Guvernul va da OUG pentru mutarea marilor proiecte de infrastructură către ministere specializate

Premierul Ludovic Orban a anunţat marţi că Guvernul are pregătit un proiect de OUG prin care readuce proiecte de infrastructură „în cadrul ministerelor care au capacitatea de a le pune în practică”, pentru că multe dintre ele au fost trecute în competenţa CNSP „care nu are legătură cu managementul”.

116 afișări
Imaginea articolului Guvernul va da OUG pentru mutarea marilor proiecte de infrastructură către ministere specializate

OUG pentru mutarea marilor proiecte de infrastructură către ministere specializate

„Introducem pe ordinea de zi proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prin care readucem proiectele importante pentru România, în cadrul ministerelor care au competenţa şi capacitatea de a le pune în practică. Aici o să am o solicitare către toate ministerele ca în decurs de maxim 10 zile după adoptarea Ordonanţei de Urgenţă să prezinte în şedinţa de Guvern un plan de derulare a acestor proiecte. Adică, trebuie câteva decizii foarte clare: cum le finanţăm, care sunt termenele pentru fiecare etapă, revizuirea studiilor de fezabilitate, realizarea proiectării, realizarea licitaţiilor aferente fiecărei faze a proiectului, de asemenea, cât durează faza de execuţie. Important este cum finanţăm aceste proiecte, pentru că va fi extrem de important ca aceste proiecte de importanţă uriaşă pentru dezvoltarea economică a României să poată să fie finalizate în cel mai scurt termen posibil”, a spus premierul Ludovic Orban, marţi, în cadrul şedinţei de Guvern.

Premierul Ludovic Orban a declarat, în urma şedinţei BEx a PNL, că multe proiecte de infrastructură care au fost trecute în competenţa Comisiei Naţionale pentru Strategie şi Prognoză „care nu are niciun fel de legătură cu managementul proiectului”.

„Ne-am străduit destul de mult să găsim o soluţie. Guvernul anterior a stabilit o listă de 23 de proiecte strategice pentru România, printre care se numără Autostrada Unirii, Autostrada Ploieşti-Braşov şi o serie de alte proiecte - Canalul de irigaţii Siret-Bărăgan. Aceste proiecte au fost trecute în competenţa CNSP, care nu are niciun fel de legătură cu managementul proiectului. Nu există niciun fel de inginer constructor angajat acolo, nu mai vorbim de specialişti în proceduri de achiziţii. (...) La Comisia Naţională pentru Strategie şi Prognoză era Vâlcov, care lucra cu oameni din afara sistemului public şi care se făcea că derulează proceduri. Între timp, s-au derulat anumite proceduri pe aceste proiecte şi a trebuit să analizăm foarte serios care este soluţia legislativă. Evident, soluţia legislativă este ordonanţa de urgenţă pe care o dezbatem astăzi în şedinţa de Guvern”, a mai spus Orban.

El a mai zis că obiectivul PNL este anularea procedurilor şi să transferarea aceste proiecte către ministerele competente „(...), astfel încât să prezinte planul de realizare a acestor proiecte importante în decurs de maxim o săptămână, astfel încât să ştim foarte clar care sunt paşii procedurali pe care îi avem de derulat, planificarea etapelor şi (...) asigurarea resurselor de finanţare pe aceste proiecte”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici