Guvernul vrea să ajungă la un acord cu sindicatele din Educaţie până în 4 februarie. Ciucă :"Dialogul este calea pentru a găsi măsuri echilibrate"

Guvernul vrea să ajungă la un acord cu sindicatele din învăţământ, care au declanşat protestele, până în 4 februarie. Premierul a avut vineri o întâlnire cu liderii sindicali.

215 afișări
Imaginea articolului Guvernul vrea să ajungă la un acord cu sindicatele din Educaţie până în 4 februarie. Ciucă :"Dialogul este calea pentru a găsi măsuri echilibrate"

Guvernul vrea să ajungă la un acord cu sindicatele din Educaţie până în 4 februarie

Premierul Nicolae Ciucă a avut vineri o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, cele două părţi stabilind un mecanism de lucru pentru continuarea dialogului.

„Dialogul este calea pentru a găsi măsuri echilibrate. În colaborarea cu dumneavoastră plecăm de la dorinţa comună de a susţine prestigiul dascălilor, de a motiva cadrele didactice şi de a plăti corect munca fiecărui angajat din sistemul de învăţământ pentru a avea, în viitor, oameni bine pregătiţi şi educaţi”, a afirmat premierul.

Consultările vor fi coordonate de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, cu participarea ministerelor Muncii şi Finanţelor, şi vor avea în vedere identificarea de soluţii şi termene de aplicare ale acestora, ca răspuns la problemele semnalate de sindicatele din domeniu.

„Pe termen scurt, sunt avute în vedere soluţii pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017, plata eşalonată a drepturilor salariale, clarificări privind aplicarea unor sporuri şi suplimentarea personalului nedidactic şi didactic auxiliar, în raport cu nevoile corect identificate în sistemul naţional de învăţământ. Termenul asumat pentru finalizarea negocierilor şi asumarea de către Guvernul României pentru un acord cu reprezentanţii federaţiilor sindicatelor reprezentative din învăţământ este 4 februarie 2022”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Pe termen mediu şi lung, consultările vor continua în perspectiva reformei legii salarizării.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a arătat că, în această săptămână, Guvernul a aprobat suplimentarea cu 1175 a numărului de posturi din învăţământul preuniversitar şi includerea universităţilor de stat şi private în categoria instituţiilor publice care beneficiază de schema de compensare şi plafonare aplicată în contextul crizei energetice.

Salariaţii din învăţământ au fost miercuri, între orele 11.00 şi 13.00 în grevă de avertisment. Aceştia erau nemulţumiţi de refuzul givernanţilor de a adopta măsuri în ceea ce priveşte veniturile cadrelor didactice, condiţiile de muncă şi finanţarea sistemului de educaţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici