Gorghiu: CC nu trebuie să amâne decizia pe Legea referendumului, care poate fi doar de respingere

Deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că decizia Curţii Constituţionale în cazul sesizării lui Traian Băsescu pe modificările aduse Legii referendumului nu poate fi decât una de respingere, solicitând judecătorilor Curţii să se pronunţe pe 23 octombrie şi nu mai târziu.

193 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: CC nu trebuie să amâne decizia pe Legea referendumului, care poate fi doar de respingere

Gorghiu: CC nu trebuie să amâne decizia pe Legea referendumului, care poate fi doar de respingere (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

"Mi se pare lipsit de vreun fel de logică faptul că Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege prin care se modifică legea referendumului. Evident, Curtea Constituţională, în opinia mea, nu are niciun fel de altă, niciun fel de altă soluţie decât să respingă această sesizare ca fiind nefondată, fără să stea pe gânduri", a susţinut Gorghiu.

Ea a declarat că Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională pentru "a întârzia sau chiar bloca procesul de revizuire a Constituţiei".

Deputatul PNL a precizat că argumentele invocate de Traian Băsescu sunt similare cu cele din sesizarea parlamentarilor PDL împotriva aceluiaşi proiect de lege, sesizare respinsă de CC în 26 iunie.

Totodată, Gorghiu a subliniat că termenul stabilit pentru 23 octombrie este unul maximal, spre deosebire de cel stabilit anterior pe sesizarea PDL care a fost de 22 de zile.

"Din moment ce s-a pronunţat deja asupra argumentelor din punctul meu de vedere nici nu se punea problema să fie necesar un termen de 30 de zile, ci evident un termen mult mai scurt. Este vorba de o lege care este compusă din patru articole din care doar două sunt contestate, pe care (Curtea Constituţională, n.r.) s-a mai pronunţat o dată. Astăzi dacă legea ar fi citită s-ar fi putut pronunţa ieri Curtea Constituţională, dacă-mi permiteţi gluma asta", a mai afirmat deputatul PNL.

Ea a susţinut că în cazul câinilor fără stăpân, care a implicat mult mai multe probleme deoarece este "stufoasă" şi comportă aspecte de drept comparat şi de drept european, s-a stabilit un termen de 11 zile.

De asemenea, Gorghiu a menţionat că dacă CC se va pronunţa pe data de 23 octombrie şi nu va amâna pronunţarea este posibilă organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei cu pragul redus concomitent cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Ea a declarat că alegerile prezidenţiale de anul viitor se pot organiza cel mai devreme pe 2 noiembrie, iar cel mai târziu pe 30 noiembrie.

Deputatul PNL a mai precizat că şeful statului este obligat să promulge legea referendumului cu prag redus până pe 2 noiembrie anul acesta, dacă CC va emite decizia pe 23 octombrie.

Gorghiu a susţinut că CC nu ar putea să emită o decizie de neconstituţionalitate în cazul modificării legii referendumului, deoarece judecătorii Curţii şi-ar încălca propria jurisprudenţă.

"Cer public Curţii Constituţionale ca pe data de 23 (octombrie, n.r.) să se uite peste cele două articole contestate peste care s-a uitat şi data trecută la sesizarea PDL şi să-şi dea seama în cel mai scurt timp că nu are altceva de făcut decât să o respingă ca nefondată şi să o trimită cu celeritate preşedintelui care şi el va constata, spre nefericirea domniei sale şi tristeţe veşnică, că nu va avea ce face decât să o promulge într-un termen de 10 zile", a mai declarat Gorghiu.

Şeful statului a trimis în 21 septembrie preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Preşedintele Traian Băsescu susţine în cerere că legea este neconstituţională deoarece contravine dispoziţiilor articolului 1, alineatul 3 din Constituţie, potrivit cărora "România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate".

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, luni, că nu intenţionează să solicite Curţii Constituţionale schimbarea termenului de judecare a contestaţiei pe legea privind pragul la referendum, precizând însă că organizarea acestuia va depinde de viteza cu care va fi promulgată legea.

Organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei cu prag redus de prezenţă la 30% concomitent cu primul tur al prezidenţialelor este încă posibilă, în condiţiile în care CC nu va amâna decizia pe noua Lege a referendumului după 23 octombrie, iar hotărârea va fi una de constituţionalitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici