Iliescu: Regula UE e că la Consilii se reunesc premierii, nu preşedinţii

Fostul şef de stat Ion Iliescu a declarat, joi, referindu-se la problema reprezentării României la Consiliul European, că potrivit "regulii UE" la aceste Consilii se reunesc prim-miniştrii, respectiv cei care conduc Executive, nu preşedinţii, el arătând că România trebuie să intre în normalitate.

356 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Regula UE e că la Consilii se reunesc premierii, nu preşedinţii

Ion Iliescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Întrebat dacă Traian Băsescu reprezintă mai bine România decât Victor Ponta la Consiliul European, Iliescu a precizat că de regulă la Uniunea Europeană întrunirile Consiliului sunt reuniri ale prim-miniştrilor.

"Există doar doi preşedinţi care au şi funcţii de prim-ministru: cel al Franţei, care conduce Guvernul direct, deşi au şi prim-ministru, şi cel al Ciprului, unde nu există prim-ministru. Deci regula e că la Consilii se reunesc premierii cei care conduc Executive", a spus Iliescu.

El a precizat că din toată zona noastră n-o să fie văzut niciun preşedinte la Consiliul European, dar nici din alte ţări europene, nici chiar preşedinţi aleşi cum este cel al Austriei.

Întrebat dacă, în consecinţă, Traian Băsescu nu ar avea ce să caute la Consiliul European, Iliescu a arătat că aceasta este o chestiune pe care trebuie să o gândească raţional toţi factorii implicaţi.

Întrebat dacă în situaţia în care ar fi fost preşedinte în acest moment l-ar fi lăsat pe premier să meargă la Consiliul European, Iliescu a precizat că el, ca preşedinte, se deplasa la aceste reuniuni împreună cu premierul, subliniind că situaţia României de atunci era una de ţară asociată şi era nevoie de cât mai mulţi reprezentanţi care să pledeze în favoarea cauzei României.

"Acum am intrat într-un cadru de normalitate şi trebuie să ne aliniem regulilor jocului", a spus Iliescu.

Solicitat să acorde sfaturi în această privinţă preşedintelui Băsescu sau premierului Victor Ponta, Iliescu a refuzat. "Nu vreau să dau sfaturi, pentru că nu sunt bine venite", a spus Iliescu.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice! 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici