Guvernele Românei şi Serbiei se vor reuni într-o şedinţă comună la începutul anului viitor

Guvernele de la Bucureşti şi Belgrad se vor reuni la începutul anului viitor într-o şedinţă comună, partea sârbă fiind dispusă să discute cu cea română posibilitatea unei noi hidrocentrale la Porţile de Fier, precum şi proiectul unui coridor rutier care să lege Italia, Muntenegru, Serbia şi România.

124 afișări
Imaginea articolului Guvernele Românei şi Serbiei se vor reuni într-o şedinţă comună la începutul anului viitor

Premierul sârb Ivica Dacic şi omologul român, Victor Ponta (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Organizarea unei astfel de şedinţe comune a fost stabilită în discuţia avută, joi, la Bucureşti, de premierul Victor Ponta cu omologul său sârb, Ivica Dacic.

Cei doi au stabilit şi discutarea Strategiei Dunării şi a altor probleme de interes regional în cadrul unui format trilateral cu Bulgaria.

Premierul Ivica Dacic a arătat că doreşte să discute cu partea română despre o nouă hidrocentrală Porţile de Fier, cât şi despre intensificarea relaţiilor economice şi comerciale, România fiind al treilea partener comercial al Serbiei.

Dacic a subliniat că şi problemele bilaterale trebuie discutate în sensul prieteniei tradiţionale şi rezolvate "fără doză exegerată de politizare". În acest context, premierul sârb a arătat că problema vlahilor din Serbia poate fi soluţionată şi fără intervenţia Uniunii Europene.

"Nu există niciun motiv ca românii care trăiesc în Serbia să reprezinte o problemă sau să încurce în vreun fel statul sârb. Noi suntem deschişi faţă de astfel de probleme şi nu avem nevoie de Bruxelles sau de orice instituţie de la Bruxelles pentru a rezolva această problemă", a spus Dacic.

Premierul Ponta a reiterat sprijinul României pentru integrarea europeană a Serbiei, exprimându-şi speranţa că, în cadrul Consiliului European din decembrie, va fi luată o decizie pozitivă privind începerea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană.

Ponta a apreciat totodată demersurile Guvernului de la Belgrad în relaţia cu Kosovo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici