Gorghiu: La consultările liderilor politici nu a fost abordată şi tema votului prin corespondenţă. PNL va discuta despre moţiunea de cenzură când va fi cazul

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, joi, în urma consultărilor partidelor parlamentare privind Codul Fiscal, că în discuţii nu a fost abordată şi tema votului prin corespondenţă, PNL urmând să adopte o rezoluţie, cu un termen pentru publicarea legii în Monitorul Oficial, sâmbătă, în BPN. Totodată, Gorghiu a precizat că PNL va discuta despre moţiunea de cenzură "când va fi cazul".

221 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: La consultările liderilor politici nu a fost abordată şi tema votului prin corespondenţă. PNL va discuta despre moţiunea de cenzură când va fi cazul

Gorghiu: La consultările liderilor politici nu a fost abordată şi tema votului prin corespondenţă

Alina Gorghiu a spus că în discuţiile cu liderii partidelor parlamentare nu a fost abordată şi tema votului prin corespondenţă.

”Am sesizat, în schimb, declaraţiile anterioare ale liderului PSD. Mihai Voicu a exprimat poziţia PNL şi am vrea să adoptăm o rezoluţie, cu un termen pentru publicarea legii în Monitorul Oficial, la Biroul Politic Naţional care va avea loc sâmbătă la Gura Humorului. Dacă nu vom reuşi până în 10 noiembrie să ducem legea în Monitorul Oficial, alegerile din 2016 nu vor putea avea loc cu această facilitate a votului prin corespondenţă. Vom discuta această chestiune în Biroul Politic al partidului”, a afirmat copreşedintele PNL.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, luni, că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost mandatat de partid să elaboreze un set de principii care vor sta la baza legii votului prin corespondenţă şi să le trimită AEP, instituţie care va elabora, la rândul său, proiectul pe această temă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că va prezenta săptămâna viitoare "un set de principii" privind legea votului prin corespondenţă, menţionând că adoptarea acestui proiect reprezintă una dintre priorităţile legislative ale PSD în această sesiune parlamentară.

La rândul său, vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a arătat că liberalii atrag atenţia că parlamentarii şi AEP nu trebuie să omită opinia celor din Diaspora în privinţa legii votului prin corespondenţă, iar proiectul liberalilor este singurul care conţine prevederi agreate de cetăţenii români din străinătate.

Voicu, preşedintele Comisiei de Cod electoral, a mai spus că partidele trebuie să se mobilizeze la începutul sesiunii parlamentare pentru a adopta cât mai rapid legea votului prin corespodenţă, până cel mai târziu la începutul lunii noiembrie, pentru a putea fi aplicată la viitoarele alegeri lesgialtive.

Proiectul votului prin corespondenţă a fost considerat o prioritate a sesiunii parlamentare trecute, după alegerile prezidenţiale existând consultări la Palatul Cotroceni şi un acord de principiu. Cu toate acestea, partidele parlamentare au modificat legislaţia electorală (legea alegerilor locale, legea alegerilor parlamentare, legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale şi legea partidelor) dar nu au convenit asupra unui proiect de lege, la Parlament fiind înregistrate patru iniţiative pe această temă.

Gorghiu: PNL va discuta despre moţiunea de cenzură când va fi cazul

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a mai declarat, joi, că PNL va discuta despre moţiunea de cenzură atunci când va fi cazul, adăugând că liberalii aşteaptă să înceapă sesiunea parlamentară şi să vadă ce face Guvernul şi apoi vor anunţa ce decizie vor lua.

Întrebată, după consultările liderilor partidelor parlamentare pe tema Codului Fiscal, finalizate cu un consens, dacă mai are rost o moţiune de cenzură a PNL, Gorghiu a spus că aceste consultări au fost un prim pasşi că nu ştie ce va fi în viitor, adăugând că despre moţiunea de cenzură se va discuta ”când va fi cazul”.

”E un prim pas. Nu vreau să vă aratăm că debordăm de entuziasm şi nici nu vreu să privesc cu pesimism, că nu am de ce, această înţelegere. Suntem cât se poate de realişti, cât se poate de pragmatici. E un început de drum pe care ni-l dorim continuat. Nu ştiu şi nu pot să vă spun ce se va întâmpla în viitor, dar premisele sunt bune pentru o comunicare şi un dialog pe care le găsesc esenţiale pe teme mari. Despre moţiunea de cenzură vom discuta când va fi cazul. Nu vom discuta acum la Gura Humorului (la reuniunea Biroului Politic Naţional al PSD - n.r.) despre moţiunea cenzură. Aşteptăm să înceapă sesiunea parlamentară, aşteptăm să vedem ce va face Guvernul şi vom anunţa public ce decidem despre această pârghie constituţională pe care o avem”, a adăugat copreşedintele PNL.

În urmă cu o săptămână, Alina Gorghiu declara, la B1 TV, că, după ce va începe sesiunea parlamentară, PNL va iniţia, probabil, discuţii cu UNPR, UDMR şi "cu cine doreşte" pentru o moţiune de cenzură, pentru a sancţiona Guvernul care merge "cu căruţa din gard în gard".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici