Începerea lucrărilor summit-ului UE amânată la ora 18.30

Începerea lucrărilor summit-ului liderilor UE consacrat bugetului european pentru perioada 2014-2020 a fost amânată cu două ore şi jumătate, până la ora 16.30 GMT (18.30, ora României), pentru a se putea lucra la propunerea de compromis, potrivit unui oficial european.

169 afișări
Imaginea articolului Începerea lucrărilor summit-ului UE amânată la ora 18.30

Începerea lucrărilor summit-ului UE amânată la ora 16.30 GMT - surse (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Începutul summit-ului a fost amânat pentru ora 16.30 GMT (18.30, ora României), deoarece avem nevoie de o perioadă suplimentară să mai lucrăm la poziţia de compromis care urmează să fie prezentată liderilor europeni de către (preşedintele UE) Herman Van Rompuy", a declarat acest oficial pentru AFP, sub protecţia anonimatului.

Herman Van Rompuy a prevăzut, iniţial, începerea summit-ului la ora 14.00 GMT (16.00, ora României) şi prezentarea unei noi propuneri de compromis, prin aducerea unor "adaptări" la propunerea respinsă ca insuficientă la summit-ul de la 23 noiembrie.

Potrivit unor informaţii obţinute de AFP, el ar urma să propună un compromis cu privire la "angajamente" în valoare de 960 de miliarde de euro pentru ceea ce corespunde plafonului autorizat - reprezentând o tăiere în valoare de 13 miliarde de dolari în comparaţie cu propunerea precedentă - şi de 900-905 miliarde de euro pentru plăţi, respectiv cheltuielile efective.

Aceste cifre corespund mai mult sau mai puţin cerinţelor premierului britanic David Cameron şi cancelarului german Angela Merkel.

Însă Parlamentul European (PE) a anunţat că va respinge un acord pe asemenea baze, iar premierul italian Mario Monti a ameninţat că va opune un vot de veto faţă de orice compromis, în cazul în care aceste cifre sunt reţinute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici