Iliescu: USL poate repeta propunerea de premier, a treia oară Băsescu trebuie să înghită găluşca

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost întrebat, vineri seară, ce poate face USL dacă Traian Băsescu refuză, după alegeri, propunerea de premier din partea Uniunii, el răspunzând că USL poate repeta propunerea, iar a treia oară şeful statului "trebuie să înghită găluşca".

198 afișări
Imaginea articolului Iliescu: USL poate repeta propunerea de premier, a treia oară Băsescu trebuie să înghită găluşca

Ion Iliescu (Imagine: Rayvan Chirita/Mediafax Foto)

El a precizat, la RTV, că şeful statului poate judeca de o manieră subiectivă propunerea majorităţii pentru funcţia de premier, dar şi majoritatea poate refuza în Parlament persoana desemnată de preşedinte.

Iliescu a precizat că majoritatea poate propune aceeaşi persoană din nou, până când aceasta este acceptată. "Majoritatea respectivă are posibilitatea legală să îşi impună punctul de vedere. Cum? Repetă aceeaşi propunere încă o dată la preşedinte. O refuză şi a doua oară? O repetă a treia oară, acelaşi nume, şi preşedintele nu poate să mai refuze", a spus Iliescu, întrebat despre ce poate face USL dacă va câştiga alegerile.

Fostul preşedinte a subliniat că Traian Băsescu a treia oară nu mai poate refuza propunerea de prim-ministru.

"A treia oară trebuie să înghită găluşca, cum se spune", a spus Iliescu, precizând că preşedintele "nu îşi permite" să refuze şi a treia propunere.

Întrebat ce va face USL dacă Băsescu va refuza propunerile de premier, liderul PSD a răspuns: "Nu ţine seama de opţiunile de culoare ale preşedintelui şi îşi susţine candidatul pe care îl consideră cel mai potrivit în condiţiile date. Deci raţionamentul politic şi decizia politică a coaliţiei este factorul determinant al unei poziţii, al unei propuneri şi al unei maniere de a o promova şi are toate instrumentele să o promoveze".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici