Gorghiu: Extremismul trebuie sancţionat, indiferent de factorul politic de pe scena publică

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu spune că extremismul trebuie sancţionat, "indiferent de factorul politic care se manifestă pe scena publică", referindu-se la gestul lui Csibi Barna, care, în urmă cu aproape două săptămâni, a rupt în bucăţi, în Ungaria, tricolorul românesc.

177 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Extremismul trebuie sancţionat, indiferent de factorul politic de pe scena publică

Gorghiu: Extremismul trebuie sancţionat, indiferent de factorul politic de pe scena publică (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Extremismul trebuie sancţionat indiferent de factorul politic care se manifestă pe scena publică în acel moment. Mă bucur că a făcut-o şi liderul UDMR, am făcut-o şi noi, nu o dată, şi cred că ar trebui sancţionat, dur de fiecare dată. Autorităţile, în general, n-ar trebui să lase nesancţionat niciun asemenea gest, pentru că precedentele sunt periculoase”, a declarat, dumunică, într-o conferinţă de presă, Alina Gorghiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La rândul lui, co-preşedintele PNL Vasile Blaga a afirmat că politicienii români nu pot acţiona pe teritoriul Ungariei, unde Csibi Barna a rupt drapelul românesc, dar că este "absolut obligatoriu” să sancţioneze orice demers extremist care se petrece între graniţele României.

"Noi nu puterm acţiona pe terioriul altui stat, dar, pe de alt parte, este absolut obligatoriu ca, în momentul în care un lucru de acest gen s-ar întâmpla pe teritoriul naţional, să luăm măsurile care se impun. Nu sunt de acord nici cu distrugerea drapelului maghiar pe teritoriul României, dar nici cu distrugerea drapelului românesc pe teritoriul Ungariei. Extremiştii, din orice parte vin ei, nu sunt de dorit”, a conchis Vasile Blaga.

Potrivit unui videoclip apărut pe internet în 7 iulie, filmat cu prilejul unei manifestări care ar fi avut loc, cel mai probabil, în Ungaria, Csibi Barna a rupt în bucăţi tricolorul românesc, aruncându-l şi spunând că doreşte României "să ajungă cum a ajuns şi steagul” din mâinile sale, respectiv "să se rupă în bucăţi”.

În mesajul său, Csibi Barna a afirmat că "secuimea are dreptul la steagul propriu” şi i-a îndemnat pe secui să "iasă în stradă” şi să îşi exprime dorinţa în acest sens, "dar într-un mod liniştit”.

Csibi Barna a devenit cunoscut în 2011, după ce a spânzurat, în centrul reşedinţei judeţului Harghita, o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu. Totodată, acesta a afişat în faţa unui supermarket, împreună cu alţi doi tineri, o pancartă pe care era scris, în limba maghiară, "Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei!”, după care s-au fotografiat lângă ea, acţiune în urma căreia pe numele lui Csibi Barna au fost întocmite mai multe dosare, pentru instigare la discriminare şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

Până la spânzurarea păpuşii cu chipul lui Avram Iancu, Csibi Barna a fost angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Harghita.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici