Guvernul a transmis CC sesizarea privind implicarea preşedintelui Băsescu în campanie. Zegrean: Sesizarea a fost înregistrată. E prima astfel de cerere. Dezbaterea, în 21 mai

Guvernul a transmis Curţii Constituţionale sesizarea privind implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale. Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean a declarat, marţi, că sesizarea a fost înregistrată, fiind prima astfel de cerere.

269 afișări
Imaginea articolului Guvernul a transmis CC sesizarea privind implicarea preşedintelui Băsescu în campanie. Zegrean: Sesizarea a fost înregistrată. E prima astfel de cerere. Dezbaterea, în 21 mai

Guvernul a transmis CC sesizarea privind implicarea preşedintelui Băsescu în campanie - surse (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

UPDATE: Sesizarea privind implicarea lui Băsescu în campania electorală, dezbătută de CC în 21 mai

Sesizarea Guvernului privind implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală va fi dezbătută de judecătorii Curţii Constituţionale (CC) în 21 mai, au declarat marţi, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

UPDATE: Zegrean spune că sesizarea privind implicarea lui Băsescu în campanie a fost înregistrată

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi, că sesizarea Guvernului privind implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală a fost înregistrată la Curte şi a precizat că este pentru prima oară când se primeşte o astfel de cerere.

Augustin Zegrean a menţionat că sesizarea a fost înregistrată ca "cerere de soluţionare a unui conflict juridic".

Zegrean a precizat că, fiind înregistrată această sesizare, nu se mai poate pronunţa pe conţinutul ei, până nu se va da o soluţie şi a ţinut să anunţe că această sesizare va fi soluţionată cu rapiditatea cerută de lege şi de rolul Curţii, care este foarte încărcat.

"Este prima dată când avem o astfel de sesizare", a spus Augustin Zegrean.

Preşedintele Curţii Constituţionale nu a dorit să comenteze fotografiile cu preşedintele Traian Băsescu, purtând tricourile cu PMP. "Nu ştiu, eu îl ştiu purtând un tricou albastru", a menţionat el.

"Ce vreţi să aflaţi de la mine, că a greşit, că nu a greşit? Este o decizie a Curţii din 2007, în care s-a spus atunci, cu avizul consultativ, ce poate să facă preşedintele şi până unde merge rolul de preşdinte jucător. Exact această expresie s-a folosit. Vă recomand să citiţi decizia aceea şi o citim împreună şi vorbim după aceea", a spus preşedintele Curţii Constituţionale.

Întrebat dacă preşedintele poate fi tras la răspundere pentru opiniile politice din campanie, Augustin Zegrean a răspuns: "În decizia de care vă vorbeam s-a spus că nu".

Despre decizia Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean a afirmat că judecătorii pot decide că este conflict sau că nu este conflict. În cazul în care se constată existenţa unui conflict juridic, se va stabili şi modul de rezolvare a conflictului, în caz contrar, "lumea merge mai departe".

Guvernul a transmis Curţii Constituţionale sesizarea privind implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale. Informaţia a fost confirmată de Guvern, care a prezentat şi textul documentului înaintat preşedintelui Cuţii Constituţionale, Augustin Zegrean.

Sesizarea este înaintată în baza articolului 146 litera e din Constituţie, care stabileşte că judecătorii CC soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, şi a atribuţiilor Guvernului stabilite prin legile electorale, precum şi a Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

"Solicit Curţii Constituţionale să analizeze următoarele: să analizeze posibilitatea existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinte, să stabilească dacă acest conflict este cauzat de implicarea explicită a preşedintelui în campania electorală, prin susţinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European în 2014, respectgiv la alegerile parţiale pentru Parlamentul României, ceea ce încalcă dispoziţiile articolului 80 "Rolul preşedintelui" din Constituţie şi să pronunţe o decizie prin care să stabilească în mod clar dacă preşedintele României, în conformitate cu prevederile constituţionale, poate face campanie electorală în favoarea unei formaţiini politice", spune premierul în sesizare.

Anterior, în şedinţa de marţi a Guvernului, premierul Victor Ponta a afirmat că sesizarea care va fi înaintată, marţi, de Guvern către CC privind implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală va conţine şi o declaraţie din 2004 a fostului lider PDL şi prim-ministru Emil Boc, care spunea că preşedintele nu se poate implica în campanie.

În 2004, preşedintele ţării era Ion Iliescu, fost lider al PSD.

"Vreau să dau doar un singur citat în acest sens: «Implicarea şefului statului în campanie este profund neconstituţională şi încalcă litera şi spiritul Constituţiei. În legea fundamentală se stipulează foarte clar că şeful statului trebuie să fie garantul respectării legii şi trebuie să fie echidistant. Domnia sa este prima persoană care uită de litera Constituţiei şi interpretează textul acesteia în favoarea unui partid politic». Aşa a spus Emil Boc în 2004, am încredere că, uneori, are opinii corecte şi vom pune în sesizare şi acest citat. Sunt convins că, în felul acesta, campania electorală, şi pentru europarlamentare, şi pentru prezidenţiale, se va desfăşura cu respectarea Constituţiei", a spus Ponta în şedinţa de guvern.

El a reiterat că, prin această sesizare, vrea să fie foarte clar că preşedintele ţării şi alte categorii de persoane cu funcţii publice nu au voie să facă campanie electorală.

Luni seara, Ponta a anunţat că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională (CC) în legătură cu implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală, iar în baza deciziei CC se va proceda în consecinţă.

El a precizat că sesizarea va fi transmisă, probabil, marţi către CC, după ce va revedea textul şi îl va discuta cu colegii săi.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Gândul Live, că în mod categoric nu a încălcat legea fundamentală şi a făcut referire la avizul Curţii din 2007, care spune că "preşedintele nu vine din nori".

El a menţionat că în avizul 1 din 2007 se precizează plaja pe care preşedintele se poate mişca în spectrul politic şi faptul că şeful statului are dreptul la opţiuni politice, are dreptul să participe în dezbateri politice, are dreptul să fie susţinut de un partid şi să rămână apropiat unui partid.

Traian Băsescu a menţionat că articolul 84 din Constituţie spune foarte clar că preşedintele nu poate fi membru de partid.

"Dar, în avizul din 2007, se explică clar că preşedintele nu vine din nori. Nu citez dar dau sensul, este susţinut de un partid, ca atare rămâne în relaţii cu acel partid, pentru a-şi susţine programul", a mai spus Traian Băsescu, precizând că singurul parid care susţine în acest moment că va continua reforma statului este PMP, iar acesta este partenerul său politic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici