Hahn: CE e la curent cu problemele agricultorilor provocate de construirea autostrăzii Nădlac-Arad

Johannes Hahn, comisarul pentru politică regională, a precizat, răspunzând unei întrebări a unui europarlamentar român, că CE este la curent cu problemele agricultorilor apărute ca urmare a construirii autostrăzii Nădlac-Arad şi a ridicat această problemă în faţa autorităţilor de la Bucureşti.

204 afișări
Imaginea articolului Hahn: CE e la curent cu problemele agricultorilor provocate de construirea autostrăzii Nădlac-Arad

Johnnes Hahn (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comisia este la curent cu problemele agricultorilor din zona Nădlac ca urmare a autostrăzii Nădlac-Arad şi a ridicat problema în faţa autorităţilor române. Ele au început să caute soluţii la problema accesului la terenuri pentru agricultorii din zona Nădlac, apărută ca urmare a acestui proiect", a răspuns comisarul Hahn, în numele Comisiei Europene, la o întrebare adresată, la 19 septembrie, de europarlamentarul PDL Rareş-Lucian Niculescu, potrivit unui comunicat al PE.

Pe de altă parte, oficialul european reaminteşte că, potrivit regulilor UE, statele membre au responsabilitatea pregătirii, derulării şi monitorizării unui astfel de proiect, ţinând cont de toate aspectele.

"În procesul de pregătire a oricărui proiect de infrastructură de transport, statul membru trebuie să ia în considerare toate aspectele relevante de la faţa locului astfel încât locuitorii şi afacerile din zonă să beneficieze de un grad ridicat de accesibilitate", a mai spus comisarul pentru politică regională.

Europarlamentarul PDL Rareş-Lucian Niculescu a solicitat, la 19 septembrie, Comisiei Europene un răspuns în scris în care să precizeze care sunt obligaţiile statului român faţă de interesele comunităţilor locale şi ce se poate face în acest caz concret.

Aflat pe şantierul tronsonului de autostradă Arad-Nădlac, la 7 august, preşedintele Traian Băsescu a declarat că în zona Nădlac "pare a fi o problemă şi de proiectare", întrucât "n-au construit acces către exploataţiile agricole din zonă, altfel trebuie un ocol de 15-20 de kilometri pentru agricultori".

"Exact la locul de intrare din Europa în România noi spunem: «Eu, Guvernul României, nu pot mai mult de atât». Este emblema neputinţei noastre", a spus el.

Agricultorii din Nădlac au protestat cu utilajele, la 28 decembrie 2012, în centrul oraşului, nemulţumiţi că autostrada spre Arad le blochează accesul spre terenurile pe care le cultivă, fiind nevoiţi să facă un ocol de 25 de kilometri din cauza lipsei unor căi de acces care să traverseze autostrada.

Agricultorii din Nădlac, reuniţi în Asociaţia Producătorilor Agricoli "Ţăranul Nădlăcan", s-au adunat în faţa Primăriei din oraş, într-un protest cu utilaje, având şi un sicriu şi o fanfară, afirmând că participă la înmormântarea agriculturii locale, din cauză că autostrada aflată în construcţie le-a izolat aproximativ 7.000 de hectare de terenuri din cele 12.600 pe care le au localnicii, potrivit corespondentului MEDIAFAX.

Protestatarii au spus că autostrada nu are prevăzute suficiente traversări pentru agricultori, deşi în Ungaria "autostrada are nenumărate puncte de trecere create pentru a facilita accesul direct cu utilaje şi animale la suprafeţele agricole".

CNADNR a reziliat, în luna iulie, contractul de proiectare şi execuţie a lotului 2, de 16,6 km, al tronsonului de autostradă Nădlac - Arad, după falimentul constructorului austriac Alpine Bau.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici