Iliescu: Trebuie să se poată devansarea alegerilor parlamentare. Constituţia e opera oamenilor

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, vineri, că ar fi bine ca alegerile parlamentare să fie organizate mai devreme, în luna octombrie, el apreciind că acest lucru "trebuie să se poată" din punct de vedere constituţional.

625 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Trebuie să se poată devansarea alegerilor parlamentare. Constituţia e opera oamenilor

Ion Iliescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Întrebat în legătură cu constituţionalitatea devansării alegerilor parlamentare, Ion Iliescu a răspuns: "Nu ştiu. Trebuie să se poată. Constituţia este opera oamenilor şi dacă există un consens general al partidelor este practic bine".

Pe de altă parte, social-democratul a invocat faptul că au o dată fixă pentru organizarea alegerilor prezidenţiale.

"Noi, pentru că am avut preocuparea pentru ca să fie mandatul complet de patru ani (...) s-a tot deplasat data alegerilor în timp", a adăugat Iliescu.

În opinia sa, dacă data alegerilor ar fi fixă în România, lucrurile ar intra într-o anumită normalitate.

Ion Iliescu a participat, vineri, la Romexpo la lansarea de către Institutul Revoluţiei Române din decembrie 1989, a volumului "Constituţia României 1991. Documente" (vol. II), de Teodora Stănescu Stanciu şi Gheorghe Neacşu.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, joi seară, că alegerile parlamentare ar trebui organizate în luna octombrie, astfel încât noul Guvern să îşi poată promova în Parlament proiectul de buget cel târziu în luna noiembrie, spunând că speră să ajungă cu PDL la un acord politic în acest sens.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că democrat-liberalii ar putea participa la o discuţie cu premierul Victor Ponta pe tema datei alegerilor parlamentare "doar pentru a le face cadou testul Constituţiei" reprezentanţilor USL.

Cristian Preda a spus că singura cale prin care se poate ajunge la alegeri anticipate este demisia Guvernului şi eşecul numirii consecutive a două guverne.

Conform articolului 63 din Constituţie, "Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora". Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

De asemenea, potrivit articolului 89 din Constituţie, "după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici