Video INTERVIU: Cezar Preda - Dacă PDL n-ar rezista fără Băsescu, toţi care îl conducem am fi ruşinea istoriei

Vicepreşedintele PDL Cezar Preda declară, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că României actuale nu-i corespunde profilul de preşedinte cum este Teodor Baconschi, că Vasile Blaga are cele mai mari şanse să fie preşedinte PDL şi că partidul ar rezista fără Traian Băsescu.

74 afișări

Reporter: Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că se vede candidat la Preşedinţie în 2014, menţionând că nu poate anticipa însă o decizie a PDL. Îl consideraţi un candidat bun pe Baconschi?

Cezar Preda: Trebuie să fac şi eu o reparaţie de amiciţie, eu sunt prieten cu Teodor Baconschi şi eu am discutat cu el proiectul lui, Fundaţia lui Popular Creştină, mi se pare fantastic. România avea nevoie de o lămurire a doctrinelor. Cameleonismul acesta al PD a fost exarcerbat prezentat în presă, că ne-am schimbat de la stânga la dreapta, că nu suntem nici de stânga, nici de dreapta. Baconschi a venit cu o clarificare. Din punct de vedere al demersului lui politic, mi se pare extraordinar făcut şi eu apreciez. Îl apreciez pe Baconschi pentru că e un intelectual de mare fineţe şi am fost întrebat de un post de radio ce părere am eu despre faptul că preşedintele Traian Băsescu l-a nominalizat ca fiind cel care are profilul preşedintelui României. N-am fost de acord cu ceea ce a făcut domnul preşedinte, cu analiza lui.

Din punctul meu de vedere, României actuale nu-i corespunde profilul de preşedinte cum este Teodor Baconschi şi am să explic de ce. Doru Baconschi este un intelectual rafinat, un om de mare calibru, care în general îşi dovedeşte valoarea în mediile informate şi în mediile în care noi înţelegem valoarea sau cei care mai înţeleg valoarea, şi mă includ şi eu aici.

Dar votul este universal în România, noi nu votăm nici pe blocuri, nu votăm nici în Parlament, votul este universal.

Modelul României, cel puţin modelul pe care PDL l-a consacrat, este modelul liderului puternic, al liderului colţuros şi direct în ceea ce spune şi ceea ce face, om care ajunge prin noroaie şi prin iarbă la fiecare gospodărie din România, stă cu omul de vorbă şi explică ce-i trebuie şi ce poate să facă, este un om al cărui discurs trece de la vlădică la opincă şi-l înţelege toată lumea. Pe aceste considerente l-am urmat pe Traian Băsescu, pentru că ce v-am spus eu de fapt este portretul lui Traian Băsescu.

Acum să înţeleg că domnul preşedinte a văzut un profil când s-a ales domnia sa preşedinte şi acum, dintr-odată, România are nevoie de alt profil? E posibil, la modul în care vede România actuală domnul preşedinte să fie aşa, dar eu v-am spus cum văd eu. Asta nu înseamnă că Baconschi n-ar fi până la urmă un om valoros, care să reprezinte România cum trebuie, important este să fie ales. Sunt oameni care pot reprezenta şi face faţă extraordinar într-un post, dar nu nimeresc în viaţa lor postul ăla.

Reporter: Acelaşi lucru despre Liviu Negoiţă, Cezar Preda, Vasile Blaga?

Cezar Preda: Preşedintele României n-a pronunţat niciodată Cristi Preda, nici Cezar Preda, dar de fiecare dată eu am înţeles că el se referă la Cristi Preda. Probabil că Cristi Preda o fi înţeles vreodată că s-a referit la Cezar Preda, dar presupun că atunci când îl certa. Presupun că atunci când îl dă afară din partid, Cristi Preda s-o fi gândit că zice de mine. Mie chestiunea asta, când foloseşte preşedintele numele Preda, nu-mi face nici rău, nici bine, e ca apa sfinţită, depinde cine vrea să beneficieze de chestiunea asta de la domnul preşedinte.

Ei bine, Liviu Negoiţă avea profilul cel mai adecvat, în sensul că e un câştigător, e omul confirmat prin vot, însă Liviu s-a retras puţin din tulbureala asta a deciziei. Acum, am văzut, a revenit la partid şi este acolo în reconstrucţia partidului zi de zi. Liviu Negoiţă este un om foarte iubit în partid şi este confirmat şi de votul dat de cetăţean.

Cristi Preda, iarăşi un intelectual de mare anvergură, ce i-am reproşat eu lui este că - eu îi dau lui sfaturi deşi şi eu am fost la fel ca el - e prea nărăvaş. Nu trebuie să sară, să se supere, el trage o concluzie, e criticat şi el reacţionează la critică. Lucrurile se construiesc mai greu, dar ce spune, spune bine.

Aici fac o paranteză, nu poate fi un partid restructurat în fibra lui decât dacă ascultă ce îi vine din afară, dacă ascultă criticile. Pentru că, iată, PSD nu s-a reformat deloc, deşi şi-a schimbat garnitura, aceeaşi gândire, pentru că numai există vocile astea care să-i spună că nu face bine. A avut Mitrea la un moment dat o reacţie şi a spus că nu se face bine, l-au atacat pe el. Deci, insuportabilitatea asta a criticii te face câteodată să greşeşti şi să nu urmezi calea cea bună.

Reporter: Care este "slăbiciunea" PDL, ce ar trebui să-şi reproşeze conducerea PDL?

Cezar Preda: În mare, acestea sunt lucruri care se discută în interiorul partidului. Eu mi-am asumat rolul ăsta de bufon al regelui, să le mai spun câteva chestiuni. Mesajul care cred că l-au primit şi în interiorul partidului, dar îmi permit să-l scot şi în exterior, pentru că nu au luat măsurile necesare, este că întotdeauna guvernarea unei ţări şi bunăstarea unei ţări nu se împart ca premiu.

PDL, dacă a făcut o greşeală, a făcut o greşeală că, ajungând la guvernare, a împărţit ţara în câştigători şi pierzători. Şi au spus că tot ceea ce este bun să ia câştigătorii şi tot ceea ce nu este să aibă cei care au pierdut. Ori, sud-estul României, din punctul meu de vedere, este incorect tratat de PDL. Un guvern se face cu oameni bine pregătiţi, ori nu s-a concluzionat că trebuie să fie nişte premii a celor care au câştigat toate alegerile, care l-au scos şi pe Traian Băsescu preşedinte. Nu aşa se face un guvern. Poţi să fii câştigător, şi aici coborâm de la nivelul miniştrilor, secretarilor de stat, şefilor de agenţii. Nu poţi să faci decalajele astea în România, pe de o parte superi politic partidul tău, că-l împarţi în buni şi răi şi superi o ţară. Nimeni nu-şi poate permite într-o ţară săracă să facă decalaje mari de nivel de trai sau de infrastructură sau de bunăstare. N-ai voie să faci aşa ceva. Spre exemplu judeţul meu, Buzău, sunt 500.000 de oameni care trebuie să beneficieze şi ei de infrastructură, de proiecte, de bani alocaţi. De ce, dacă luăm două judeţe să le comparăm, la mine resursele sunt mici, infime. Avem o responsabilitate şi faţă de 500.000 de oameni.

Reporter: Dacă am înţeles bine, spuneţi că au fost numiţi unii miniştri pe alte criterii, că au fost numiţi ca nişte trofee pentru cei care au susţinut partidul?

Cezar Preda: Dumneavoastră puneţi o întrebare la care ştie toată ţara răspunsul? Bineînţeles că s-a întâmplat aşa. Dar aşa s-a întâmplat şi la PSD, şi la PNL. Care e problema? Cine era mai fruntaş, nu ţineţi minte, din organizaţii şi care era mai apropiat de servieta lui Tăriceanu au ajuns miniştri. N-aţi văzut, au ajuns copii de 25 de ani miniştri şi acum se duc la tribuna Parlamentului şi li se pare că trebuie să fie şi ascultaţi, că ei au fost miniştri. Nu spun că au fost miniştri şi nu ştiau câte stele are steagul Europei.

Reporter: Ce ar trebui să facă partidul ca să-şi schimbe imaginea pe care o are?

Cezar Preda: După părerea mea, PDL are nevoie de o rebranduire, de o rebranduire de sus până jos. Cred că partidul ăsta trebuie să se definească în primul rând cu o doctrină creştin-democrat adevărată şi aici Baconschi face foarte bine ceea ce face. Cred că acest partid ar trebui să se ducă în denumirea lui reală alături de Partidul Popular, cred că PDL, cu toată dragostea faţă de trandafirul ăsta, trebuie să-şi ducă sigla în zona partidelor populare. Trebuie să ne schimbăm şi năravul, pentru că nu poţi fi partid mare şi să-şi creezi tu baronii tăi.

Eu vă pun o întrebare retorică: cum e posibil pentru mine ca pedist vechi, intrat într-un partid de spirit, să ajung într-un an şi jumătate cotat ca cel mai corupt partid din România? Cum e posibil aşa ceva? Înseamnă că am dat nişte exemple proaste, înseamnă că am creat nişte modele proaste, înseamnă că nu ne-am armonizat creşterea structurilor şi am devenit pe feude în anumite părţi ale ţării, la fel cum îi criticam pe cei dinainte. Şi atunci, în avalanşă, îţi vine renumele ăsta, care-i nedrept pentru mine. Eu nu văd Partidul Democrat Liberal în aşa ceva. dar ceva s-a întâmplat, fumul nu iese fără foc. Deci, ceva trebuie făcut şi aici, năravul trebuie schimbat. Am luat un nărav şi noi, aşa, un iz de nărav greu, de PSD greu, de partid mare, care decide, care schimbă soarta oamenilor, de care depind oameni mulţi de o decizie, de pixul lui Mischie. Nu ne-am îndepărtat de zona asta şi aici trebuie schimbat ceva.

Reporter: Cum poate fi schimbat un nărav?

Cezar Preda: Îi ştim şi îi schimbăm.

Reporter: Pe ei, pe persoane?

Cezar Preda: Pe ei, pe persoane.

Reporter: Cum vede Cezar Preda România după ce PDL va pleca de la guvernare?

Cezar Preda: Sper să plece cât mai târziu de la guvernare şi sper să fiu peste zece ani să-mi dau seama că România este frumoasă. Am să fiu direct. Nu avem alternativă. PDL este la ora actuală cu resurse importante de a conduce România. Uitaţi-vă ce propune PSD. Credeţi că atunci când mă uit la PSD sau la PNL nu încerc să le văd resursele, valoarea? Poate n-om fi noi în stare, poate bâlbâiţi aşa cum suntem, vine o echipă puternică. Cine să conducă România? Robert Negoiţă, Bănicioiu, credeţi că asta e soarta României? Adică oameni care n-au condus nimic în viaţa lor, tineri care îl susţin pe Ponta şi stau toată ziua pe la televizor şi pe urmă să-i pui să conducă România? (...) Nu văd alternativă. Cum să nu lupt eu, ca membru PDL, să rămânem la guvernare, ştiind că, dacă eu nu mă lupt acum, e posibil să vină o echipă care afundă România.

Din acest punct de vedere, perspectiva României este o perspectivă care duce PDL până în 2016 la guvernare. Bineînţeles, în alianţe. Şi alianţe cu PNL.

Reporter: Ar exista PDL fără Traian Băsescu?

Cezar Preda: Dacă partidul meu n-ar rezista fără Traian Băsescu, noi toţi care conducem PDL am fi ruşinea istoriei, înseamnă că noi n-am însemnat nimic, înseamnă că noi am fost numai nişte oameni care am stat în umbra unui copac şi n-am făcut nimic. E musai să facem orice. Dar eu îi doresc preşedintelui Traian Băsescu să stea liniştit preşedinte până în 2014 şi pe urmă să vină să ne ajute să mergem în continuare, să construim în continuare, pentru că seniorul Coposu construia şi la 80 de ani, Iliescu construieşte, dar fiecare însă în felul lui, şi la 80 de ani. Noi avem nevoie de gândirea lui Traian Băsescu şi la 62 de ani.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici