Iliescu, întrebat dacă România va trebui să recunoască Kosovo: Se va impune până la urmă acest lucru

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, vineri, răspunzând unei întrebări, că până la urmă "se va impune" ca România să recunoască independenţa Kosovo, după rezoluţia adoptată la nivelul Parlamentului European.

159 afișări
Imaginea articolului Iliescu, întrebat dacă România va trebui să recunoască Kosovo: Se va impune până la urmă acest lucru

Iliescu, întrebat dacă România va trebui să recunoască Kosovo: Se va impune până la urmă acest lucru (Imagine: Razvan Chirita / MediafaxFoto)

Iliescu a fost întrebat cum vede rezoluţia adoptată în PE în ceea ce priveşte recunoaşterea Kosovo.

"România a avut o poziţie echilibrată, din acest punct de vedere, în relaţiile cu vecinii noştri şi am adoptat o poziţie echilibrată şi faţă de Serbia şi faţă de procesul acesta de afirmare a independenţei Kosovo şi trebuie să menţinem poziţia noastră firească, normală", a declarat Iliescu.

Totodată, el a fost întrebat dacă în acest context România va trebui să recunoască Kosovo.

"Se va impune până la urmă acest lucru", a mai susţinut fostul preşedinte.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie prin care îndeamnă statele membre UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo să facă acest lucru cât mai curând, conform site-ului instituţiei.

Rezoluţia se referă la progresele înregistrate de Kosovo în parcursul spre integrarea europeană şi a fost elaborată de raportorul Ulrike Lunacek.

Documentul, adoptat cu o largă majoritate de eurodeputaţi, evidenţiază perspectiva europeană clară a Kosovo şi îndeamnă statele membre UE care nu au recunoscut independenţa fostei provincii sârbe să facă acest lucru cât mai rapid.

Joi dimineaţă, PE a adoptat o rezoluţie privind situaţia Serbiei, îndemnând Consiliul European să confere Serbiei un termen clar pentru începerea negocierilor în vederea integrării europene. Cele două rezoluţii intervin în contextul în care negocierile dintre Serbia şi Kosovo privind normalizarea relaţiilor stagnează.

Cinci din cele 27 de state membre UE nu recunosc independenţa Kosovo: România, Spania, Grecia, Slovacia şi Republica Cipru.

România trebuie să meargă alături de familia europeană în cazul Kosovo, a declarat premierul Victor Ponta, după ce Parlamentul European (PE) a adoptat o rezoluţie prin care îndeamnă statele membre UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo să facă acest lucru cât mai curând.

"Trebuie să mergem alături de familia europeană", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici