Video INTERVIU - Ponta: Subiectul Geoană nu mai există, o discuţie cu el nu mai este utilă - VIDEO

Preşedintele PSD, Victor Ponta, se declară nemulţumit, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, de faptul că preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi-a "arogat" calitatea de lider al opoziţiei în vizita în SUA, menţionând că o nouă discuţie cu acesta, în partid, nu îşi mai are rostul.

2400 afișări

Preşedintele PSD subliniază însă că nu va iniţia procedura de înlocuire a acestuia de la preşedinţia Senatului dacă PSD riscă să piardă postul. Ponta anunţă că va face şi el, împreună cu Crin Antonescu, dar şi cu Sorin Oprescu, o vizită la Washington, în primăvara anului 2012.

Ponta mai spune că USL va depune o moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Traian Igaş, subiectele fiind legate de violenţele publice şi de organizarea recensământului. De asemenea, Ponta anunţă şi o moţiune de cenzură pentru această sesiune parlamentară, el arătându-se însă sceptic cu privire la şansele de adoptare în Parlament.

De asemenea, Ponta se declară îngrijorat de situaţia economică a României în 2012, el menţionând că Guvernul ar putea rămâne, în martie-aprilie, fără bani pentru plata salariilor şi a pensiilor.

El vorbeşte şi despre ipoteza în care ar conduce un guvern USL, promiţând că va remania orice ministru împotriva căruia o moţiune simplă va obţine mai multe voturi favorabile decât împotrivă, chiar dacă nu suficiente pentru a fi adoptată.

Prezentăm integral interviul acordat de Victor Ponta agenţiei MEDIAFAX:

Reporter: Sunteţi prezumtivul prim-ministru al USL. Ce aţi face, în calitate de premier, din perspectiva bugetului pe 2012? Aţi merge pe varianta unui deficit mai mic de 3%, sau mai mare?

Victor Ponta: Problema nu este deficitul în primul rând, ci anume câţi bani se vor strânge, cu adevărat şi nu pe hârtie, la buget anul viitor şi ce face Guvernul cu banii aceia. Probabil că vom strânge mai puţini bani decât anul acesta, pentru că avem o scădere economică şi din cauză că s-a mărit TVA nu văd ce s-ar mai putea mări, ce alte taxe. Pentru a putea să strângi mai mulţi bani, trebuie să dai drumul acolo unde s-a constatat că lucrurile merg prost. Reducerea CAS nu este propunerea USL, e ideea celor care lucrează efectiv în economia reală. Şi reprezentantul României la FMI, domnul Mihai Tănăsescu, spune acelaşi lucru: cu cât ai CAS mare şi costul muncii foarte mare, creşte munca la negru şi atunci nu ai bani la fondul de pensii şi la fondurile sociale. În primul rând aş avea curaj, discutând cu FMI şi Comisia Europeană, să iau măsurile pe care toată lumea le cere, dar pe care, gândind contabil, nu le iei niciodată. CAS trebuie redusă, TVA trebuie redusă, trebuie făcut ceva pe zona agriculturii, cum am propus noi, ca 9% din TVA să meargă la buget, iar restul să rămână la producător. În 2012 este clar că trebuie neapărat schimbat sistemul actual, care aduce din ce în ce mai puţini bani la buget şi nu dă drumul economiei. În al doilea rând, trebuie schimbată total filosofia cheltuirii banilor. Nu poţi, dacă ai la Guvern douăzeci de ministere ca douăzeci de pisici şi tai fiecăreia coada cu 5, 10 sau 15%. Sunt domenii în care poţi tăia cheltuielile cu totul şi domenii în care le poţi mări.

Reporter: Care ar fi acele domenii?

Victor Ponta: Din punctul meu de vedere, poţi tăia aproape cu totul cheltuielile de la Fondul de rezervă al prim-ministrului, că sunt cheltuieli politice pentru primarii de la putere sau pentru cei din opoziţie care eventual vor trece la putere. Aici e un miliard de euro. În al doilea rând, poţi tăia PNDI al Ministerului Dezvoltării, patru miliarde de euro din care nu rămâne nimic nici la bugetul de stat, nici pe pământ. Poţi tăia cheltuielile cu bunuri şi servicii de la instituţiile centrale şi locale, pentru că acolo se irosesc foarte mulţi bani. Deci mai găseşti undeva la şase, şapte, opt miliarde de euro pe care poţi să nu îi mai cheltui în 2012.

De asemenea, dacă mergi cu adevărat pe varianta unui management privat, nepolitic, la companiile de stat, reduci cu 30% pierderile de la bugetul de pensii, procentul lipsă la acest buget, care nu vine de la companiile de stat. E ca şi cum Guvernul îşi fură cu mâna dreaptă din buzunarul stâng. În al treilea rând, trebuie oprit tot ce ţine de proiecte de infrastructură care nu au legătură decât cu politicul, cu dorinţa vreunui primar de a-şi face patinoar, piscine sau telegondolă, dar care nu produce locuri de muncă şi nici încasări la buget. Sigur că este foarte greu în an electoral să le spui primarilor tăi şi firmelor tale care aşteaptă aceste lucrări că se închide conducta. Dar altfel, 2012 va fi un an mult mai rău ca 2011, datoria publică va creşte, bani pentru indexarea pensiilor şi revenirea la salariile bugetare din 2010 nu vor exista.

Dacă mergi pe sistemul 2010-2011 nu faci decât să te îngropi şi mai tare, pentru că semnalele tehnice nu sunt încurajatoare: Guvernul nu mai reuşeşte să se împrumute pe piaţa bancară, dobânda este de peste 7%, ceea ce este foarte mult, şansele de a adera la zona euro deja nu se mai discută serios, iar ratele de risc pentru împrumuturi cresc. Eu aş obliga toate forţele politice, de la putere şi din opoziţie, să se aşeze la o masă, să îşi asume un program economic, cum s-a întâmplat în Germania, în care unii să spună că în 2012 taie de la clienţii lor politici, voi din opoziţie mai tăiaţi din ceea ce spune opoziţia de obicei că vrea să dea şi să ajungem la partea raţională, de mijloc, pe care s-o susţinem şi unii şi alţii, iar bătălia politică din 2012 să nu fie pe ce facem cu banii.

Nu am reuşit, deşi noi, opoziţia, ne-am schimbat tactica în 2011. Ne-am dus la Cotroceni cu un plan de măsuri, i-am trimis premierului Emil Boc invitaţie la o dezbatere, am prezentat zece puncte concrete pentru buget. Deci nu am mai fost doar contra Guvernului. De partea celalaltă nu s-a schimbat tactica, nu răspunde nimeni. Nu am primit nicio hârtie să ne mulţumească sau să ne spună că nu sunt bune propunerile. Iese doar domnul Voinescu sau domnul Igaş, ne înjură bine şi atât. Eu dacă aş fi în locul lui Boc aş chema opoziţia de atunci, PDL şi UDMR, şi i-aş obliga într-un fel să ajungem la un punct comun pe partea de măsuri economice şi bugetare.

Reporter: În eventualitatea în care măcar una din măsurile propuse de USL la buget va fi adoptată de Guvern, dar fără a vă răspunde oficial pe temă, parlamentarii USL ar fi dispuşi să voteze bugetul pe 2012?

Victor Ponta: În primul rând vom vota acea măsură, deşi e greu să iei una singură din cele zece, pentru că sunt grupate: cinci care iau bani din buget şi cinci care aduc bani la buget. Dar de exemplu dacă Guvernul este de acord cu propunerea noastră ca la anul fondul de rezervă al primului ministru să nu mai finanţeze autorităţile locale, pentru că o face pe un criteriu politic, sigur că vom vota. Dacă vor fi de acord să pună toţi banii pentru cofinanţări şi prefinanţări de proiecte europene, sigur că vom vota pentru. Eu nu pretind că aceste zece măsuri ale USL sunt medicamentul absolut şi va fi totul perfect dintr-odată. Dar sunt lucruri care merită discutate, Guvernul poate să adauge la ele sau să taie. Dar nu există niciun fel de dialog, deşi noi suntem conştienţi că de la 1 ianuarie 2013 s-ar putea să fiu în locul lui Emil Boc. Nu mă interesează să moştenesc o datorie de 60% şi o Românie care nu se mai poate împrumuta nicăieri. Aş vrea pe cât posibil să moştenesc o situaţie câ mai bună economic, pentru că bătălia politică de la anul o vom da pe partea de corupţie şi de incompetenţă a Guvernului.

Reporter: Vă aşteptaţi ca bugetul pe 2012 să conţină măsuri electorale?

Victor Ponta: Nu cred că vor avea curaj, pentru că, totuşi, FMI şi CE nu îi lasă. Este de condamnat faptul că în declaraţii publice, ca ale Elenei Udrea, au anunţat deja o chestie neadevărată: că în semestrul doi, dacă vor fi rezultate bune, s-ar putea să dăm pensii şi salarii. Legea responsablităţii fiscale spune că în ultimele şase luni înainte de alegeri nu mai ai voie să faci modificări la buget, deci e oarecum mincinos să spui că nu vă dăm în primul semestru, vă dăm în al doilea, ştiind că lucrul acesta nu se poate face. Îmi este teamă că buegtul pe 2012 se va întocmi pe hârtie cum au fost şi bugetele pe 2010 şi 2011, vor arăta bine, după care vom constata pe parcurs că nu are legătură cu realitatea. Îmi este foarte teamă de momentul martie-aprilie 2012, când s-ar putea să fim într-o criză majoră.

Reporter: De ce ?

Victor Ponta: Pentru că degeaba scrii pe hârtie că ai încasări, dacă în realitate, pe acest trend de lipsă de investiţii străine, imaginea dată de Nokia şi de alte multe firme străine care se retrag din România, s-ar putea să nu avem bani la buget, în martie-aprilie, de pensii şi salarii. De fapt, acum Guvernul prognozează ceva, dar prognozele din 2010-2011, inclusiv ale FMI, au fost exagerat de optimiste. Din punct de vedere economic şi social, îmi este foarte teamă de ieşirea din iarnă.

Reporter: Spuneţi că vă pregătiţi să îi luaţi locul lui Emil Boc în fruntea Guvernului. Ştiu că aveţi o pregătire de jurist. Faceţi cumva şi cursuri speciale, economice, mai utile pentru a conduce Guvernul?

Victor Ponta: De un an şi jumătate am înercat să înţeleg toate mecanismele economice la nivelul întregului Guvern. Am fost de două ori membru al Guvernului şi mi-a prins foarte bine. Chiar dacă nu eram direct implicat în zona economicului, înţeleg cum funcţionează un buget, un sistem instituţional. Însă pregătirea mea juridică este la fel de necesară într-o societate cum este România, pentru că eu cred că în 2013 trebuie să rezolvăm lucruri care ţin de respectarea legii. Nu o spun ameninţător, că o să-i băgăm în închisoare pe cei de la PDL. Un ministru de finanţe şi o echipă de specialişti, din partid şi din afara partidului, pot asigura României o coerenţă economică. Cu două condiţii: să nu fii total dependent de ceea ce îţi cer cei din teritoriu şi să ai curajul să recunoşti că drumul pe care ai mers este unul greşit. Cu riscul că v-am obosit (pe jurnalişti - n.r.) în ultima perioadă, cred că aţi remarcat, cel puţin în comparaţie cu Emil Boc, folosesc mult mai des crifre şi date economice care se dovedesc reale.

Reporter: E vorba de o şcolire pe cont propriu, sau e ceva instituţionalizat?

Victor Ponta: Am nişte profesori foarte buni, pe care însă nu pot să îi spun. Preferă, ca toţi profesorii foarte buni, să rămână discreţi.

Reporter: Sunt angajaţi politic?

Victor Ponta: Nu. Dar au fost, oameni care au lucrat, au făcut bugete. Am fost recent alături de trei oameni din generaţii diferite, Florin Georgescu, Daniel Dăianu şi Liviu Voinea, pe care îi consider nişte profesori pentru mine, ca să vă dau nişte exemple.

Reporter: Aţi fost recenzat?

Victor Ponta: Nu.

Reporter: Nu aţi fost acasă, nu v-a căutat recenzorul?

Victor Ponta: Nu ştiu dacă m-au căutat în Gorj, stau foarte puţin acasă, dar nu le-aş fi dat codul numeric personal.

Reporter: De ce?

Victor Ponta: Pentru că este ilegal, din punctul meu de vedere. Am şi introdus o acţiune în instanţă în acest sens în numele PSD. Nu şeful INS este responsabil de recensământ. Şeful comisiei speciale pentru recensământ este ministrul de Interne, aşa spunea legea. Modul în care s-a desfăşurat recensământul a fost o catastrofă organizatorică şi logistică, într-un 2011 în care toată lumea foloseşte internetul. Cred că a fost mai prost decât pe vremea lui Cuza sau a lui Carol, ca mod de explicare către populaţie, ca incapacitate de a demonstra suspiciunile noastre. Noi nu am făcut acuzaţii directe, dar am avut suspiciuni: de ce vă trebuie codul numeric personal, pe care îl aveţi?

De ce vă interesează exact pe ce secţie de vot sunt? Cred că a fost o irosire extraordinară de bani, înţeleg că a fost un buget de aproape 50 milioane de euro, iar rezultatele nu ne vor folosi la nimic şi nu vom şti mai bine câţi suntem cu adevărat, unde suntem şi ce probleme are România. Denotă o incapacitate administrativă care trebuie sancţionată. Vom discuta şi luni la USL, o moţiune în Parlament pe două domenii fenomene care intră în atribuţiile Ministerului de Interne. Unul este catastrofa de la recensământ. În al doilea rând, e vorba de violenţele inadmisibile din ultima perioadă, cum a fost cazul de la Giurgiu, cazul de la Ploeişti, care ies în evidenţă pentru că sunt în spaţiul public sau privesc sportivi, dar astfel de fenomenene în care sunt implicaţi interlopi, din informaţiile noastre, se întâmplă zi de zi la nivelul întregii ţări. Reflectă o atmosferă de insecuritate personală şi incapacitate a statului de a ne apăra extrem de gravă. Probabil că vom avea o moţiune în Parlament, o moţiune simplă. Nu mă aştept ca cei de la putere să accepte această realitate, dar trebuie să dezbatem situaţia, trebuie pus degetul pe rană.

Reporter: O depuneţi la Senat, unde diferenta de voturi faţă de putere este mai mică?

Victor Ponta: Nu, pentru că la Senat am avut moţiuni în care am avut mai multe voturi şi tot nu s-a întâmplat nimic. Într-o ţară democratică o moţiune a Parlamentului terbuie respectată. Unul din angajamentele mele este că atunci când USL va fi la guvernare, dacă împotriva unui ministru este adoptată o moţiune simplă, acel minsitru va pleca din cabinetul USL.

Reporter: Dacă este adoptată sau dacă are mai multe voturi pentru decât împotrivă?

Victor Ponta: Din punctul meu de vedere, şi dacă are mai multe voturi pentru. Nu mă refer la şmecheria că nu are 69 de voturi. Dacă majoritatea guvernamentală nu se mobilizează să îşi apere un ministru, înseamnă că el nu mai are sprijinul politic necesar şi nu poate să-şi îndeplinească atribuţiile. Din punctul meu de vedere, în acea zi acel ministru va pleca din Guvern, pentru că are o funcţie politică, cu sprijin politic şi responsabilitate politică.

Reporter: Dar o moţiune de cenzură vă gândiţi să depunţeţi?

Victor Ponta : În mod sigur da şi vom folosi această armă a opoziţiei, însă nu vreau să creez iluzii: cât timp nu vom împiedica regula absolut ruşinoasă a celor de la putere, care nu se ridică în bănci, e greu să promit eu că va trece o moţiune de cenzură. Dar pot să îmi iau alt angajament: niciodată nu voi accepta ca prim-ministru să nu primesc niciun vot de la majoritatea mea. Procedura aceasta, folosită şi inventată de Guvernul Boc, trebuie schimbată, aşa cum trebuie schimbată Constituţia în privinţa angajării răspunderii. Orice prim-ministru care are această armă este tentat să o folosească şi atunci trebuie să îi luăm această armă viitorului prim-ministru, fie că îl va chema Victor Ponta sau altfel. În ultima perioadă s-a dovedit că dacă laşi prea multe arme, când vine un preşedinte sau un prim-ministru iresponsabil, le foloseşte tot iresponsabil. Deci trebuie precizat foarte clar în Constituţie domeniile în care Guvernul îşi poate angaja răspunderea în Parlamentului şi condiţiile.

Reporter: Cumva şi o limitare numerică a apelării la această procedură?

Victor Ponta: Categoric. Mai mult de una pe sesiune este absolut aberant. Nu se poate să ai mai mult de o situaţie gravă pe sesiune, dacă tu ai o majoritate. Dacă nu ai majoritate, nu ai cum să guvernezi. Sistemul actual în care de fapt nimeni nu are majoritate în Parlament, nici noi să trecem o moţiune de cenzură, nici ei ca să îşi treacă legile, este cel mai prost.

CITEŞTE ÎN CONTINUARE...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici