanţilor organismelor financiare, unii dintre senatori considerând că aceasta este "tardivă", întrucât va avea doar rol de a informa asupra rezultatelor negocierii cu Guvernul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici