Geoană: Varianta cea mai optimistă pentru aderarea României la Schengen este toamna lui 2011

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, joi seară, că varianta cea mai optimistă pentru aderarea României la spaţiul Schengen este toamna lui 2011.

21 afișări
Imaginea articolului Geoană: Varianta cea mai optimistă pentru aderarea României la Schengen este toamna lui 2011

Geoană: Varianta cea mai optimistă pentru aderarea României la Schengen este toamna lui 2011 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Geoană a afirmat că posibila amânare a intrării României în spaţiul Schengen nu este o surpriză, importante în această situaţie fiind condiţiile care vor fi impuse României.

"Cred că varianta cea mai optimistă, astăzi, este amânarea pentru la toamnă, iar varianta pesimistă este o cuplare explicită a aderării la spaţiul Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ceea ce, în estimarea mea, este o amânare pe termen mediu", a continuat el.

Geoană a apreciat că, pentru obţinerea unei amânări cât mai scurte a aderării la spaţiul Schengen, se impune schimbarea miniştrilor responsabili.

"Cred că, dincolo de justificata răbufnire împotriva slabei performanţe a actualei echipe guvernamentale şi diplomatice româneşti, avem cu toţii obligaţia să încercăm ca acest termen să fie cât mai apropiat, pentru că, în cele din urmă, nu este aderarea lui Băsescu la Schengen, nici aderarea lui Boc, nici a lui Baconschi, ci este aderarea României la Schengen", a declarat el.

Mircea Geoană a afirmat că "meciul nu este pierdut" şi a apreciat că autorităţile de la Bucureşti trebuie să insiste pentru decuplarea aderării la Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

"Mi se pare în continuare un lucru exagerat şi pe care trebuie să îl combatem cu toţii, indiferent dacă suntem la putere sau în opoziţie", a continuat el.

În opinia lui Geoană, credibilitatea actualei echipe guvernamentale care se ocupă de problematica Schengen este "zdravăn zdruncinată" şi se impune schimbarea ei.

"Îmi este greu să văd oameni care au jignit în mod frontal puteri europene cum ar putea să renegocieze un nou termen. În opinia mea, o schimbare energică a echipei care se ocupă de problematica Schengen este necesară şi ea trebuie făcută acum, dacă dorim să obţinem un termen cât de cât apropiat", a mai declarat Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici