Hahn: România trebuie să atragă 30 milioane euro săptămânal, pentru a primi aceiaşi bani în 2014-2020

România trebuie să atragă fonduri europene de circa 30 milioane euro săptămânal până la finalul acestui an, pentru a beneficia în perioada 2014-2020 de acelaşi nivel al fondurilor structurale, a afirmat comisarul UE pentru Politică Regională, Johannes Hahn, după întâlnirea cu premierul Ungureanu.

568 afișări
Imaginea articolului Hahn: România trebuie să atragă 30 milioane euro săptămânal, pentru a primi aceiaşi bani în 2014-2020

Hahn: România trebuie să atragă 30 milioane euro săptămânal, pentru a primi aceiaşi bani în 2014-2020 (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)ţ

El a susţinut, luni, la Palatul Victoria, o conferinţă de presă alături de premierul Mihai Răzvan Ungureanu, după ce a participat la reuniunea comitetului interministerial pentru absorbţia fondurilor europene.

La finalul şedinţei, Hahn a arătat că România trebuie să demonstreze până la sfârşitul acestui an că poate utiliza o mare parte a fondurilor europene, pentru a putea beneficia de acelaşi nivel de finanţare şi în perioada 2014-2020.

"Conform calculelor noastre, România ar trebui să primească cel puţin aceeaşi sumă de bani (în exerciţiul bugetar 2014-2020 - n.r). pentru a-şi continua toate proiectele începute, care trebuie să îmbunătăţească condiţiile de trai ale cetăţenilor români. Prin urmare, este foarte important pentru România să demonsteze că poate utiliza fondurile existente", a spus comisarul european.

Acesta a subliniat că România ar tebui însă să-şi crească rata de absorbţie ca o precondiţie pentru noua alocare din bugetul UE.

"Doar pentru acest an ar fi necesar să primiţi plăţi de peste 30 milioane euro sau 131 milioane lei pe săptămână, până la finele anului 2012, pentru a îndeplini toate criteriile", a precizat Johannes Hahn.

Comisarul UE a arătat, totodată, că România nu a depăşit pericolul de a-i fi suspendate plăţile din fondurile europene, dar că deocamdată se află în calendarul de măsuri convenit pentru remedierea deficienţelor constatate.

"După discuţiile din toamnă privind întreruperea plăţilor, România a propus un plan de acţiuni foarte cuprinzător, care trebuie implementat până la sfârşitul lunii iunie. De acesta depinde dacă putem, în cele din urmă, să dăm undă verde sau nu. Pentru moment, însă, nu există dovezi că România nu se află în calendarul convenit, dar există încă un risc", a apreciat comisarul.

El a atras atenţia că administraţia trebuie în continuare reformată, iar funcţionarii care gestionează fondurile europene trebuie să-şi asume atât meritele procesului de absorbţie, cât şi vina pentru nereuşită.

"Trebuie să spun că există o administraţie greoaie şi aceasta a fost cea mai mare provocare, simplificarea, responsabilităţi clare. Acest lucru înseamnă că, la sfârşitul zilei, aveţi nevoie de o persoană care să-şi asume responsabilitatea individuală, care să poată primi aplauze, dar care riscă să-şi piardă şi slujba. Avem nevoie de acest tip de conducere la orice nivel pentru a avea succes", a mai spus Johannes Hahn.

Pentru acest an, Guvernul şi-a propus să atragă fonduri europene de aproximativ şase miliarde euro.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV, că nu exclude o eventuală candidatură la următoarele alegeri prezidenţiale a premierului Mihai Răzvan Ungureanu, cu susţinerea PDL, însă acesta trebuie mai întâi să reuşească la conducerea Guvernului, şi a subliniat că principalul criteriu de care va depinde reuşita ca premier a lui Ungureanu este absorţia în acest an a celor şase miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

În urmă cu o săptămână, premierul i-a atenţionat pe miniştri şi şefii de autorităţi de management că îi consideră responsabili pentru absorbţia în acest an a celor şase miliarde euro din fondurile europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici