Geoană, surprins de prestaţia lui Jinga la CNN: Foarte crispat, părea să-i fie teamă de televizor

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a declarat joi că a fost surprins de prestaţia ambasadorului Ion Jinga la CNN, "foarte crispat" şi căruia părea "să-i fie teamă de televizor".

616 afișări
Imaginea articolului Geoană, surprins de prestaţia lui Jinga la CNN: Foarte crispat, părea să-i fie teamă de televizor

Mircea Geoană (Imagine: Thomas Campean/ Mediafax Foto)

"Nu este de obicei aşa. Surpriza mea a fost legată de faptul că-l cunosc pe Jinga de ani de zile şi nu a părut vreodată să fie într-o situaţie de dificultate de a face faţă unui moment delicat. Apar în viaţa unui ambasador, mai ales într-o ţară mare, momente în care trebuie să facă faţă unor jurnalişti care sunt destul de tăioşi şi foarte-foarte precişi. Deci m-a surprins! Cred că pe bază de stres, cred că ideea de a apărea pe un subiect delicat la CNN l-a stresat un pic. Altă explicaţie nu văd", a mai spus senatorul PSD la RFI.

Mircea Geoană apreciază că activitatea lui Ion Jinga în calitate de ambasador la Londra "a fost şi este remarcată pozitiv şi de către britanici".

"De asta spun, pentru mine a fost oarecum surprinzător să văd această apariţie, în comparaţie cu o activitate destul de densă şi destul de serioasă pe care a făcut-o domnul Jinga în aceşti ani de diplomaţie", afirmă senatorul.

Întrebat cum i s-a părut reacţia României în scandalul cărnii de cal, Mircea Geoană a răspuns: "O reacţie destul de promptă din punct de vedere instituţional. Se pare că şi presa internaţională a fost, a văzut ce se întâmplă în abatoarele din România şi se pare, cel puţin pentru moment, că suntem în afara cercului de suspecţi, aşa cum păream să fim iniţial. Dar ştiţi cum este, atunci când ai un risc reputaţional semnificativ, orice muscă se lipeşte de tine, chiar dacă eventual nu eşti tu cel vinovat!".

"Cred că într-o primă etapă lucrurile au arătat foarte prost, acum arată un pic mai bine şi cred că trebuie să fim atenţi în continuare, pentru că orice zvon de acest gen riscă să afecteze o industrie întreagă, pe lângă exportatorii de carne de acest tip. Dacă se întâmplă ca în imaginea, în mintea consumatorului occidental să se lipească ideea unui risc cu privire la ansamblul exporturilor de acest gen din România, care sunt semnificative, atunci ne putem trezi cu o reacţie în lanţ şi cu efecte economice importante pe orizontala acestei industrii din România", a mai declarat Geoană.

Ambasada României în Marea Britanie precizează că problemele tehnice au determinat pauzele lungi şi cuvintele sacadate ale ambasadorului Ion Jinga în intervenţia de la CNN, pentru care echipa locală a postului şi-a cerut scuze.

"Ca urmare a comentariilor apărute în mass-media cu privire la intervenţia ambasadorului României în Marea Britanie, Ion Jinga, la o emisiune a postului TV CNN, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele preczări: În virtutea bunelor relaţii pe care ambasadorul Ion Jinga le-a dezvoltat cu mass-media britanică, televiziunea CNN i-a adresat acestuia o invitaţie de a comenta pe fondul recentului scandal privind comercializarea în Marea Britanie a unor produse etichetate greşit, care ar conţine carne de cal. În cadrul transmisiei au fost întâmpinate o serie de dificultăţi tehnice, în condiţiile în care jurnalista care a realizat interviul era la Hong Kong, iar ambasadorul Ion Jinga în studioul CNN din Londra (decalaj de câteva secunde în dialog, suprapunere de voci, ecou), ceea ce a generat pauzele lungi şi cuvintele sacadate".

Conform sursei citate, la încheierea interviului, ambasadorul a semnalat echipei locale a CNN această situaţie, aceştia confirmând că nu este prima situaţie de acest tip şi cerându-şi scuze pentru problemă.

"Menţionăm că domnul ambasador Jinga este diplomat cu peste 20 de experienţă, acordând în timpul mandatului sau la Londra câteva zeci de interviuri presei britanice. Doar în ultimele două săptămâni a avut peste zece intervenţii, în apărarea drepturilor românilor la libera circulaţie şi a imaginii României în Marea Britanie", se mai arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX de Ambasada României în Marea Britanie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici