Guvernul alternativ al PDL cere retragerea din Parlament a proiectului privind Roşia Montană

Guvernul alternativ al PDL a discutat, joi, despre proiectul Roşia Montană, stabilind să reitereze o serie de solicitări către Guvernul Ponta - retragerea proiectului din Parlament pe motiv că este neconstituţional, formarea unui grup de lucru care să elaboreze un raport şi dialog cu protestatarii.

227 afișări
Imaginea articolului Guvernul alternativ al PDL cere retragerea din Parlament a proiectului privind Roşia Montană

Guvernul alternativ al PDL cere retragerea din Parlament a proiectului privind Roşia Montană (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu, premierul guvernului alternativ al PDL, a făcut aceste precizări la o conferinţă de presă, arătând că în prima şedinţă a guvernului alternativ s-a luat în discuţie proiectul Roşia Montană.

"Premierul practică o logică răsturnată uitând din nou să precizeze faptul că are principala responsabilitate în decizia administrativă asupra proiectului Roşia Montană. Nu Parlamentul subminează politica de investiţii în România, ci fuga de decizie a premierului Victor Ponta", a spus Predoiu.

El a arătat că Guvernul alternativ solicită Guvernului Ponta să retragă din Parlament proiectul de lege care este neconstituţional, să formeze un grup de lucru din reprezentanţi ai ministerelor justiţiei, economiei, mediului şi sănătăţii, care să analizeze toate dimensiunile proiectului şi să redacteze un raport pe care premierul să-l facă public.

Predoiu a mai spus că solicită premierului Victor Ponta să intre în dialog cu cei care protestează faţă de proiect şi să calmeze spiritele pentru a evita adâncirea fracturilor în societate.

Vicepreşedintele PDL Sulfina Barbu, ministrul Mediului în guvernului alternativ al PDL, a afirmat că Guvernul Ponta a venit în Parlament cu un proiect care încalcă Constituţia şi şapte legi în vigoare.

"Proiectul Ponta - Roşia Montană cuprinde derogări de la legile ţării, atât încălcări ale Constituţiei, cât şi derogări de la şapte legi în vigoare şi prin acest lucru Guvernul Ponta restrânge drepturile cetăţenilor din România", a spus Barbu.

Ea a precizat că art. 53 din Constituţie prevede că pentru a face o derogare de la o lege în vigoare trebuie să existe un motiv serios şi să aibă un caracter general, nu individual, iar în cazul Roşia Montană este vorba de un caracter individual. Ea a mai spus că modificarea redevenţei trebuie să aibă un caracter general pentru toate exploatările de argint şi aur.

Potrivit lui Barbu, o altă încălcare a legii ar fi prelungirea perioadei de exploatare în cazul Roşia Montană direct la 20 de ani, deşi legea minelor prevede că perioada de prelungire a unei exploatări se poate acorda doar pentru cinci ani succesiv.

Barbu a mai spus că Guvernul nu a prezentat avizul de gospodărire a apelor pentru perimetrul de exploatare de la Roşia Montană, nici instrucţiunile tehnice pentru planul de refacere a mediului în momentul finalizării exploatării şi că Guvernul trebuia să prezinte şi dacă există avizul de evaluare strategic de mediu pentru planul urbanistic zonal din arealul acestui proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici